NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Φτάσαμε τα wearables να παίζουν το ρόλο του γιατρού

Φτάσαμε τα wearables να παίζουν το ρόλο του γιατρού

Είναι διακριτή στις ημέρες μας η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και ηλεκτρονικού υπολογιστή; Έχουν τις ίδιες ικανότητες, ποιος ξεπερνά ποιον σε ικανότητα και αντίληψη, οι έξυπνες συσκευές θα έχουν και «πτυχίο» ιατρού, πού ήμασταν, πού είμαστε και προς τα πού πάμε;

Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να συμπεράνουμε ποιο είναι το καλύτερο από όλες τις απόψεις, σίγουρα όμως η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και έξυπνων υπολογιστικών μηχανών όλο και μειώνεται. Η τεχνολογία όλο και γεννά συσκευές κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του ανθρώπου. Είχαμε λίγο πριν τις συσκευές που συνδέονταν με το αυτοκίνητο για την καταγραφή της οδηγικής συμπεριφοράς, άλλες μικροσυσκευές που συνδέονταν με το σπίτι, σήμερα έχουμε τα αποκαλούμενα wearable, έξυπνα ρολόγια, τα αθλητικά παπούτσια, εσώρουχα εξοπλισμένα με αισθητήρες. Οι συσκευές αυτές (wearables) συνδέονται με το διαδίκτυο, αποθηκεύουν και μεταφέρουν δεδομένα σε άλλες συσκευές, ορισμένες φορές χωρίς την εγκατάσταση ενδιάμεσων συσκευών.

H δουλειά των wearables

Τα wearables, υποστηριζόμενα από αισθητήρες, συγκεντρώνουν δεδομένα από τις δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού όπως τον ρυθμό της καρδιάς, την πίεση του αίματος, τις θερμίδες που καταναλώνει ένας άνθρωπος, γενετικές πληροφορίες, την αίσθηση της ακοής, όσφρησης. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αυτιστικών ατόμων που δύσκολα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, κ.α. Η τεχνολογία των wearables ανήκει στην 4η βιομηχανική επανάσταση και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι δηλώνει στο epixeiro.gr ο Στέφανος Φαλκονάκης, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Digital του insurancemarket.gr

«Αρκετές είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες παγκοσμίως που εξετάζουν να ενσωματώσουν στα ασφαλιστικά τους προγράμματα τη χρήση wearable devices όπως αυτά της FitBit και το Apple Watch. Οι συσκευές αυτές δίνουν στις ασφαλιστικές εταιρίες τη δυνατότητα να συλλέξουν ακόμα περισσότερα data σχετικά με τον πελάτη τους, όπως την φυσική τους συμπεριφορά και τη κατάσταση της υγείας τους και πάνω σε αυτά να δημιουργήσουν προσωποποιημένα προγράμματα ανά πελάτη. Κάπως έτσι προσωποποιημένο θα είναι και το ρίσκο ανά συμβόλαιο.

Στην Αμερική έχουμε τις πρώτες εταιρίες, όπως την John Hancock, η οποία εξυπηρετεί συμβόλαια ζωής μόνο και εφόσον ο πελάτης της χρησιμοποιεί κάποιο wearable device. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμα κάποιο διαδεδομένο πρόγραμμα υγείας ή συμβόλαιο ζωής αποκλειστικά "δεμένο" με κάποιο wearable device, αλλά υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν "cashback" στο premium εφόσον ο πελάτης συνδέσει το wearable device του και ολοκληρώσει ετήσιος διάφορες δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την ευεξία.»

Τι σημαίνει για τον άνθρωπο

Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων έχει μεγάλη σημασία στο τομέα υγείας, καθώς παρακολουθείται έτσι η φυσική κατάσταση ενός ατόμου, προτρέποντας ιατρικές παρεμβάσεις αν χρειαστεί. Οι συσκευές αυτές, επίσης, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις και εν ώρα αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Σύμφωνα δε με την Assicurazioni Generali, σε μια εποχή που οι δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν την κρίση του κράτους πρόνοιας, η ζήτηση για καινοτόμες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης αυξάνονται, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που μπορούν να βρουν τις σωστές λύσεις συνδυάζοντας την τεχνολογία και την ασφάλεια. Οι φορητές συσκευές βοηθούν να διατηρηθεί η υγεία υπό έλεγχο, υποστηρίζοντας δραστηριότητες πρόληψης που οδηγούν τους ανθρώπους προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επανάσταση που έχει γνωρίσει ποτέ ο κλάδος.

Οι ασφαλιστές, συλλέγοντας πληροφορίες για τους πελάτες τους, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών τους. Σύμφωνα με την Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Global Net Μεσίτες Ασφαλίσεων, οι ασφαλιστικές κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να καθορίσουν καλύτερα το επίπεδο κινδύνου για διάφορους πελάτες και να ανταμείψουν εκείνους τους πελάτες που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σημαντικές εκπτώσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν. Τα wearables λειτουργούν σε ένα διασυνδεδεμένο περιβάλλον, όπου το Internet of Things τους δίνει την πρόσβαση στο να αλληλεπιδρούν με άλλες συσκευές με στόχο την επεξεργασία των δεδομένων μεγάλου όγκου.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα κύρια επιχειρήματα για το πώς οι ασφαλιστικές σε συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αλλά ακόμα είμαστε μόλις στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας.

Στην Ελλάδα κάποιες μεσιτικές με την συγκατάθεση των ασφαλισμένων αξιοποιούν τα στοιχεία μόνο για σύγκριση και απεικόνιση.

Νίκος Ζάχος, NP Ασφαλιστική, μιλώντας για τις νέες τεχνολογίες

Ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της NP Ασφαλιστική, Νίκος Ζάχος, σε ερώτηση για τα insurtech, πως υιοθετεί το δίκτυο της customer centric τεχνολογίες και πως μπορεί να αξιοποιήσει τα data analytics η ασφαλιστική αγορά, τόνισε «ότι η μετεξέλιξη των τεχνολογιών σε συνδυασμό με την αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών οδηγούν νομοτελειακά τις εταιρίες να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που θα είναι φιλικές προς τους καταναλωτές ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θα είναι εργαλεία ανάπτυξης για τους συνεργάτες τους».

Οι πωλήσεις σημείο ένδειξης

Ο κλάδος των φορητών συσκευών που συνδέονται με smartphones ή tablet, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2019 πωλήθηκαν πάνω από 21 εκατομμύρια μονάδες (+ 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι περισσότερα από 500 εκατομμύρια φορητά μηχανήματα θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2021, σύμφωνα με την Generali.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2021, οι παραδοσιακές συσκευές με σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως τα smartphones και τα tablet, θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των συνδεδεμένων αντικειμένων. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα αποτελούνται από ένα διαφορετικό κόσμο που περιλαμβάνει συνδεδεμένα αυτοκίνητα, φορητές συσκευές, θερμοστάτες, έξυπνες κατοικίες, έξυπνα γραφεία και καταστήματα, γραμμές παραγωγής ή ολόκληρες αλυσίδες παραγωγής σε έξυπνα εργοστάσια, έξυπνες πόλεις και δρόμους.

Τα wearables αποτελούν μία επανάσταση στη σχέση των ανθρώπων με τους υπολογιστές αλλά και βάση για το μέλλον της. Φυσικά, όπως οτιδήποτε άλλο στην ανθρώπινη ζωή, έτσι και η εν λόγω τεχνολογία παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματά. Το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που εγείρεται είναι αυτό της ασφάλειας, καθώς η ροή των πληροφοριών μπορεί να είναι συνεχής ή να ενημερώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να στείλει ή να λάβει δεδομένα, είναι σε θέση να παραβιαστεί από οποιοδήποτε επιδέξιο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωτόκολλο για την χρήση των δεδομένων, τα στοιχεία που αντλούνται από τους χρήστες της έξυπνης τεχνολογίας συλλέγονται από τον πάροχο. Οι πάροχοι στον κόσμο συνήθως έχουν συνεργασίες με τράπεζες συλλογής πληροφοριών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr