NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

DoctorAnytime.gr: Η υγεία στα χέρια μας!

DoctorAnytime.gr: Η υγεία στα χέρια μας!

Το όραμά της και το πώς το μετέτρεψε σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, μοιράστηκε μαζί μας η ιδιοκτήτρια του DoctorAnytime.gr, Ελευθερία Ζούρου.

Έφη Χρυσοβέργη: Πες μας λίγα λόγια για την ιδέα. Ποια ανάγκη της αγοράς έχει στόχο να καλύψει;

Ελευθερία Ζούρου: Το DoctorAnytime.gr ξεκίνησε από μια δική μου προσωπική ανάγκη. Χρειάστηκα κάποια στιγμή εκείνο το καλοκαίρι το δύσκολο, να επισκεφτώ κάποια γιατρό, να κάνω κάποιες εξετάσεις, αλλά λόγω φόρτου εργασίας, δεν μπορούσα να το θυμηθώ μέσα στην μέρα. Άρα στο τέλος της κάθε μέρας έπαιρνα τηλέφωνο γιατρούς, τους οποίους δεν μπορούσα να τους βρω. Η όλη διαδικασία που απαιτούσε μισή ώρα - μέχρι να κλείσω το ραντεβού και να βρω κοινό χρόνο με το γιατρό, μου πήρε ένα μήνα.
Πέραν αυτού όμως δεν είχα την σωστή πληροφόρηση σε ποιόν γιατρό να πάω. Δηλαδή ο κάθε γιατρός - που μου προτείνει μία ασφαλιστική - ή βρίσκω σε έναν κατάλογο - τι γιατρός είναι, που μπορεί να με βοηθήσει, τι μπορεί να μου προσφέρει, είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες του, τον ξέρω, τι να περιμένω από αυτόν;
Αισθανόμουν ότι όλη η διαδικασία, ήταν σαν να αγοράζεις γουρούνι στο σακί που λέμε!
Και αναρωτιέσαι γιατί να ρισκάρεις τόσο, στο θέμα υγεία, ειδικά όταν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, που θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου και να τελειώσεις.
Όλα αυτά τα κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, έκανα ένα ταξίδι στην Ουγκάντα και εκεί με επηρέασε και όλη η κατάσταση. Ήθελα να κάνω κάτι στη ζωή μου, διαφορετικό, κάτι που να μην είναι, να πείσω δέκα, ακόμα καταναλώτριες, να αγοράσουν μία καινούρια μάσκαρα (εργαζόταν στην L' OREAL τότε), αλλά κάπως να βοηθήσω την κοινωνία μέσα στην οποία ζω. Όλα αυτά με απασχολούσαν για 3-4 μήνες, ώσπου κάποια στιγμή, επικοινωνώ με τον φίλο μου Απόστολο (Αποστολάκη – συνιδρυτή του e-shop.gr) και τον ενημερώνω για την ιδέα μου, να φτιάξω ένα online market place ουσιαστικά, στο οποίο μπορεί κάποιος πολύ εύκολα, να βρει τον κατάλληλο γιατρό για εκείνον και να κλείνει το ραντεβού του, online οποιαδήποτε στιγμή.
Αρχίσαμε Οκτώβριο και μετά από πολλές συναντήσεις και δουλειά, τον Φεβρουάριο μου είπε:
"Ελευθερία τώρα ήρθε η ώρα να πάρεις την απόφαση και να κάνεις το μεγάλο βήμα, να αφήσεις πίσω σου, το corporate world και να γίνεις επιχειρηματίας"!
Και εκεί έπαθα σοκ! Του λέω- "τόσο καιρό η συζήτηση και η αναζήτηση ήταν πολύ ωραία - αλλά τώρα εγώ, πως θα περάσω από την θεωρία στο να τα παρατήσω όλα και να έχω καινούρια ζωή;" Ένιωθα τρομερή ανασφάλεια! Αναγνώριζα, ότι ήταν μεγάλο ρίσκο. Είχαμε μπει και στην κρίση τότε (2012).
Θα δημιουργούσα από την αρχή έναν εντελώς νέο κόσμο και τρόπο ζωής!
Με όσους φίλους, συγγενείς κ.τλ. το συζήτησα, που δεν έπρεπε, με απέτρεπαν από το να το κάνω και με παρότρυναν να διατηρήσω την ασφάλεια της ζωής μου και να μην αφήσω την δουλειά μου. "Δούλευε τα παράλληλα έλεγαν"!
Ο Απόστολος φυσικά διαφωνούσε και μου εξηγούσε ότι πρέπει να έχω 100% focus σε ότι κάνω εάν θέλω να πετύχει. Έτσι ξεκίνησα!

Έφη: Η επιλογή να επιχειρήσεις διαδικτυακά, ήταν στρατηγική;

Ελευθερία: Δε γινόταν με άλλο τρόπο. Το Ίντερνετ είναι το μέλλον. Αυτή την στιγμή για οτιδήποτε, κάνουμε ένα google search. Για τα πάντα!
Ο στόχος μου επίσης ήταν να αλλάξω τα πράγματα, να υπάρχει διαφάνεια, να γίνει κάτι πιο συνολικό, να έχει impact στην κοινωνία, άρα μόνο online θα μπορούσα να το κάνω.

Έφη: Πόσα χρόνια λειτουργεί; Είχε την ανταπόκριση που περίμενες;

Ελευθερία: Λειτουργεί 2 χρόνια ήδη!
Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη αγορά και αυτό το ήξερα από την αρχή! Θα έπρεπε να εκπαιδεύσω τον κόσμο, να τον βγάλω έξω από τη συνήθειά του. Ο leader σε κάθε κατηγορία, έχει να τραβήξει πολύ κουπί και αυτό σημαίνει να επενδύσει πάρα πολύ χρόνο και προσπάθεια, να προσελκύσει τον χρήστη, τον καταναλωτή, τον άνθρωπο και να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα του καινούριου.
Όσοι το δοκιμάζουν είναι τρομερά ευχαριστημένοι και το χρησιμοποιούν διαρκώς και το υποστηρίζουν! Δύο χρόνια μετά μπορώ να πω, ότι δεν είχε την ραγδαία ανάπτυξη που θα ήθελα, αλλά όταν το σκέφτομαι ψύχραιμα - καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό, ότι και αν έκανα.
Αυτού του τύπου τα μοντέλα, έτσι λειτουργούν. Χτίζονται, μήνα με το μήνα. Δουλεύει πρώτα η διαφήμιση, μετά το word of mouth και υπάρχει και μια αυξητική άνοδος - σταδιακά.
Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος κλείνει δύο ραντεβού το χρόνο, άρα είναι δύσκολο μέχρι να σε μάθει και στη συνέχεια να σε αξιοποιήσει και να σε χρησιμοποιεί σταθερά.
Τα περισσότερα παραπεμπτικά που δίνονται μέσα στο μήνα, είτε αφορούν συνταγογράφηση, είτε εξετάσεις, δίνονται σε ανθρώπους μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, που έχουν βρει τον γιατρό τους στον ΕΟΠΥΥ, και έχουν αναπτύξει μια τέτοια σχέση.
Επίσης δεν είναι και εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ. Γι' αυτό, δημιουργήσαμε στο DoctorAnytime και τηλεφωνική γραμμή - εξυπηρέτησης.

Έφη: Πες μας για την ομάδα σας; Τι θεωρείς ότι πρέπει να υπάρχει για να πετύχει μία ομάδα;

Ελευθερία: Θέληση, κοινό όραμα (που είναι και απ' τα δυσκολότερα) π.χ. στην περίπτωσή μου που ήθελα να μοιραστώ και να προσφέρω στον κόσμο - πρέπει να το μοιράζονται και οι συνεργάτες μου και να το μεταφέρουν με την ίδια όρεξη και το ίδιο πάθος σε όλους όσους έρχονται σε επαφή.
Γιατί δεν θα μπορείς πάντα να είσαι εκεί και να τους λες πώς να το κάνουν, ούτε να τους ελέγχεις. Πρέπει να τους βγαίνει πηγαία και αυτό οφείλει να κάνει ένας ηγέτης ομάδας - να τους το μεταλαμπαδεύσει και να το κάνει τόσο καλά που να το κάνουν και αυτοί.
Μαθαίνω βέβαια και εγώ ακόμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι και κάποιοι που δεν θέλουν. Όσοι θέλουν, τα καταφέρνουν - οι άλλοι ότι και αν κάνεις, δεν θα τα καταφέρουν και θα κάνουν απλά τυπικά την δουλειά τους.
Πρέπει όλοι να βλέπουν μακρυά και να έχουν όρεξη να δουλέψουν πολύ, για να πετύχει αυτό. Να το κάνουν γιατί το απολαμβάνουν και το ασπάζονται.

Έφη: Τι διαφορετικό προσφέρει το DoctorAnytime σε σχέση με τους ανταγωνιστές;

Ελευθερία: Έχω την χαρά να λέω, ότι σαν το DoctorAnytime δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία.
Αυτό γιατί έχει διαφοροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας κάτι στο οποίο είναι μοναδικό.
Στην Ελλάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα να αξιολογήσεις το γιατρό σου. Π.χ. Εάν, δεν σου έδωσε απόδειξη, σου πήρε πολλά λεφτά, δεν σε εξυπηρετούσε καλά... οτιδήποτε.
Το DoctorAnytime, έδωσε τη δυνατότητα, οι γιατροί να κρίνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και να αξιολογούνται, από τους ίδιους τους ασθενείς, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την επίσκεψή τους σε αυτούς.
Περισσότερη διαφάνεια, λοιπόν.
Επίσης, τσεκάρουμε φυσικά αν έχουν άδεια, εάν είναι γραμμένοι σε ιατρικό σύλλογο, όλο τους το ιστορικό, τις σπουδές τους και εφόσον υπάρχουν όλα αυτά, τους ενεργοποιούμε.
Παρόλα αυτά, συναντιόμαστε και με το γιατρό σε κάποια φάση της συνεργασίας μας και τότε υπάρχει και αξιολόγηση από την δική μας πλευρά.
Άρα βλέπουμε και την προσωπικότητα και άλλα στοιχεία επαγγελματισμού.

Έφη: Ποιό κομμάτι της δουλειάς σε δυσκολεύει περισσότερο; One woman show, ή team working;

Ελευθερία: Το πιο απαιτητικό κομμάτι στο business plan ειδικά, είναι η διαχείριση της ψυχολογίας της ομάδας σου. Το να έχεις μία ομάδα δέκα ατόμων και να μοιράζονται τον ίδιο παλμό και να λειτουργούν με την ίδια όρεξη και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να χαλαρώνουν εκεί που πρέπει και να εντείνουν την προσπάθεια αλλού, να λειτουργούν υπεύθυνα κ.α, αυτό είναι το πιο δύσκολο και με ανησυχεί διαρκώς. Προσπαθώ όλοι στην ομάδα μου, ανάλογα με το πόστο τους, να εκπροσωπούν την εταιρεία σωστά και να μεταφέρουν προς τα έξω την φιλοσοφία της.
Εγώ απλά είμαι ο συντονιστής και την εκπροσωπώ προς τα έξω, με τον δικό μου ρόλο.
Το κάθε νέο (μέλος) πρέπει να εμφορείται, με τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους.

Έφη: Πώς το υποδέχτηκαν οι επαγγελματίες της υγείας και κυρίως οι γιατροί;

Ελευθερία: Οι γιατροί δυσκολεύτηκαν. Έχουν μπει σε μια διαδικασία σκέψης και δράσης, η οποία απέχει πάρα πολύ από αυτό που κάνουμε και επιδιώκουμε εμείς.
Π.χ. έχω κάνει τρομερό αγώνα για να συνειδητοποιήσουν ότι οι αξιολογήσεις είναι προς όφελός τους. Πρέπει να τους πείσεις για οτιδήποτε και πιστεύω πως αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ.
Σίγουρα οι πιο νέοι γιατροί - είναι λίγο πιο εύκολο να σε ακούσουν και να καταλάβουν ότι πλέον πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά. Το ίδιο νομίζω ότι ισχύει για όλους τους νέους επαγγελματίες.

Έφη: Ποιοι παράγοντες θεωρείς ότι συνέβαλλαν στο να έχουν οι επαγγελματίες γιατροί, αυτή την στάση που είχαν τόσα χρόνια; η εκπαίδευση και η έλλειψη π.χ. σε μαθήματα επιχειρηματικότητας, αλλά και δεοντολογίας, έπαιξαν ρόλο;

Ελευθερία: Είχαν ένα ολόκληρο σύστημα υποστήριξης που τους διευκόλυνε να μην κάνουν, όσο σωστά θα έπρεπε την δουλειά τους ή και τους εμπόδιζε.
Βεβαίως και υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση.
Δεν επεδίωκαν όμως και πέρα από αυτό, να δημιουργούν τις εξελίξεις στην επιστήμη τους, να επιμορφωθούν, να υπηρετούν με σωστό τρόπο τον χώρο της υγείας και να προσπαθούν να ξεχωρίσουν από την καλή τους εξυπηρέτηση.
Έχασαν την επαφή τους με την ουσία του επαγγέλματος και έτσι δεν μπορούσαν καν να συνθέσουν τις πληροφορίες και καταλήγοντας σε ορθά συμπεράσματα, να λύσουν τα θέματα που προέκυπταν. Απλά συνταγογραφούσαν!
Βεβαίως όλα αυτά δεν αφορούν, όλους τους γιατρούς.

Έφη: Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σχετικά με το DoctorAnyTime; Είναι η αποκλειστική σου απασχόληση ή θα σε δούμε και σε κάτι άλλο;

Ελευθερία: Το DoctorAnytime έχει ακόμα πάρα πολύ δουλειά και χιλιάδες πράγματα που μένουν να γίνουν.
Δεν θα είναι η αποκλειστική μου απασχόληση όμως! Στόχος μου είναι να μπει σε μία πορεία, να εξελίσσεται, αλλά σκοπεύω, να διευρύνω τους ορίζοντές μου και ήδη, κοιτάω και άλλα Business plan και τι θα μπορούσα να κάνω. Το όνειρό μου θα ήταν να ασχοληθώ και με άλλα projects, εκτός από το DoctoraAnytime, τα οποία, το καθένα από την δική του πλευρά, θα βοηθούσε την κοινωνία με διαφορετικό τρόπο και θα έλυναν προβλήματα. Πρόσφατα ξεκίνησα σαν advisor στο nannuka.gr, μια καταπληκτική ιδέα που θα βοηθήσει και θα αναβαθμίσει τη ζωή παιδιών και γονιών. Ουσιαστικά είναι ένα doctoranytime.gr αλλά για να βρεις νταντά για το παιδί σου.

Έφη: Τι θα σε έκανε να τα παρατήσεις και τι θεωρείς ότι θα πρέπει να οδηγήσει ή να αποτρέψει, κάποιον να γίνει επιχειρηματίας – ποιο χαρακτηριστικό θεωρείς αρνητικό;

Ελευθερία: Αυτό που θα έκανε εμένα να τα παρατήσω, είναι η δυσκολία να πείσω τους άλλους για αυτό που θεωρώ σωστό. Θα ήθελα, να πάψουν να αντιστέκονται στην αλλαγή, να είναι αδρανείς, να μην θέλουν να εξελιχθούν. Αυτό με κουράζει απίστευτα πολύ και ώρες ώρες απελπίζομαι, από την άλλη ξέρω, ότι δεν μπορώ να σταματήσω την προσπάθεια και να φύγω π.χ. σε ένα νησί. Θα άντεχα μακρυά κάνα 2 μέρες! Είναι στον άνθρωπο.
Ακόμα και στο νησί, θα έψαχνα να βρω, τι προβλήματα υπάρχουν και πως μπορώ, να βρώ λύσεις και να προσφέρω.
Εάν κάποιος δεν έχει όραμα, δεν θέλει να φτάσει κάπου συγκεκριμένα – αλλά θέλει απλά γενικά και αόριστα, να γίνει ένας επιτυχημένος startuper να μην το σκεφτεί καν!
Το 90% των startup επιχειρήσεων αποτυγχάνουν και επίσης ακόμα και εγώ που πηγαίνουμε καλά - δεν θεωρώ δεδομένη την επιτυχία και αύριο! Πρέπει να αλλάζεις, να προσαρμόζεσαι, να προσφέρεις καινούρια πράγματα, να κάνεις την αλλαγή - γιατί αλλιώς η αποτυχία σε περιμένει στην γωνία.
Από την στιγμή που επιλέξεις να γίνεις επιχειρηματίας υπογράφεις ένα εσωτερικό συμβόλαιο με τον εαυτό σου, ότι θα είσαι πάντα δραστήριος, ότι θα θυσιάζεις πολύ χρόνο - ακόμα και προσωπικό, ότι δεν θα κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, ότι μπορεί και να χάσεις και ανθρώπους που αγαπάς, γιατί απλά έχεις, ένα άλλο όνειρο που σε οδηγεί!

Έφη: Είναι θεωρείς, ευνοϊκή περίοδος για να επιχειρήσει κάποιος; και εάν ναι για ποιους λόγους;

Ελευθερία: Νομίζω ότι είναι ευνοϊκή περίοδος, γιατί όλη αυτή η ιδέα του startup, της επιχειρηματικότητας, του να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος κτλ. προωθείται από παντού. Έχει γίνει μία μόδα που έχει αγκαλιαστεί από πολλούς φορείς. Εγώ τις μόδες γενικά τις απεχθάνομαι, αλλά στο τέλος της ημέρας - μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την τάση, κρατώντας τα σωστά και αξιοποιώντας τα.
Οι investors και οι business angels που είναι γύρω σου, περιμένοντας να βρουν μία "ευκαιρία", είναι η ευκαιρία σου να πραγματοποιήσεις μια ιδέα σου!
Επίσης πλέον και στα πανεπιστήμια προωθείται η ιδέα του επιχειρείν, ευτυχώς.
Γίνονται μαθήματα, διαγωνισμοί, υπάρχει μία δημιουργικότητα, που δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές και στους φοιτητές και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ!

Έφη: Έχεις παίξει η ίδια το ρόλο του μέντορα;

Ελευθερία: Ναι έχω υπάρξει μέντορας!
Μάλιστα μία κοπέλα που είναι και φίλη μου πια, η οποία τελείωσε το πολυτεχνείο, έκανε μία ομάδα με μία πολύ ωραία ιδέα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κέρδισαν και σε διαγωνισμό και τώρα ξεκινά την δική της εταιρεία. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως όταν βλέπω νέα παιδιά να τα καταφέρνουν και μάλιστα από τόσο μικροί !
Δεν υπάρχει πρέπει και σειρά στο πότε κάποιος θα γίνει επιχειρηματίας.

Έφη: Η κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό σύστημα υγείας - επηρέασε την λειτουργία της δικής σου επιχείρησης; Τι εξελίξεις βλέπεις στον τομέα της υγείας;

Ελευθερία: Οι αλλαγές στο σύστημα υγείας, σίγουρα βοηθούν, το DoctorAnytime, να δείξει στους ασθενείς, ότι υπάρχει και μια άλλη πρόταση. Ότι υπάρχει πιο εύκολος - γρήγορος τρόπος και πιο αποτελεσματικός και ανέξοδος για να οργανώσεις την υγεία σου.
Με αυτή την έννοια το κοινό "σύστημα" υγείας με βοήθησε κατά κάποιο τρόπο.
Αλλά εγώ θεωρώ, ότι θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες του ασθενή και όχι των γιατρών, των φαρμακευτικών, των συμφερόντων κ.α. έτσι ώστε πραγματικά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Π.χ. στην Τουρκία ο ασθενής υποχρεούται να έχει ατομικό φάκελο. Στην Ελλάδα, ούτε καν. Πράγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα γνωστά σε όλους. Δυστυχώς θεωρώ ότι ακόμα δεν υπάρχει διάθεση και από την πλευρά του κράτους να τα αλλάξει! Ούτε από την πλευρά των γιατρών.
Αυτοί οι γιατροί που συνεργαζόμαστε θέλουμε να είναι και να επιδιώκουν ότι καλύτερο και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα!

Έφη: Συνδυάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με την ισορροπημένη προσωπική ζωή στις γυναίκες - μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα το ένα για το άλλο;

Ελευθερία: Δεν μπορεί να συνδυαστεί εύκολα. Θέλω κάποιος να αποδεχτεί ότι πρώτη προτεραιότητά μου είναι η δουλειά, γιατί έτσι μου βγαίνει, όχι από ανάγκη.
Η δουλειά για εμένα είναι τρόπος αυτοπραγμάτωσης.
Οικογένεια θα κάνω με τον δικό μου τρόπο και θα διατηρώ τις φιλίες μου με τον δικό μου τρόπο, όπως έκανα και την δουλειά με τον δικό μου τρόπο.
Ψάχνω τις ισορροπίες!

Έφη: Μια καινούρια δραστηριότητα και κάποια σχέδια για το DoctorAnytime, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;

Ελευθερία: Έχω να μοιραστώ πολλά νέα!
Καταρχάς μέσω του DoctorAnytime μπορείς να δεις τις αξιολογήσεις από άλλους ασθενείς, κόστος υπηρεσιών, αλλά το νέο μας επίτευγμα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις που είναι και παγκόσμια καινοτομία. Μπαίνεις και βρίσκεις και συγκρίνεις μεταξύ τους, τα διαγνωστικά κέντρα - ακόμη και στα κόστη και την διαθεσιμότητα στα ραντεβού!
Επίσης αυτή την εβδομάδα βγαίνει και το application μας, για να έχουμε, την υγεία στα χέρια μας!
Από Σεπτέμβρη έπονται και άλλα πολλά που θα κάνουν πιο εύκολη και την επιλογή του γιατρού, αλλά και την διαδικασία να καταλάβω ευκολότερα από τι πάσχω και τι μπορώ να κάνω.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr