NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κορονοϊός: Κρούσμα στο γραφείο; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν

Κορονοϊός: Κρούσμα στο γραφείο; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν
03_04_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι. Έτσι, πολλοί από εμάς συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γραφείο σε βάρδιες και όχι καθημερινά. Πέρα όμως από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο εργοδότης για την ασφάλεια της ομάδας του, ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να πράττει ανάλογα. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Καταρχάς, κάθε εργαζόμενος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζει ανάλογα με τις δυνατότητές του για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από όσα κάνει και όσα δεν κάνει κατά την παραμονή του στο γραφείο.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής για εργαζόμενους

  • Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να πλένει και να απολυμαίνει σχολαστικά τα χέρια του πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα ή σε περίπτωση που τα χέρια μπορεί να ήρθαν σε επαφή με βιολογικά υγρά (σάλιο κ.λπ.), ακόμη κι αν χρησιμοποιήθηκαν γάντια.
  • Αν βήξει ή φταρνιστεί, θα πρέπει να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο, να πλύνει ή να απολυμάνει τα χέρια του και στη συνέχεια να πετάξει το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε σκεπαστό κάδο.
  • Αν παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα νόσου όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, θα πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη, τον γιατρό του, καθώς και τον ΕΟΔΥ.

Κρούσμα στο γραφείο

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος παρουσιάσει συμπτώματα κατά την παραμονή του στο γραφείο; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν;

  1. Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, απομονώνεται σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα.
  2. Στη συνέχεια ενημερώνονται ο προϊστάμενος και ο ιατρός εργασίας (αν δεν υπάρχει ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΔΥ), ώστε να παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
  3. Ο χώρος όπου παρέμεινε ο εργαζόμενος πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  4. Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, συνιστάται η εξ’ αποστάσεως εργασία.

Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr