NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κρίνος: Μια επιχείρηση που συνεχίζει να γράφει ιστορία

Κρίνος: Μια επιχείρηση που συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Αυλωνίτης, ο Τρίτσης και πολλοί άλλοι σημαντικοί Έλληνες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής έχουν περάσει από το ζαχαροπλαστείο της οδού Αιόλου 38 με το όνομα "Κρίνος".

"Κάτσε φρόνιμα γιατί δεν θα σε πάω για λουκουμάδες στον Κρίνο", έλεγαν οι γονείς στα παιδιά τους, προκειμένου να κάνουν ανενόχλητοι τα ψώνια τους, τότε που η Αθήνα ήταν αλλιώς.

Τότε που ο Μηνάς Κασσιμάτης ήλθε πρόσφυγας από την Σμύρνη, για να ανοίξει το 1923 το πρώτο μικρασιάτικο ζαχαροπλαστείο στην πόλη. Το όνομά του, που έμελε να γράψει ιστορία, το κράτησε από το κτίριο που ήταν γνωστό ως το φαρμακείο του Κρίνου.

Εδώ και 40 χρόνια, το ζαχαροπλαστείο Κρίνος το έχουν αναλάβει οι δυο κόρες του και ο κος Γιώργος Φριλίγκος, ο οποίος μας μεταφέρει για λίγο στο κλίμα της τότε εποχής. "Όταν ήλθαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αθήνα έγινε μία επανάσταση στα γλυκά, γιατί μαζί τους έφεραν τις πίτες, τα σιροπιαστά, τα σφολιατοειδή, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα. Εγώ ήλθα στην επιχείρηση το 1960 και τότε είχε όλα τα είδη ενός ζαχαροπλαστείου. Επειδή έφτιαχνε όλα τα μικρασιάτικα γλυκά, αποτελούσε και το σημείο αναφοράς όλων των Μικρασιατών της πρωτεύουσας.".

Από τότε τα πράγματα άλλαξαν στους περισσότερους τομείς. Έτσι και το ζαχαροπλαστείο Κρίνος προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, προκειμένου να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής. "Μειώσαμε τα είδη των προϊόντων που φτιάχνουμε. Φροντίσαμε να κρατήσουμε τα πιο παραδοσιακά μας προϊόντα με την μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι οι λουκουμάδες, η μπουγάτσα και το χειροποίητο παγωτό μηχανής. Επίσης, προσθέσαμε και νέα ,όπως για παράδειγμα είναι οι λουκουμάδες με πραλίνα φουντουκιού. Με λίγα λόγια, προσαρμόσαμε τα προϊόντα μας με βάση τη ζήτηση, χωρίς όμως να ξεφύγουμε από την παράδοση", μας είπε.

Το σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου αποτελούν οι στρογγυλοί λουκουμάδες με την τρύπα στη μέση. "Αυτό για να το πετύχεις απαιτείται ειδική τεχνική, γιατί γίνεται με το χέρι. Δεν είναι ένα κόλπο, το οποίο όποιος το δει μπορεί να το κάνει. Ο υπάλληλος που τους φτιάχνει, για να φτάσει στο σημείο να κάνει τους συγκεκριμένους λουκουμάδες, έχει περάσει πολλούς μήνες επίπονης προσπάθειας. Όμως και τα πρώτης ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.".

Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Φριλίγκου. "Η διαχρονικότητα της επιχείρησης οφείλετε στην συνεχή προσπάθεια. Όλο αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς από όλους μας".

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση καθημερινά είναι πολλές. "Οι κοινωνικές αναταραχές μας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Οτιδήποτε χαλάει την ομαλή κίνηση της αγοράς έχει αντίκτυπο σε εμάς. Επιπλέον, οι νέες αγορές που έχουν ανοίξει, όπως είναι τα mall, αποσπούν μεγάλο αγοραστικό κοινό από το κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επιχείρησή μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις αλυσίδες καταστημάτων με λουκουμάδες που έχουν ανοίξει, οι οποίες και αυτές μας κάνουν ζημιά. Για τον λόγο αυτό και προσπαθούμε να διατηρήσουμε το αυθεντικό στιλ μας, γιατί γνωρίζουμε ότι την αλυσίδα δεν μπορούμε να την χτυπήσουμε με διαφορετικό τρόπο", τόνισε ο κος Φριλίγκος και πρόσθεσε: "Ωστόσο, και η οικονομική κρίση μας άγγιξε, όπως όλους, καθώς πριν απασχολούσαμε 18 άτομα, ενώ τώρα μειώσαμε τον αριθμό των υπαλλήλων μας στους 11".

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της επιχείρησης ούτε λόγος. "Πριν την οικονομική κρίση, αλλά και τώρα, έρχονται ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολύ καλές περιοχές και μου προσφέρουν γη και ύδωρ, για να ανοίξουμε ένα μαγαζί. Όμως αυτό δεν είναι στη φιλοσοφία μου. Η δική μου η άποψη είναι να έχεις ένα μαγαζί, ώστε να μπορείς να το ελέγχεις. Η βασική αρχή μας είναι να έχουμε μία επιχείρηση, την οποία να μπορούμε να την προσέχουμε και να την προσαρμόζουμε".

Ωστόσο, το ζαχαροπλαστείο Κρίνος δεν το επισκέπτονται μόνο Έλληνες, καθώς δεν είναι λίγα τα τουριστικά γραφεία στην Αθήνα που διοργανώνουν βόλτες γευσιγνωσίας σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους επισκέπτονται την Ελλάδα να δοκιμάζουν τα παραδοσιακά γλυκά του. "Πολλοί ξένοι είναι πελάτες μας. Έρχονται Έλληνες από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική. Το καλοκαίρι μάς παίρνουν τηλέφωνο από όλα τα ξενοδοχεία και η αγωνία των πελατών τους είναι αν θα είναι ανοιχτός ο Κρίνος τον Αύγουστο", μας επισήμανε.

Ο κος Φριλίγκος θέλησε να μας μιλήσει και για τα επιχειρηματικά του σχέδια. "Αυτό που μας ενδιαφέρει πλέον είναι η διατήρησή μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να γλυκαίνουμε τον κόσμο με γεύσεις μικρασιάτικες".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr