NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Όσα έφερε ο άνεμος. Σοφία του πεζοδρομίου για την startup economy και όχι μόνο

Όσα έφερε ο άνεμος. Σοφία του πεζοδρομίου για την startup economy και όχι μόνο

Πριν 5 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με τις startups. Είχε προηγηθεί μια 12ετία εντατικής άσκησης του coaching και της συμβουλευτικής εν γένει ως επάγγελμα. Μια πολύ δημιουργική περίοδος.

Προσαρμόζοντας την εργασία μου σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής όσο και τις προσωπικές μου βλέψεις, άρχισα να ασχολούμαι με τον κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στην περίοδο αυτή χρειάστηκε να αναθεωρήσω πολλά από όσα ήξερα, αλλά κυρίως να προσαρμοστώ σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, ξένη για το ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Για ότι αξίζει, θα ήθελα να μοιρασθώ την όποια επίκτητη «γνώση» που μου προσφέρθηκε απλόχερα και de facto από το περιβάλλον και τα όσα έμαθα και συνεχώς μαθαίνω συναναστρεφόμενος πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Χρήσιμα ή όχι όσα θα πω, εσείς θα το κρίνεται.

Το λάθος κοστίζει επειδή έχει αξία. Τολμήστε να διαφέρετε και κυρίως να μην φοβάστε το λάθος. Αν και η λογική του «no fear of failure» έχει επικοινωνεί αρκετά, η υιοθέτησή της στάσης αυτής ως προς τα πράγματα είναι ακόμα «φοβική» για τους περισσοτέρους και περιορίζεται στην ασφαλή και trendy διασπορά εμπνευσμένων αναμεταδόσεων posts στα social media. Τολμήστε λοιπόν, κάντε θυσίες και αφήστε το αναμάσημα των postαρισμάτων αλλιώς δεν θα αλλάξει κάτι.

Στηρίξτε τον ονειροπόλο. Κάθε μέρα συναντώ πολλούς που μου μοιράζονται τις ιδέες τους. Σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Γινόμαστε ποιο «ανοικτοί». Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε όμως αυτόν που έχει μια ιδέα με κάποιον που εκτός από την ιδέα έχει και το πάθος να θέλει να κάνει τα πράγματα να συμβούν. Ο δεύτερος, δεν μπορεί να κοιμηθεί και χοροπηδάει στην καρέκλα του ανήσυχα με την σκέψη του πώς να αλλάξει το μέλλον. Οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς δεν είναι πολλοί. Αν τους βρείτε όμως και κυρίως τους συναναστραφείτε, τότε στηρίξτε τους γιατί χωρίς αυτούς δε γίνεται τίποτα.

Θέλει θυσίες. Οι startups και η ενασχόληση με αυτές δεν είναι clubbing. Δυστυχώς η κακέκτυπη αντιγραφή και παρερμηνεία μιας τάσης όπως η νεοφυείς επιχειρηματικότητα δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τον πληθωρισμό της δημοσιότητας και των «φουσκομένων» προοπτικών που πολλές φορές αποπροσανατολίζουν τους φερέλπιδες νέο-επιχειρηματίες. Η ζωή σε μια startup σημαίνει πάνω από όλα σκληρή δουλειά και θυσίες. Δεν γίνεται να ζητάς τα λεφτά του όποιου επενδυτή και να μην μπορείς να βάλεις σε τάξη το πρόγραμμά σου, να μην είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις πολλές ώρες σε ομαδική δουλειά, να στερηθείς τον ύπνο σου ή τη διασκέδασή σου. Η συμμετοχή σε events είναι πολύ σημαντική για την έμπνευση ή την πληροφόρηση, την αφομοίωση της γνώσης ή το networking αλλά όταν μένει μόνο εκεί τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι ανάλογο και η σημασία της συμμετοχής περιορίζεται σε ένα ευχάριστο κοινωνικό γεγονός.

Αλλάξτε τα πράγματα. Ξεκινήστε με τη ρουτίνα σας. Αν κάθεστε πολύ μέσα βγείτε έξω. Ξεκινήστε να περπατάτε. Παρατηρήστε το περιβάλλον προσεκτικότερα, τα χρώματα, το βάδισμα των ανθρώπων, αφουγκραστείτε τους ήχους, νιώστε τις μυρωδιές. Όλα είναι πηγές πληροφοριών και συνεπώς μέρος ενός δυναμικού περιβάλλοντος. Όσο γινόσαστε μέρος του τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αντιληφθείτε τις ανάγκες του. Όσο συστηματικότερα αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του κόσμου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να τις ερμηνεύστε και να δώστε μια λύση, να φτιάξτε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία για αυτές.

Είναι κοινή λογική. Η επιχειρηματική λογική των startups δεν αφορά μόνο τις startups. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις είτε είναι νέες και καινοτόμες είτε είναι υφιστάμενες και κλασσικές. Αυτό γιατί και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα δυναμικό, διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο με ανάγκες που μετακινούνται και αλλάζουν διαρκώς. Η παρακολούθηση, έρευνα, και η αναδιαμόρφωση των επιχειρηματικών μοντέλων ή ακόμα και η δημιουργία spin-out εταιριών είναι «καθήκον» των επιχειρήσεων προς τους πελάτες-καταναλωτές και προϋπόθεση βιωσιμότητας. Δεν είναι τίποτε εξωτικό. Μην συγχέετε την προσαρμογή με την υγιή εξέλιξη. Το να περικοπούν δαπάνες ή να αντικατασταθούν οι δια ζώσης επισκέψεις στους συνεργάτες με τηλε-διασκέψεις δεν είναι εξέλιξη αλλά προσαρμογή. Αν εργάζεστε σε μια υφιστάμενη επιχείρηση και δεν ψάχνετε τι έχει γίνει με τις ανάγκες της αγοράς τότε αργήσατε και καλά θα είναι να προλάβετε τις αλλαγές αλλιώς εγγυημένα θα σας προλάβουν αυτές.

Δεν υπάρχει κανείς παντογνώστης. ¨Όλοι όσοι από εμάς ασχολούμαστε με το mentoring ή το coaching δεν κατέχουμε την αποκλειστικότητα ούτε το σύνολο της γνώσης. Σαφέστατα μπορούμε να δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες και καθοδήγηση αλλά παρά την όποια εμπειρία μας ή όσα περισπούδαστα αναφέρουμε, δεν παύουμε να περιοριζόμαστε από τις εμπειρίες μας ή ακόμα και από το τι προηγήθηκε της ερώτησης. Πάρτε λοιπόν αρκετές γνώμες αλλά επίσης ψάξτε και μάθετε για τους καθοδηγητές σας. Ίσως είναι κουραστικό αλλά θα μπορέσετε να ερμηνεύστε τα πράγματα καλύτερα.

«Αλλού κτυπάν τα τύμπανα αλλού χορεύει η νύφη». Η παροιμία τα λέει όλα. Βλέπω πολλούς να επιχειρούν επιμόνως απλά παραλλάσσοντας τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά τους μοντέλα είτε σφιχταγκαλιασμένοι με κάποια «μοναδική» ιδέα ή νέο προϊόν που κανείς όμως δεν χρειάζεται ή τουλάχιστον δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα για αυτό. Δυστυχώς ο εγωισμός είναι σοβαρό εμπόδιο στο να πάει μια ομάδα ή μια επιχείρηση μπροστά. Άλλες φορές το εμπόδιο είναι η απόσταση από την σύγχρονη πραγματικότητα είτε σε επίπεδο τεχνολογίας είτε κουλτούρας. Αν διαισθάνεστε κάτι τέτοιο ή σας «την είπαν» τότε είναι καιρός να αρχίστε να κάνετε παρέα με διαφορετικούς από εσάς ή του «κύκλου» σας ανθρώπους. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να αφομοιώσετε άλλες διαστάσεις της ζωής και να κάνετε κτήμα σας την γνώση που σας λείπει.

Μοιραστείτε. Το κλασσικό ερώτημα να μοιραστώ την ιδέα μου με άλλους δεν μπορεί να έχει μια απόλυτη απάντηση. Οι απαντήσεις όμως κατηγοριοποιούνται σε μια δυαδική κατανομή που ξεκινά από το «ναι» και το «όχι» και στις υποπεριπτώσεις. Αν θέλουμε να απλοποιήσουμε όμως τα πράγματα με λίγη πραγματιστική διάθεση έχουμε να κάνουμε με το ρίσκο της πιθανότητας να «κλαπεί» η ιδέα έναντι της πιθανότητας του να πάρουμε κάποια χρήσιμη πληροφορία για το αν και πως θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε επιτυχώς την ιδέα αυτή. Επειδή ιδέες υπάρχουν πολλές και σπάνια ανάλογη παρθενογένεση θεωρώ πολύ ποιο πιθανό και χρήσιμο να εξελίξετε το σκεπτικό σας με ανθρώπους που έχουν να σας πουν κάτι χρήσιμο παρά να συμβεί το μοιραίο. Την αξία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει ο τρόπος υλοποίησης και αυτό τελικά κάνει την διαφορά.

Βρείτε γρήγορα συμπαίκτες. Ο δρόμος της startup επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να μοιάζει με τον μοναχικό καουμπόη που βαδίζει προς το ηλιοβασίλεμα. Αν δεν βρείτε γρήγορα τα κατάλληλα άτομα κινδυνεύετε να χάσετε χρόνο, δυνάμεις και κυρίως momentum. Μια καθυστέρηση ίσως σας στοιχίσει μεταξύ άλλων ένα σημαντικό προβάδισμα στην αγορά που στοχεύετε. Ξεκινήστε ξεκαθαρίζοντας το value proposition και τις ανάγκες σε doers που έχει το μοντέλο σας για να προχωρήσετε. Βάλτε αγγελία και κάντε το pitch σας. Πιστέψτε στο έργο σας και μιλήστε με ψυχή. ¨Έχει σημασία. Θα καλύψει κάποιες ελλείψεις. Αν δεν το πιστέψτε εσείς τότε μην περιμένετε να πιστέψει κανείς σε σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr