NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το Brexit είναι γεγονός: Το Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Brexit είναι γεγονός: Το Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Φωτογραφία: Andrew Davidson
01_02_2020 | 16:04 01_02_2020 | 16:05
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

​Μετά από 47 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Βρυξελλών), με τους υπέρμαχους της διαδικασίας να γιορτάζουν την εξέλιξη και μια «ημέρα ανεξαρτησίας» που ανοίγει τον δρόμο μιας «νέας εποχής» για την πατρίδα τους.

Στη σημαντικότερη εξέλιξη, όπως χαρακτηρίζεται, από τότε που έπαψε να αποτελεί αυτοκρατορία, το Ηνωμένο Βασίλειο έστρεψε την πλάτη του, μετά από δεκαετίες, σε μια Ένωση που έχει τις ιστορικές της ρίζες στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1950, όταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα άρχισε να ενώνει οικονομικά και πολιτικά τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Για πολλούς ανθρώπους, αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, μια στιγμή που νόμιζαν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ» δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, ο ηγέτης της επίσημης εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, γιόρτασε στη Downing Street με αγγλικό αφρώδες κρασί και μια «καθαρά βρετανική σειρά» από καναπεδάκια.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς το βρετανικό κοινό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δήλωσε ότι σκέφτεται τα εκατομμύρια των Βρετανών «που εξακολουθούν να αισθάνονται βαθιά συνδεδεμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Βγαίνετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν φεύγετε από την Ευρώπη» τόνισε. «Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα είναι ένα έργο στο οποίο θα θέλετε να είστε και πάλι σύντομα» ανέφερε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Guy Verhofstadt.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να υπογράψει μόνιμη συμφωνία γύρω από το εμπόριο με την ΕΕ, όπως εκείνη της ΕΕ με τον Καναδά, μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr