NEWSFLASH...
Ειδήσεις | German-Hellenic Economic Forum
ανάγνωση

Ελλάδα και Γερμανία ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Ελλάδα και Γερμανία ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Στις μεταρρυθμίσεις και στο θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας ποντάρουν για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους Ελλάδα και Γερμανία. Το Βερολίνο χτες 9 Μαρτίου 2020 άνοιξε τα χαρτιά του στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα. «Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις και θα τις εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Δρ. Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι δύο χώρες, από μια σχέση πιστωτή - δανειολήπτη, δημιουργούν μια σχέση ισότιμων εταίρων, διεκδικώντας κοινά οφέλη μέσα από το πεδίο των επενδύσεων.

Οι Γερμανοί επιχειρηματίες ομόφωνα δηλώσαν πρόθεση συνεργασίας, προκρίνοντας πεδία ενδιαφέροντος. Οι Έλληνες επιχειρηματίες από την πλευρά τους δήλωσαν έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους Γερμανούς ομολόγους τους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίστηκε να είναι έτοιμη να υλοποιήσει σχέδια που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα εξάγουν τεχνογνωσία.

Πεδία συνεργασίας - κλειδί οι μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια

Πεδία πρόσφορης συνεργασίας είναι η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, η διαστημική, η διαχείριση απορριμμάτων, τα φάρμακα, ο τομέας της βιομηχανίας, τα αγροτικά προϊόντα, η οινοποιία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ηλεκτροκίνηση, ο αυτοματισμός.

Για τους Γερμανούς είναι καθοριστικής σημασίας οι επενδυτικές, αλλά και το γεγονός ότι το 2020, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4%, καταγράφοντας ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται. Άλλος σημαντικός παράγοντας η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού για την οικονομία κάθε χώρας, όπως και η καινοτομία, αφού λειτουργεί ως ο σημαντικότερος τροχός ανάπτυξης.

Κατά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Peter Altmaier, δύο αγορές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν επενδυτικά Ελλάδα και Γερμανία είναι η οινοπαραγωγή, αξιοποιώντας τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και η ηλεκτροκίνηση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που διευκρίνισε ο Υπουργός ότι «έως το 2030, ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτρικά και θα θέλαμε οι μπαταρίες που θα χρειαστούν, να παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να μην παραδώσουμε ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας στην Ασία».

Οι μεγάλες ευκαιρίες στην ενέργεια

Στον απόηχο της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η επίτευξη των οποίων προϋποθέτει την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος από ΑΠΕ τουλάχιστον ύψους 8 GW, μέσω της υλοποίησης νέων projects αξίας τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βασικός άξονας της ενεργειακής μετάβασης είναι η ανάπτυξη των υποδομών (δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης) ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων απαιτείται διεύρυνση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και δη στον κατασκευαστικό, τις μεταφορές, όπου η ενεργειακή εξοικονόμηση «περνά» εν πολλοίς μέσα από τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης) και τη βιομηχανία.

Εγγυήσεις για επενδύσεις

Ευθυγραμμισμένη με τους όρους της οικονομίας η Ελλάδα φέτος θα λάβει δέσμη μέτρων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, παρέχοντας στην αγορά εγγυήσεις για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, όπως και για το εμπόριο, τόνισε Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο επίσης σχεδιάζει να στηρίξει τις επενδύσεις και στο πεδίο της Ενέργειας και το Κλίμα, με κεφάλαια συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ για την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ενεργειακά έργα θα απορροφήσουν και ιδιωτικές επενδύσεις αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ο κ. Τσακίρης

Τρεις δράσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο πεδίο της τεχνολογίας και της έρευνας η κυβέρνηση ετοιμάζει τρεις δράσεις, η πρώτη αφορά στην «Πολιτεία της καινοτομίας», η οποία θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από τη Διυπουργική Επιτροπή για ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ εταιρειών που επενδύουν στο R&D, startups και σχημάτων τύπου spin-off. Η δεύτερη έχει να κάνει με την πλατφόρμα νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα διαμορφωθούν οι πολιτικές υπέρ των startups και η τρίτη προβλέπει τη θέσπιση μέτρων στήριξης όσων εταιρειών επενδύουν στην έρευνα και την τεχνολογία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr