NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η επιχειρηματικότητα και το mbriyo!

Η επιχειρηματικότητα και το mbriyo!

Η ανάγκη να επιχειρήσουμε γεννά ιδέες και το mbriyo τις μετατρέπει σε επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να σκέφτηκε ο κύριος Θάνος Παπαδημητρίου*, Managing Director της θερμοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα και ένας από τους συνιδιοκτήτες της καινοτόμας θερμοκοιτίδας που μας μίλησε για το εγχείρημά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ομάδας συνεργατών.

Έφη Χρυσοβέργη: Τι σας έκανε να επιστρέψετε στην Ελλάδα κύριε Παπαδημητρίου και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την επιχειρηματικότητα;
Θάνος Παπαδημητρίου: Είναι αρκετά χρόνια που ήθελα να κάνω κάτι στην Ελλάδα, σχεδόν 10. Πριν την κρίση αυτό που με απέτρεπε ήταν η αίσθηση της φούσκας. Μετά, η παρατεταμένη αβεβαιότητα. Πριν από 2 σχεδόν χρόνια σκέφτηκα ότι εάν δεν έχουμε πιάσει πάτο ακόμη, σίγουρα δεν είμαστε μακριά. Κάτι καλύτερο θα πρέπει να έρθει, οπότε τόλμησα. Δεν μπορώ να τεκμηριώσω ότι έπραξα σωστά, αλλά το νιώθω και το βλέπω να δουλεύει.

Έφη: Πώς προέκυψε η mbriyo – πείτε μας λίγα λόγια για την λειτουργία της.
Θάνος: Μια νεοσύστατη επιχείρηση έχει εξ ορισμού πολλά και δύσκολα να υπερβεί. Όμως δεν είναι απαραίτητο ούτε θεμιτό να λειτουργεί σαν μια άσκηση αυτοσχεδιασμού. Ειδικότερα όταν η ιδρυτική ομάδα είναι επιχειρηματικά άπειρη, αποτρέψιμα λάθη μπορεί να συμβούν. Εκεί έγκειται ο ρόλος μιας ενεργής θερμοκοιτίδας όπως η mbriyo. Η ομάδα μας αποτελείται από έξι εταίρους που έχουν πολυετή εμπειρία σχεδόν στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων που αφορούν τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός startup.

Έφη: Ποιες εταιρείες startup – δημιουργήθηκαν εντός του;
Θάνος: Έχουμε δημιουργήσει τρεις εταιρείες μέχρι τώρα: Την Sporting Affiliates, το giaola και τα Ellinopoula. Όλες τους βρίσκονται στη φάση που είτε ήδη έχουν εμπορικά λανσάρει ή θα λανσάρουν λίαν συντόμως την υπηρεσία τους.

Έφη: Πείτε μας λίγα λόγια για τις 3 εταιρείες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά αξιοποιώντας την mbriyo;
Θάνος: Η Sporting Affiliates προσφέρει υπηρεσίες affiliate marketing εστιάζοντας σε internet gaming με σκοπό να προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία και τελικά καλύτερη ψυχαγωγία στους τελικούς χρήστες. Το Free Bet Negotiator (FBN) είναι το πρώτο της προϊόν και είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το FBN στοχεύει στην αγορά αθλητικού στοιχήματος, δίνοντας στους χρήστες του τη δυνατότητα να μειώνουν το ρίσκο τους όταν παίζουν στο διαδίκτυο.
Το giaola.gr είναι η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης και εύρεσης υπηρεσιών. Κάθε επαγγελματίας του giaola.gr, αναλόγως της κατηγορίας στην οποία δραστηριοποιείται, έχει τη δική του σελίδα, η οποία περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό, φωτογραφίες έργων του, αξιολογήσεις χρηστών καθώς και τις προσφορές του. Στην παρούσα φάση, οι διαθέσιμες κατηγορίες επαγγελματιών αφορούν σε υπηρεσίες τεχνιτών για το σπίτι, κομμωτών, μανικιουρίστ, αισθητικών, φωτογράφων και γυμναστών. Οι χρήστες συνδέονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας και έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να κανονίσουν online ραντεβού με τους επαγγελματίες με δύο τρόπους: είτε αγοράζοντας μία προσφορά που τους ενδιαφέρει ή δημιουργώντας το δικό τους συγκεκριμένο αίτημα, στο οποίο οι επαγγελματίες απαντούν καταθέτοντας προσφορές.
Τέλος, τα ellinopoula.com είναι ένα web based portal που ασχολείται με τη μετάδοση και εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας μέσω ψυχαγωγίας στα παιδιά της Ελληνικής διασποράς. Ευσεβής μας πόθος είναι μέσα από την ψυχαγωγία και άλλες εκπαιδευτικές μεθόδους να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα ζωντανή για τις επόμενες γενιές. Την ομάδα μας στελεχώνουν Έλληνες της διασποράς, που διακρίνονται για την αγάπη τους προς την Ελλάδα και το βαθύ σεβασμό τους στις παραδόσεις και την ιστορία της.

Έφη: Τι διαφορετικό προσφέρει η mbriyo στις εταιρείες που υποστηρίζει;
Θάνος: Η mbriyo είναι μια σφιχτά δεμένη ομάδα που επιλέγει, χρηματοδοτεί και υλοποιεί ιδέες. Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές και καλές εταιρίες που κάνουν ένα ή δύο από τα παραπάνω όχι όμως και τα τρία.

Έφη: Υπάρχουν σχέδια επέκτασής τους και στο εξωτερικό; Ποιες οι προοπτικές γι' αυτό;
Θάνος: Βασική προϋπόθεση για να στηρίξει η mbriyo μια ιδέα είναι να έχει μια ξεκάθαρη προοπτική για ανάπτυξη εντός ή εκτός της Ελλάδας. Όπως προανέφερα, το FBN ήδη δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ellinopoula.com θα βγει λίαν συντόμως στις ΗΠΑ και τέλος το giaola.gr εξετάζει την επέκτασή του σε συγκεκριμένες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Έφη: Τι δυσκολίες συναντήσατε στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σας στόχων;
Θάνος: Πέρα από τις ήδη πολυσυζητημένες δυσκολίες που συναντούν οι νέοι επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με το κράτος στην Ελλάδα, θέλω να τονίσω πόσο δύσκολο είναι να στελεχώσει κανείς μία καλή ομάδα. Το να φτιάχνεις μία ομάδα είναι σα να συμπληρώνεις ένα πάζλ. Κομμάτια αυτού του πάζλ αποτελούν οι δεξιότητες και οι χαρακτήρες των ανθρώπων που καλείσαι να επιλέξεις. Και αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Στη δική μου περίπτωση, για να στελεχωθεί πλήρως η mbriyo, απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι τη σημερινή σύνθεση, από την οποία είμαι πλήρως ικανοποιημένος.

Έφη: Θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν γενικότερες εξελίξεις για την ενασχόληση με επιχειρηματικές δράσεις και κατ' επέκταση ανάπτυξη;
Θάνος: Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις όποιες θεσμικές αλλαγές έχουν συντελεστεί ή εξαγγελθεί, σίγουρα όμως μπορώ να μιλήσω γα την αλλαγή που βλέπω όσον αφορά τη γενικότερη αντίληψη και συμπεριφορά της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς σχετικά με το επιχειρείν. Βλέπω επιτέλους νέους ανθρώπους να θέλουν να δημιουργήσουν και όχι να βολευτούν. Νέους ανθρώπους που απαρνούνται την αδράνεια ή την πεπατημένη και επιλέγουν ενσυνείδητα να φτιάξουν κάτι καινούριο με τις δικές τους δυνάμεις.

Έφη: Σε ποιους τομείς επιχειρηματικότητας εντοπίζετε ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης;
Θάνος: Για να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει πραγματικά, χρειάζεται να εστιάσουμε σε τομείς που το επίπεδο της προστιθέμενης αξίας είναι υψηλό. Τέτοιοι τομείς, και όχι αποκλειστικά, είναι η ανάπτυξη λογισμικού και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Έφη: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο επιχειρηματία να προσέχει και τι χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει;
Θάνος: Να ελέγξει και να αμφισβητήσει την ιδέα του σε κάθε λεπτομέρεια όπως θα έκανε ένας τρίτος. Μόνο εάν μετά από αυτή τη διαδικασία συνεχίσει να πιστεύει σε αυτήν, τότε να επενδύσει ουσιαστικό χρόνο και δυνάμεις. Και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; Επιμονή και ευελιξία. Δύο χαρακτηριστικά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αντίθετα, αλλά στην ουσία συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Γιατί, ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι μακρύς και δύσκολος, όπως επίσης απαιτεί συνεχή προσαρμογή βάσει των όποιων νέων δεδομένων προκύπτουν.

Έφη: Πού θα πρέπει να εστιάσει η εκπαίδευση ώστε να ενθαρρύνει την επιχειρηματικού τύπου σκέψη-δράση;
Θάνος: Θα πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της κριτικής ικανότητας. Γιατί η πρωτοβουλία είναι η βασική προϋπόθεση του επιχειρείν. Ενώ η κριτική ικανότητα είναι η πυξίδα, αυτή που καθοδηγεί τον νέο επιχειρηματία σε κάθε του βήμα.

Έφη: Ποια τα μελλοντικά σχέδια, για νέες επιχειρήσεις ή για ανάπτυξη των υπαρχουσών;
Θάνος: Σε αυτή τη φάση, στην mbriyo είμαστε αφοσιωμένοι στην εμπορική επιτυχία και περαιτέρω χρηματοδότηση των τριών μας εταιρειών: FBN, ellinopoula.com και giaola.gr. Πάμε καλά και ελπίζω ότι από το 2015 και μετά, θα αρχίσουμε να κοιτάμε για νέες ευκαιρίες.

Έφη: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να δημιουργείτε, με τον ίδιο ρυθμό και ενθουσιασμό.

*Ο Δρ. Θάνος Παπαδημητρίου είναι Μόνιμος Καθηγητής στο SDA Bocconi Business School στο Μιλάνο και Επισκέπτης Καθηγητής στο London Business School στο Λονδίνο και στο ALBA Graduate Business School στην Αθήνα. Είναι επίσης, Managing Director της θερμοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr