NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η ελληνική κυβέρνηση σε αναζήτηση νέων επενδύσεων στο Παρίσι

Η ελληνική κυβέρνηση σε αναζήτηση νέων επενδύσεων στο Παρίσι

​Με αφορμή το επενδυτικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, και ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Laurent Thuillier, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, χθες, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας τα σημεία ενδιαφέροντος του Φόρουμ.

Όπως τόνισε ο κ. Maisonnave, «είμαι πεπεισμένος πως αυτή είναι μια καλή στιγμή διεξαγωγής του συγκεκριμένου Φόρουμ και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση, που έχει αναλάβει τα καθήκοντα της εδώ και οκτώ μήνες, είναι μια κυβέρνηση που στα μάτια μας είναι αποφασισμένη να φέρει μια αλλαγή στην χώρα, σε μια Ελλάδα που βγαίνει από μια δεκαετή και βαθιά κρίση. Και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις ώστε να ξαναβρεί η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης. Και εμείς, ως Γαλλία, ως σημαντικός εταίρος, θέλουμε να συντροφεύσουμε την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το ταξίδι».

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο Παρίσι και θα είναι μια αφορμή για να συναντηθούν οι Υπουργοί με ανώτατα στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρχουν και μέλη που θα εκπροσωπούν ελληνικές επιχειρήσεις». Πρώτος στόχος του Φόρουμ, σύμφωνα με τον Πρέσβη, είναι να δείξει η ελληνική κυβέρνηση στους επενδυτές ότι πραγματοποιεί μια σοβαρή προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας, ενώ θα μπορέσουν να δουν και οι γαλλικές επιχειρήσεις τις ευκαιρίες που τους ανοίγονται στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο της «μακρόχρονης και παραδοσιακής σχέσης» των δύο χωρών, ο κ. Maisonnave τόνισε πως είναι η κατάλληλη συγκυρία ώστε η διμερής, αυτή, σχέση «να αλλάξει φύση, να εμβαθύνουμε στο οικονομικό πλάνο». Η γαλλική οικονομία είναι ο 7ος επενδυτής, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, με ένα ποσοστό άνω του 4%, το οποίο «μπορεί να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τις προοπτικές που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Είναι η στιγμή να ανέβουμε κατηγορία, να αλλάξουμε ταχύτητα αν θέλετε, και αυτή είναι η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Αρχές».

Ο κ. Thuillier, Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι το δίκτυο του περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 300 επιχειρήσεις, τόσο γαλλικές όσο και ελληνικές, με τα 2/3 να είναι ελληνικές. Όσον αφορά στις γαλλικές, που αντιπροσωπεύουν 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας, «παρέμειναν εδώ κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, έχοντας στενές σχέσεις με την Ελλάδα. Έμειναν πιστές, θέλησαν να επενδύσουν, δεν εκμεταλλεύτηκαν την δύσκολη, αυτή, δεκαετή κατάσταση μειώνοντας τους μισθούς ή το προσωπικό», εξαιρώντας τον τραπεζικό τομέα «που αποχώρησε για προφανείς λόγους». Οι τομείς στους οποίους δίνεται πλέον προτεραιότητα για επενδύσεις είναι η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές αλλά και ο τομέας της άμυνας.

Ο ίδιος υπογράμμισε, και αυτός με τη σειρά του, πως είναι η κατάλληλη στιγμή για το συγκεκριμένο Φόρουμ και πως «το διακύβευμα του Φόρουμ είναι σαφές, θέλουμε η κυβέρνηση να μπορέσει να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της, να ενισχύσει την ελκυστικότητα της στην γαλλική αγορά, να είναι σαφείς ως προς τα έργα που γίνονται». Παρόντες στο Φόρουμ θα είναι πέντε Έλληνες Υπουργοί (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Καραμανλής, Θεοχάρης). Πέρα από την παρουσίαση του προγράμματος, θα υπάρχουν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ Υπουργών και εκπροσώπων γαλλικών Ομίλων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 70 όμιλοι είχαν δηλώσει την συμμετοχή τους, ενώ αναμένεται πως θα φτάσουν τους 100. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος φτάνουν τις 30.

france_ependytiko1.jpg?mtime=20200124022527#asset:162972

Έτσι, θα παραστούν γαλλικές εταιρείες όπως οι Naval Group, SUEZ, Thales, Airbus, Crédit Agricole και Société Générale, εκπροσωπώντας κάθε γαλλικό επιχειρηματικό τομέα. Όπως σημείωσε ο κ. Thuillier, εκείνοι που είναι ήδη παρόντες (στην Ελλάδα) «ίσως έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της συγκυρίας και της κατάστασης, αλλά και για άλλους ίσως είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουν το στρατηγικό τους όραμα για την Ελλάδα». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «υπάρχει η ιδέα - γιατί όπως είπα αυτό το Φόρουμ θα είναι κατά κάποιο τρόπο μια κυβερνητική παρουσίαση - να γίνει ένα καθαρά επιχειρηματικό φόρουμ τους επόμενους μήνες, που θα είναι B2B, όπου στην Αθήνα θα υποδεχθούμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, για όσους θέλουν να συνεχίσουν ή να εκκινήσουν τις επενδύσεις τους στην χώρα».

Ελληνοτουρκικά

Για το θέμα των ελληνοτουρκικών, ο Πρέσβης σημείωσε πως «δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι μια περίοδος κανονικότητας» στο συγκεκριμένο θέμα. «Όσους μήνες είμαι εδώ, από τον Σεπτέμβριο και μετά, το αντίθετο συμβαίνει. Η ελληνική πλευρά εκφράζει τις ανησυχίες της για τις σχέσεις της με την Τουρκία και η κατάσταση στο ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί πολύ». «Εμείς, ως Γαλλία, θελήσαμε να δηλώσουμε παρόντες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να είμαστε εδώ για να είμαστε στο πλευρό τους. Υπάρχουν δύο κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τις δράσεις της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον Πρέσβη, το πρώτο είναι το μεταναστευτικό και το δεύτερο «η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο», με τους Τούρκους «να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές, σε ζώνες, που δεν είναι δικές τους».

Ασφαλιστικές

Με αφορμή ερώτηση για τον ασφαλιστικό τομέα από το epixeiro.gr, ο κ. Thuillier, ο οποίος είναι και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Groupama Ασφαλιστική, δήλωσε πως όμιλοι που έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης θα είναι παρόντες στο Φόρουμ, χωρίς αυτό «να σημαίνει απαραίτητα ότι θα επανέλθουν, δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά και μόνο η παρουσία τους αποτελεί ένα καλό νέο». Αναφέρθηκε σε εμβάθυνση στη συγκεκριμένη αγορά (της ασφάλισης) τα επόμενα χρόνια, η οποία «παραμένει εξαιρετικά μικρή σε σχέση με το μέγεθος της Ελλάδας, με έναν κύκλο εργασιών στα 4 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι το διπλάσιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές εξέλιξης της αγοράς, στη στέγαση, στην υγεία, στις επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τις ασφαλίσεις», προσθέτοντας πως η αγορά θα εξαρτηθεί και από την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς κάτι «πρέπει πρώτα να παραχθεί για να μπορέσεις να το ασφαλίσεις».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr