NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Blockchain κατά τη διάρκεια μιας κρίσης

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Blockchain κατά τη διάρκεια μιας κρίσης

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε μια κρίση θα μας χτυπήσει την πόρτα. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι εφοδιασμένες με τους κατάλληλους πόρους και εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κρίσεις όπως ο κορονοϊός, γνωστός και ως COVID-19. Ο ρόλος της τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι καταλυτικός σε αυτή την προσπάθεια.

Ωστόσο, για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όπως η επιδημία COVID-19, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα εξαιτίας του ιού. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι κατά πόσο τα συστήματα υγείας είναι καταλλήλως προετοιμασμένα σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε να ανταποκριθούν σε αυτή την κρίση. Δεύτερον, πώς οι χώρες μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα θεραπείας, που θα απευθύνονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και κυρίως εμβόλια που θα συμβάλλουν στην εμπόδιση εξάπλωσης του ιού. Μια άλλη πρόκληση είναι η έλλειψη ιατρικών πόρων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τα νοσοκομεία ανά την υφήλιο δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένα τόσο από πλευράς εφοδιασμού όσο και από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού.

Αυτό που βιώνουμε επίσης τις τελευταίες μέρες είναι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρησης που διαδίδονται μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων και προβλημάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, πολλές εταιρείες (τόσο µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις όσο και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οργανισμοί) άρχισαν να διερευνούν τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν τεχνολογίες όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προκλήσεων.

Αυτές οι τεχνολογίες, αν και δεν είναι εύκολα κατανοητές και εύκολες να εξηγηθούν από τους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη αυτής της κρίσης και να βοηθήσουν τους διάφορους φορείς να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση που θα έρθει.

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη και στην πρόληψη ψεύτικων ειδήσεων

Ορισμένες εταιρείες του Διαδικτύου και τοπικές αρχές εγκατέστησαν γρήγορα πλατφόρμες εικονικής ιατρικής διαβούλευσης, χρησιμοποιώντας το AI. Διεθνείς εταιρείες έχουν αναπτύξει υπηρεσίες AI που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να προβλέπουν εκδηλώσεις του ιού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Άλλες εταιρείες δημιούργησαν υπηρεσίες AI που μπορούν να αναπτυχθούν σε νοσοκομεία για τη διάγνωση ασθενών που πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από το Covid-19. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το συνωστισμό ατόμων στα νοσοκομεία παρέχοντας έγκαιρη διάγνωση του ιού και εμποδίζοντας τους ανθρώπους με πρώιμα συμπτώματα που δεν οφείλονται αναγκαστικά στο COVID-19 να πάνε στα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση σε ακριβείς, βάσει στοιχείων που σχετίζονται με το COVID19 είναι απαραίτητη. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση κάθε πηγής ειδήσεων. Για παράδειγμα, ένας μηχανισμός επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μπορεί να επαληθεύσει το θέμα ενός άρθρου μαζί με την επικεφαλίδα, το κυρίως κείμενο και τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία έχει γραφτεί το άρθρο. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη θα διαπιστώσει εάν άλλες πηγές και ιστοσελίδες αναφέρουν τα ίδια γεγονότα με αυτά του άρθρου. Με αυτόν τον τρόπο, τα γεγονότα ελέγχονται με γνωστές πηγές μέσων ενημέρωσης και εγγυημένης ποιότητας.

Επαλήθευση αλυσίδας εφοδιασμού μέσω της τεχνολογίας Blockchain

Το Blockchain είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που φέρνει σημαντικές αλλαγές στα παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω του κατανεμημένου και αποκεντρωμένου χαρακτήρα της. Μπορεί να περιγραφεί ως ένα δημόσιο ψηφιακό βιβλίο λογιστικής που έχει σχεδιαστεί για να είναι αμετάβλητο από τους χάκερς. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως ως μέσο καταγραφής των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε συναλλαγή ή μητρώο, καθιστώντας την μια απίστευτα ασφαλή πλατφόρμα με την ικανότητα να αλλάζει το ρόλο των κεντρικών θεσμών. Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να καταγράψει με ασφάλεια τις συναλλαγές μεταξύ όλων των χρηστών της πλατφόρμας μειώνοντας αποτελεσματικά την παρουσία ενός διαμεσολαβητή.

Λόγω του ανοικτού, κατανεμημένου χαρακτήρος/μητρώου των συναλλαγών που εξασφαλίζει η τεχνολογία blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού του ιατρικού εξοπλισμού και των προϊόντων αλλά και για την πρόληψη της απάτης. Εξασφαλίζει ότι οι συναλλαγές είναι διαφανείς και ανιχνεύσιμες, μετατρέποντας μια αλυσίδα εφοδιασμού σε ψηφιακή «αλυσίδα» μόνιμα ορατών «μπλοκ» (ψηφιακές πληροφορίες που είναι αποθηκεύμενες σε μια δημόσια βάση δεδομένων). Το «μπλοκ» αποθηκέυει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές (ώρα, ημερομηνία κ.λ.π), πληροφορίες σχετικά με το ποιος συμμετέχει στην συναλλαγή (π.χ. το όνομα του πωλητή και του αγοραστή) και τις πληροφορίες κάθε συναλλαγής με τρόπο μοναδικό έτσι ώστε να διαφέρουν από τις πληροφορίες άλλων «μπλόκ». Για να συμβεί αυτή η διαφοροποίηση κάθε «μπλόκ» περιέχει ένα κωδικό που ονομάζεται «hash». Όλος αυτός ο μηχανισμός του blockchain βοηθά στη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων που παίρνουν μέρος στη συναλλαγή.

Ο συνδυασμός του blockchain με έξυπνους μετρητές (smart devices) θα μπορούσε να συμβάλει στη διευκόλυνση των μεθόδων αποστολής των προϊόντων και να εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους και στη σωστή κατάσταση.

Το Blockchain συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση του πληθωρισμού των τιμών, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι ο σωστός ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στους κατάλληλους ανθρώπους και βοηθά στη διανομή του κόστους με διαφανή και δίκαιο τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όταν για παράδειγμα ιδιωτικά εργοστάσια κατασκευάζουν ιατρικά προϊόντα για δημόσιες υπηρεσίες τα οποία έχουν πληρωθεί από χρήματα των φορολογουμένων.


* Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά αυτές του συντάκτη και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως δηλώσεις επίσημης θέσης της εταιρείας Huawei ή οποιασδήποτε άλλης θέσης των εταιρειών/οργανισμών που αναγράφονται στο βιογραφικό του συντάκτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr