NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ανάπτυξε την επιχειρηματική σου ιδέα με τη βοήθεια του egg

Ανάπτυξε την επιχειρηματική σου ιδέα με τη βοήθεια του egg

«Εμείς λέμε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες 18-44 ετών: Έχεις μια καινοτόμο ιδέα που πιστεύεις ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση; Φερ΄την στο egg! Έχουμε τον τρόπο να σε βοηθήσουμε να την απογειώσεις» υποστηρίζουν οι ιθύνοντες του προγράμματος υποστήριξης της Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg - enter•grow•go της Eurobank.

Και δεδομένης της μέχρι τώρα επιτυχίας του προγράμματος δεν έχουν και άδικο, καθώς στατιστικά και μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει καταφέρει να καταρρίψει τα υπάρχοντα στοιχεία που αναφέρουν πως 1 στις 10 startup επιχειρήσεις επιβιώνουν μετά τα πρώτα 2 χρόνια από τη στιγμή έναρξης λειτουργίας.

Και για του λόγου το αληθές μέχρι στιγμής ο κύκλος εργασιών των εταιρειών είναι πάνω από 800Κ € το 2014, ενώ 5 επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια πάνω από 1 εκατ. €. Επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προδιαγραφές του προγράμματος έχουν ήδη κατατεθεί 7 αιτήματα ευρεσιτεχνίας και έχουν πραγματοποιηθεί 128 προσλήψεις νέων συνεργατών από τις αρχικές ομάδες. Τέλος, και εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα από τις 63 εταιρίες, οι 15 έχουν γυναίκες επικεφαλής σε θέση φορέα της επιχείρησης ή Διευθύνουσας Συμβούλου.

«Κάνοντας τον απολογισμό μας, για τους δύο προηγούμενους κύκλους που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και τον 3ο που ολοκληρώνεται τέλος Μαΐου, μέχρι σήμερα έχουμε 63 εταιρίες που βρίσκονται εν ζωή και επιχειρούν. Aυτή τη στιγμή η πλειοψηφία τους ήδη δραστηριοποιείται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά» αναφέρει η Ρούλα Μπαχταλιά, Programme Manager του egg.

Το πρόγραμμα egg, του οποίου η ονομασία είναι το ακρωνύμιο των λέξεων enter grow go, είναι μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia, ξεκινώντας τη λειτουργία του μόλις το 2013.

Στόχος του προγράμματος από τη στιγμή του αρχικού σχεδιασμού μέχρι και τώρα δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του έντονου πλέον φαινομένου στη χώρα μας «brain drain» ώστε να μείνουν στην Ελλάδα τα μυαλά που σήμερα ψάχνουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και καριέρας στο εξωτερικό, ή ακόμη καλύτερα, ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα όλων των «λαμπρών εγκεφάλων» που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας πίσω την εμπειρία και την τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του προγράμματος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε κλάδους ή τομείς δραστηριότητας αρκεί να πληρούνται τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά επιχειρηματικής καινοτομίας, αριστείας και βιωσιμότητας των ιδεών που θα υποβληθούν. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και μπορούν να σταθούν επάξια στις αγορές του εξωτερικού καθώς και ιδέες που υιοθετούν εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας επικοινωνιών που έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ικανότητα του επιχειρηματία να δώσει φρέσκιες ιδέες και να καλύψει σημαντικές ανάγκες σε μία αγορά που πλέον είναι υψηλού επιπέδου και απαιτητική και ταυτόχρονα να είναι η λύση για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανάπτυξη της επιχείρησης.

Ως πρεσβευτές του egg λειτουργούν πλέον λαμπρά παραδείγματα από τους προηγούμενους κύκλους, οι οποίοι κατάφεραν να υλοποιήσουν με βιώσιμο τρόπο τις επιχειρήσεις που είχαν οραματιστεί.

Πιο συγκεκριμένα οι παρακάτω εταιρείες είναι δύο τέτοια επιτυχημένα παραδείγματα:

Η Heliix που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας, απασχολεί 10 εργαζόμενους, έχει αναπτύξει 10 πρωτότυπα προϊόντα, έχει λάβει χρηματοδότηση 700Κ $ και έχει 1 διεθνή πατέντα. Προέρχεται από τον 1ο κύκλο του Προγράμματος, και ο δνων σύμβουλος Νίκος Αράπουκλες μαζί με τον συνιδρυτή της Heliix δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό FORBES στην λίστα 30 under 30 για την Ευρώπη και βρίσκονται στην 11η θέση της λίστας για τη Βιομηχανία.

Η Owiwi με επικεφαλής της Αθηνά Ντόβα, αναπτύσσει παιχνίδια στρατηγικής που στόχος τους είναι να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρίες για την επιλογή υποψηφίων ή την αξιολόγηση των υφιστάμενων εργαζομένων τους. Η εταιρία ξεχώρισε ανάμεσα σε αποστολές άλλων χωρών, καθώς η κριτική επιτροπή του Tel Aviv Startup Challenge, με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες, την κατέταξε στις πρώτες 40 startup της παγκόσμιας σκηνής που διαγωνίστηκαν το 2015 και κέρδισε τη 2η θέση.

Τί είναι αυτό που διαφοροποιεί το egg από αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα;

  • Η συνεργασία και η αφοσίωση των δύο εταίρων Eurobank-Corallia δίνει σημαντική προστιθέμενη αξία και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στο όλο εγχείρημα.
  • Η συνέπεια του Προγράμματος egg και η αφοσίωση των δύο εταιρειών Eurobank-Corallia, από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι το πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.
  • Ο ολοκληρωμένος χρηματοοικονομικός πυλώνας που εισήχθη στις αρχές του 3ου κύκλου μας καθιστά ένα απόλυτα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που διαφοροποιείται από τις παράλληλες δράσεις, που είναι βέβαια εξαιρετικές και όλες απαραίτητες ώστε να επέλθει η ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα και στη χώρα.
  • Η διαδικασία από την προκήρυξη του Προγράμματος, την αξιολόγηση σε τρεις (3) φάσεις και την τελική έγκριση 30 εταιρειών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποδεικνύειτη σοβαρότητα του εγχειρήματος και την ποιότητα του.
  • Η ομάδα όλων των συντελεστών, συμπεριλαμβανομένων των χορηγών και των υποστηρικτών που αδιάκοπα και ανιδιοτελώς προσέφεραν το χρόνο, την εμπειρία και τις γνώσεις τους με κοινό στόχο: την πρόοδο αυτών των επιχειρηματικών προσπαθειών των νέων ανθρώπων.

Όσοι επιθυμούν να δουν τις ιδέες τους να μετατρέπονται σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο προϊόν, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον 4ο κύκλο του προγράμματος μέχρι και τις 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα. Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων και οι 30 εταιρίες με την υψηλότερη βαθμολογία θα καταφέρουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα που ξεκινά στα μέσα Ιουνίου περίπου.

Στον ιστότοπο του προγράμματος μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για όλες τις παροχές του προγράμματος, βάσει των 5 βασικών πυλώνων υποστήριξης προς τις startup που φιλοξενεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr