NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το Startup Grind δεν είναι μία ακόμα τυπική εκδήλωση

Το Startup Grind δεν είναι μία ακόμα τυπική εκδήλωση

«Είσαι έξυπνος αν μάθεις από τα λάθη σου αλλά είσαι σοφός άμα μάθεις από τα λάθη των άλλων» πιστεύει ο Δημήτρης Λιτσικάκης chapter director των fireshide chat events του Startup Grind στην Αθήνα, μία λογική η οποία πηγάζει από την προσωπική του τριβή με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, σε μία εποχή που ο όρος «startup» ήταν σχεδόν άγνωστος στην ελληνική πραγματικότητα.

«Το Grind είναι ακριβός αυτό, είναι τριβή. Δεν είναι όλα επιτυχίες, οι startups δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια σε funding που θα σηκώσεις ή το overnnight success, δεν είναι μόνο το να γίνεις founder γιατί είναι cool ή γιατί το κάνουν όλοι. Αλλά είναι πολλές ώρες κούρασης, σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και επιμονής στο έργο σου και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να πετύχει» είπε χαρακτηριστικά εισάγοντας μας στη λογική των συγκεκριμένων events αλλά και στην απόφαση του να συστήσει στο ελληνικό κοινό το Startup Grind.

Η αφορμή πίσω από μία σειρά επιτυχημένων event

Η ιστορία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πίσω το 1999 με το hiphop.gr, την πρώτη ελληνική κοινότητα για τη hip hop μουσική και παράλληλα την πρώτη επιχειρηματική προσπάθεια, του Δημήτρη Λιτσικάκη με τον συνεργάτη του Απόστολο Τσακπίνη. «Ουσιαστικά κάναμε αυτό που ακούμε αρκετά συχνά από τους ομιλητές του Startup Grind, εντοπίσαμε ένα πρόβλημα. Ποιο ήταν αυτό; Ότι δεν υπήρχε μία κοινότητα που να οργανώνει τη συγκεκριμένη μουσική. Δημιουργηθήκαμε σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε τίποτα, οπότε έτσι απλά και απέριττα κάναμε την πρώτη μας επιχειρηματική προσπάθεια, η οποία έκανε μία πολύ καλή πορεία» εξηγεί ο Δημήτρης τονίζοντας στη συνέχεια «συνεπώς, αυτό ήταν μια startup και εμείς ήμασταν οι founders μόνο που δεν είχαμε γνώση ότι συνέβαινε αυτό. Ήταν κάτι που ανακαλύψαμε αρκετά αργότερα».

Η παραπάνω κίνηση αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα για τον Δημήτρη Λιτσικάκη, σαν ένα playground στο οποίο μπαίνεις «τρως τα μούτρα σου» και βγαίνεις δυνατός και σοφότερος. «πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι γιατί να πρέπει να περάσω όλα τα στάδια, γιατί δεν γινόταν στο πανεπιστήμιο να πραγματοποιούνται διαλέξεις από εταιρείες. Πώς θα μαθαίναμε αλλιώς ότι συμβαίνει στην αγορά; Από εκεί ορμώμενος σκέφτηκα γιατί να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στους καινούργιους, σε αυτούς που μπαίνουν τώρα στον επιχειρηματικό στίβο την ευκαιρία να μάθουνε από τα λάθη των άλλων;».

Το Startup Grind δεν είναι η τυπική εκδήλωση.

«Δίνουμε βάρος στο να μάθουμε από τα λάθη των άλλων και επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Δεν είναι η τυπική εκδήλωση που έρχεται ο άλλος λέει πόσο τέλειος είναι, πόσο φοβερή ομάδα έχει, τα milestones που έχει πετύχει και εξαφανίζεται. Αντιθέτως, τα όσα λέγονται στις συναντήσεις είναι όλα πραγματικές εμπειρίες από ανθρώπους που όχι μόνο τα έχουν καταφέρει αλλά έχουν φτύσει αίμα και ιδρώτα να υπερπηδήσουν τα εμπόδια τα οποία βρέθηκαν μπροστά τους, έτσι ώστε να κάνουνε τη startup τους να πετύχει!».

Added value στα συγκεκριμένα event είναι στοιχείο το της διαδραστικότητας που τα χαρακτηρίζει. Ουσιαστικά, μετά τις πρώτες ερωτήσεις του συντονιστή , τη σκυτάλη παίρνει κατευθείαν το κοινό, καθώς οι παρευρισκόμενοι δεν χρειάζεται ούτε να περιμένουν μέχρι το τέλος ή να μαζεύουν τις ερωτήσεις τους και να τις καταγράφουν.

«Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος, εμείς κάνουμε ελάχιστες ερωτήσεις, οι περισσότερες είναι απευθείας συζήτηση μεταξύ του κοινού και του ομιλητή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία αίσθηση σαν να έχουμε βγει για καφέ. Το κλίμα είναι τόσο φιλικό χωρίς κανένα επικοινωνιακό και φυσικό εμπόδιο» επισημαίνει ο Δημήτρης και συμπληρώνει ότι «ένας ακόμα σημαντικός λόγος που κάνουμε το Startup Grind είναι ότι θέλουμε να κάνουμε το ταξίδι της επιχειρηματικότητας όσο το δυνατόν λιγότερο μοναχικό γίνεται!».

Και μερικές συμβουλές προς ναυτιλλόμενους

Ποια είναι τα λάθη που οδηγούν την αποτυχία; «Το burnout, όταν χάσεις το ενδιαφέρον σου για αυτό που κάνεις , τελείωσε, έχεις αποτύχει και αυτό με μαθηματική ακρίβεια. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να αναγνωρίσεις αυτό το στάδιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αποφασίσεις αν θα ξαναβρείς τη δύναμη και το ενδιαφέρον να το αναζωογονήσεις ή να βρεις τη δύναμη να το αφήσεις και να πας παρακάτω» σύμφωνα με τον Δημήτρη.

Τί χρειάζεται;

Ιδέα, ομάδα για την υλοποίηση, υπομονή και επιμονή «γιατί δεν γίνονται θαύματα μέσα σε ένα βράδυ, εάν δεν επιμένεις στην ιδέα σου, δεν θα πας πολύ μακριά» τονίζει βάσει και των δικών του εμπειριών ο Δημήτρης, δίνοντας βέβαια και την αναγκαία βαρύτητα στο σωστό timing.

«Καμιά φορά και οι ιδέες δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερα καινοτομικό πρέπει να βρεις κάτι να κάνει την ιδέα σου ξεχωριστή (unique selling point) και φυσικά να δώσεις όλο το βάρος στην υλοποίηση».

Υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα;

«Εάν θέλουμε να δούμε μέλλον στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Από τους πολιτικούς μας μέχρι στις δουλειές μας, στις ιδέες μας, στο πως μπορούμε χτίσουμε ένα οικοσύστημα και γενικότερα στα πάντα. Κακά τα ψέματα ο Έλληνας δεν έχει μάθει να συνεργάζεται. Και εμείς σαν startup ecosystem πρέπει να το καταφέρουμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Ναι, είναι δύσκολο, θέλει κόπο, αλλά αξίζει από το πρώτο κιόλας λεπτό!

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου το Startup Grind Athens, φιλοξενεί τον Αντώνη Φιοράκη, CEO και συνιδρυτή της Incrediblue, μία από της πιο πετυχημένες startup στην Ελλάδα. Όσοι παρευρεθούν στο event θα έχουν την ευκαιρία να τον ακούσουν να μιλάει για την εμπειρία του, πώς έφτιαξε την startup του, πως τη σήκωσε στον αέρα, βάζοντας αέρα στα πανιά της, πως σήκωσε χρήματα και ποια προβλήματα αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια.

«Μαζί με τη Ραλλού Γεωργίου, η οποία έχει βοηθήσει από την αρχή στο στήσιμο του Startup Grind Athens, και όλη την ομάδα, συντονίζουμε όλες μας τις δράσεις παγκοσμίως και κάνουμε ένα holiday party σε όλα μας τα chapters άρα θα έχουμε πιο χριστουγεννιάτικο ύφος. Με έναν πολύ καλό καπετάνιο στο τιμόνι μας» σχολιάζει ο Δημήτρης προσκαλώντας το κοινό σε ένα ακόμα ενδιαφέρον Startup Grind Athens με εορταστική διάθεση.

Το Startup Grind ιδρύθηκε το 2010 στην καρδιά των startups στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, από τον Nτέρεκ Άντερσεν. Το δίκτυο δημιουργήθηκε αρχικά στην Αμερική σε διάφορες πολιτείες και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή απαριθμεί 200 chapters σε πάνω από 80 χώρες. Μεταξύ των οποίων το Ιράν και το Ιράκ.

«Το θέμα είναι ότι τα λαμπρά μυαλά δεν είναι μαζεμένα μόνο στο Silicon Valley, αλλά βρίσκονται σε όλον τον κόσμο κάτι που επίσης προσπαθεί να αναδείξει το Startup Grind, κάθε τοπική κοινότητα και κάθε startup ecosystem έχει λαμπρούς επιχειρηματίες που μπορούν να αναδείχθούν και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς στην Αθήνα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr