NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η OPEN CIRCLE στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες

Η OPEN CIRCLE στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες

Η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις, οδήγησε στη γέννηση της Open Circle, για το έργο της οποίας μίλησε στο epixeiro.gr ο κ. Σωκράτης Πλούσσας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της Open Circle και ποιες ανάγκες νέων επιχειρηματιών εξυπηρετεί;

Η Open Circle γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης που «ταιριάζουν» πιο πολύ σε νέες επιχειρήσεις – start-ups αλλά και ΜΜΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι νέες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να χρηματοδοτηθούν σε διάφορα στάδια με τα λεγόμενα «κεφάλαια ρίσκου», προκειμένου να είναι ασφαλείς επενδύσεις. Επίσης, η διαδικασία χρηματοδότησης τους πρέπει να είναι πιο απλή κι ευέλικτη όπως κι οι συμφωνίες με τους νέους μετόχους. Τέλος οι μέτοχοι πρέπει να έχουν πιο στρατηγικό ρόλο στην νέα εταιρεία, να λειτουργούν και σαν mentors και accelerators. Όλα τα παραπάνω τα «βλέπει» και προσπαθεί να τα υποστηρίξει η Open Circle Μέσα από τη διαδικασία των συμμετοχικών επενδύσεων ή αλλιώς Equity Crowdfunding.

Τι είδους επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να υποστηριχθούν από εσάς και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν;

Εμείς έχουμε μια διαδικασία επιλογής μάλλον αυστηρή, με 40 κριτήρια στα οποία η επιχείρηση «απαντάει» με δυαδική μορφή δηλαδή ή τα ικανοποιεί ή όχι. Χονδρικά, κοιτάμε με λεπτομέρεια τα γνωστά δηλαδή ομάδα, αγορά, φυσικά το προϊόν, την τεχνολογική προσέγγιση, τα οικονομικά τώρα και στο μέλλον καθώς και τα barriers στην ευρύτερη αγορά – ανταγωνισμός, νομοθεσία κλπ. Μας ενδιαφέρουν σε 1η φάση εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας ευρύτερα καθώς και στον ευρύτερο αγρο-διατροφικό τομέα. Οι εταιρείες καλό είναι να έχουν κάποια λειτουργία κάποιους μήνες, δεν ασχολούμαστε με ιδέες.

Οι υπηρεσίες που προσφέρετε σε τι αφορούν και τι κόστος υπάρχει;

Σε αυτή τη φάση, κάνουμε πολύ coaching στις ομάδες για το πώς θα αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και στρατηγική, πως θα το μετατρέψουν σε νούμερα άρα το χρηματοοικονομικό σχέδιο, την αποτίμηση, ακόμα και την παρουσίαση τους, το Pitch τους. Θέλουμε οι ομάδες μας να εμφανιστούν τέλειες στους επενδυτές, όχι απλώς πολύ καλές. Το κόστος για όλο αυτό που συνήθως κρατάει 25 εργάσιμες ημέρες είναι 1.000€ και μετά αμειβόμαστε επί του αντλούμενου κεφαλαίου με ποσοστό 6-8% ανάλογα το ποσό.

Συμμετείχατε (το 2013;) στο ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας και μάλιστα ήσασταν από τους νικητές. Έχετε κάποια tips για όσους θέλουν να διεκδικήσουν το βραβείο τα επόμενα χρόνια;

Tips δεν υπάρχουν ποτέ και για τίποτα, κάθε έργο έχει τη δική του οντότητα κι ιστορία. Απλώς, πονηρά σκεπτόμενος και γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που κρίνουν βλέπουν πολύ συχνά επενδυτικά σχέδια όλων των ειδών, θα πρότεινα τα σχέδια να έχουν πραγματική επιρροή, ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον τους. Επιρροή στην κοινωνία, στην αγορά, στη χώρα, στις ζωές των ανθρώπων...αυτό θέλουν να στηρίξουν.

Από την εμπειρία σας και την καθημερινή σας επαφή με νέους επιχειρηματίες – ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το βασικό ζήτημα τους, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης;

Νομίζω πως η επιχειρηματικότητα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Παρουσιάσαμε την καλή του πλευρά κι έτσι οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα σαν μια απάντηση στην ανεργία. Δεν είναι καθόλου έτσι, πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει τρομερή θέληση, επιμονή και πειθαρχία. Όλα αυτά βασικά λείπουν. Έπονται τα χρήματα ή το θεσμικό πλαίσιο κλπ. Είμαι πια πεπεισμένος κι η άποψη μου ενισχύεται γνωρίζοντας τους λίγους επιτυχημένους Έλληνες start-uppers. Κανείς δεν είχε λεφτά, όλοι μεγάλωσαν στο άθλιο Ελληνικό περιβάλλον αλλά είχαν επιμονή, απίστευτη εσωτερική υποκίνηση, πειθαρχία. Αυτά λείπουν κι η αντιμετώπιση κι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από τα παραδείγματα - πρότυπα.

Είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Hellenic startup association. Πείτε μας λίγα λόγια για την ενασχόλησή σας με αυτό και αναφέρετε κάποια βήματα προόδου από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Έχουν γίνει αδιαμφισβήτητα βήματα, σε κάποιες περιπτώσεις και μεγάλα. Δεν θεωρώ πάντως ότι πήγαμε καλά. Έχουμε απίστευτα πολύ δρόμο καταρχήν να σπάσουμε τη «φούσκα» του Start-up. Δεν είναι κακό, απλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι αυτά που ήταν να πούμε τα είπαμε. Τώρα πρέπει να προκαλέσουμε τους νέους επιχειρηματίες να παράγουν έργο σαφές και να οδηγήσουν τις ιδέες τους σε πράξη και μάλιστα με όραμα το scale-up, τη δημιουργία μεγάλων εταιρειών με προστιθέμενη αξία. Έχουμε ακόμα πολύ ανηφόρα αλλά καλά πάμε.

Ποιο είδος – τομέας επιχειρηματικότητας θεωρείτε σήμερα ότι βρίσκεται στην αιχμή του και θα ευνοηθεί τα επόμενα χρόνια;

Αν κι οι γνωστοί τομείς σίγουρα πάνε καλά – mobile technologies, κάποια applications για τουρισμό, λίγο bio-med και λίγο hardware – νομίζω πως υπάρχουν πολλοί με τους οποίους δεν έχουμε ασχοληθεί εκτενώς. Δεν έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες για την ενέργεια, τη θάλασσα ακόμα και την αγροτική ανάπτυξη, όπως επίσης και προϊόντα όπως τα τρόφιμα και ποτά, φάρμακα ή παραφαρμακευτικά. Νομίζω πως θα ένα πολύ ωραίο παράδειγμα στην Ελλάδα η Αεροδιαστημική όπου έχει δημιουργηθεί μια ομάδα από φανταστικές εταιρείες που πουλάνε τεχνολογία αιχμής μόνο εκτός Ελλάδος. Οι ευκαιρίες είναι παντού, ο βαθμός δυσκολίας αλλάζει.

Ποια αξία και σημασία έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα μιας ομάδας που έχει μία πραγματικά καλή επιχειρηματική ιδέα που θέλει να υλοποιήσει;

Εδώ θα διαφωνήσω με τη νέα μόδα που λέει «παράτα το πανεπιστήμιο» γιατί έτσι έκανε ο Steve Jobs κι έγινε Άγιος. Πιστεύω πως το ακαδημαϊκό υπόβαθρο είναι σημαντικό αλλά έπεται της εμπειρίας και των παραστάσεων. Ικανή αλλά μερικώς αναγκαία συνθήκη.

Ποια είναι τα νέα σχέδια του Open Circle και σε τι φάση βρίσκεται σήμερα;

Βγάζουμε τις πρώτες εταιρείες για να χρηματοδοτηθούν και ξεκινάμε με τους επενδυτές τη διαδικασία. Δεν είναι εύκολο αλλά μας έχει κάνει εντύπωση το πόσοι και πόσο καλοί επενδυτές μας πλησιάζουν και δουλεύουμε μαζί. Έχουμε ανάγκη να ολοκληρώσουμε κάποιες 8-10 χρηματοδοτήσεις μέσα στο 2015 και μετά να δούμε διεθνώς τι κάνουμε. Δουλεύουμε πολύ στα services που προσφέρουμε και στην τεχνολογία της πλατφόρμας, ώστε να γίνει ακόμα πιο ολιστική η προσέγγιση. Είμαστε σε μια αγορά που πολλαπλασιάζεται κάθε χρόνο οπότε κοιτάμε να πολλαπλασιαζόμαστε κι εμείς σε όλα τα επίπεδα.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι η πολιτική αστάθεια επηρεάζει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τις συνέργειες τους με το εξωτερικό και ποιες κινήσεις σχεδιάζετε, σχετικά;

Πρέπει οι επιχειρήσεις να μάθουν να ζουν «μακριά» από το κράτος, να εξαρτώνται όσο λιγότερο από αυτό. Φυσικά, τα προβλήματα είναι μεγάλα κυρίως για τις εταιρείες εντάσεως κεφαλαίων που εξαρτώνται πιο πολύ από το που βρίσκεται η έδρα τους πχ τρόφιμα. Αλλά κι αυτοί καλούνται να βρουν λύσεις κι αυτές πάντα υπάρχουν. Πάντως δεν πιστεύω πως ο λόγος που στην Ελλάδα δεν αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα είναι η φορολογία κλπ. Οι θεσμοί είναι κι η φιλοσοφία του Έλληνα που έμαθε ισοπεδωτικά να αποκτάει χωρίς τη δέουσα προσπάθεια.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Open Circle για περισσότερες πληροφορίες.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr