NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

Αμφισβητείται η παγκόσμια «ευρεσιτεχνία» του Solvency II

Αμφισβητείται η παγκόσμια «ευρεσιτεχνία» του Solvency II

Ξεκινούν δουλειά τα λόμπυ των ασφαλιστών στην Ευρώπη, ανοίγουν τα «χαρτιά» στην Κομισιόν, κοντράρουν την EIOPA, ποντάροντας σε αλλαγές.

Μιλώντας σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2020, σε διάσκεψη της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας ΙΙ (Solvency II), ο πρόεδρος της Insurance Europe, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UNIQA Insurance Group, Andreas Brandstetter, τόνισε ότι η Φερεγγυότητα ΙΙ είναι καλή, αλλά δεν είναι τέλεια και ότι η διαδικασία επανεξέτασής της το 2020 αποτελεί ευκαιρία βελτίωσης

Κατά τον πρόεδρο της Insurance Europe, η επιτροπή για την επανεξέταση της Οδηγίας για την Φερεγγυότητα ΙΙ πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία σημεία. Πρώτον, στο πώς θα περιορίσει τα εμπόδια σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, δεύτερον στην αναλογικότητα, και τρίτον στον περιορισμό αριθμού υποβολής εκθέσεων αναφοράς.

Περαιτέρω, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική δραστηριότητα των ασφαλιστικών που είναι ο υπολογισμός των κεφαλαίων για τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις και εγγυήσεις, καθώς πρόκειται για προϊόντα τα οποία προορίζονται για να καλύψουν το συνταξιοδοτικό κενό που έχει ανακύψει στην Ευρώπη και τις βιώσιμες μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Insurance Europe, η οποία εκπροσωπεί όλες τις Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ευρώπη, η μέτρηση και η βαθμονόμηση της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής δραστηριότητας των ασφαλιστικών βάσει των διατάξεων της Οδηγίας δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς κινδύνους της αγοράς. Διαρκώς διαπιστώνεται ότι το επίπεδο των κινδύνων των μακροπρόθεσμων επενδύσεων και εγγυήσεων είναι χαμηλότερο από ό,τι ορίζει σήμερα η Φερεγγυότητα ΙΙ. Συνεπώς και η βαθμονόμηση των κεφαλαίων που διακρατούνται είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι απαιτείται για τους πραγματικούς κινδύνους. Αυτό οδηγεί στην απόσυρση προϊόντων που έχουν ανάγκη και αξία για τους καταναλωτές.

Το ζήτημα της αναλογικότητας είναι πραγματικότητα. Η αναλογικότητα αποτελεί γενική αρχή που περιλαμβάνεται για να αποφευχθεί το περιττό κόστος το οποίο τελικά πληρώνουν οι πελάτες. Στην πράξη σήμερα εφαρμόζεται ελάχιστη αναλογικότητα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μειωθεί το κόστος και να διατηρηθεί μια διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Πρέπει επίσης να γίνουν σημαντικές μειώσεις στον κανονιστικό φόρτο για την υποβολή εκθέσεων, προκειμένου να απλουστευθούν και να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων δεν είναι μόνο υπερβολικά επαχθείς, αλλά τα στοιχεία τους δεν χρησιμοποιούνται. Επομένως, πρέπει να προσδιοριστεί ποιες πληροφορίες είναι πραγματικά χρήσιμες στις αναφορές.

Καταλήγοντας ο Andreas Brandstetter υπογραμμίζει πως η Ευρώπη έχει φιλόδοξα σχέδια για τη βιωσιμότητα με τον κλάδο ασφαλειών να συνεισφέρει σε αυτά. «Έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους στόχους της Ευρώπης και να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιώσιμης οικονομίας. Μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό μόνο με ένα σωστό Solvency II.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr