NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αναδιάταξη γραμμών παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού [1ο μέρος]

Αναδιάταξη γραμμών παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού [1ο μέρος]

​Οι λοιμώξεις του κορονοϊού (COVID-19) αυξάνονται παγκοσμίως, διευρύνοντας επίσης και τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Ανησυχία προκαλείται στις πληττόμενες χώρες ως προς τις αντοχές των συστημάτων υγείας, την επάρκεια ιατρικού εξοπλισμού, της καταλληλότητας των μέσων προφύλαξης, αλλά και για τα αποθέματα βασικών προμηθειών.

Ο παράγοντας άνθρωπος, καλείται να υπερβεί τις αντοχές του, να προσαρμοστεί καταλλήλως στις νέες συνθήκες και να ακολουθήσει τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και πλήθος άλλων ειδικοτήτων μαζί με τους εθελοντές, επιδεικνύουν ηρωισμό και αξιοθαύμαστες αντοχές – ικανότητες, απέναντι στην πανδημία.

Η επιτακτική λήψη πρόσθετων μέτρων για την πάταξη εξάπλωσης του ιού και την ολοκληρωμένη περίθαλψη των ασθενών, οδηγεί σε έναν αγώνα δρόμου με αποκορύφωμα την έρευνα για την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και την παραγωγή εμβολίου ενάντια στην πανδημία.

Πολλές είναι οι δηλώσεις, εικασίες, θεωρίες και οι «συνωμοσίες» που γράφονται ως προς την πηγή ευθύνης και τον σκοπό της εμφάνισης του COVID-19 στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο στην πράξη είναι ότι βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητα μας, επιφέρει πολλαπλές συνέπειες και θα αλλάξει για καιρό τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, εργασίας και συμπεριφοράς.

Με την έξαρση του ιού, τα συστήματα περίθαλψης και το ανθρώπινο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται στα όρια τους, οι προκλήσεις και οι επιπτώσεις σε κάθε κράτος είναι πολλές και διευρυμένες. Δεν αποτελεί μόνο μία παγκόσμια κρίση για την υγεία, οι προεκτάσεις είναι πολλές, με ορισμένες από αυτές να μην μπορούν ακόμη να προβλεφθούν, ή να εκτιμηθούν.

Πρόσφατα, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, εκτιμήθηκε ότι το ενδεχόμενο να χαθούν έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι ένα εφικτό σενάριο, εάν δεν ληφθούν άμεσα συνεργατικά μέτρα αποτροπής. Η έξαρση της ανεργίας και της κοινωνικής κρίσης πιθανόν να είναι μια πολλαπλών επιπτώσεων ευμεγέθους κατάσταση ως δυσμενή απόρροια, από την εξάπλωση του ιού.

Ο ρόλος και οι προκλήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δέχεται άμεσα τις επιπτώσεις της πανδημίας, τον καθιστούν παράλληλα και το μέσον μετασχηματισμού, ώστε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες, ζητούν άμεσα την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις.

Ο όρος «πολεμική οικονομία» αναφέρεται ως το οικονομικό μοντέλο, όπου η παραγωγική ικανότητα και η διανομή μιας χώρας αλλάζουν δραματικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ώστε να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες της εκάστοτε περιόδου και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα, ακόμη και εάν απαιτηθεί επίταξη των παραγωγικών πόρων.

Κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιδρώντας με διαφορετικά ανακλαστικά και ένταση, έχουν ήδη θέσει τις οικονομίες τους σε κατάσταση ανάγκης ως προς τη λήψη μέτρων υποστήριξης της εγχώριας οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Παράθεση - epixeiro.gr

Δεν αποτελεί μόνο μία παγκόσμια κρίση για την υγεία, οι προεκτάσεις είναι πολλές με ορισμένες από αυτές να μην μπορούν ακόμη να προβλεφθούν

Ο μετασχηματισμός ως πρόκληση αλλά και ως αναγκαιότητα

Οι επιχειρήσεις δέχθηκαν πρώτες τα κύματα των επιπτώσεων με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ειδικότερα αυτές που ανήκουν σε μικρομεσαίες οντότητες, βλέποντας τις πωλήσεις, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία τους ως προς την παραγωγική τους δυνατότητα και την επάρκεια ρευστότητας, να πλήττονται ποικιλοτρόπως.

Παράλληλα, κυρίως οι μεγάλες οντότητες, δέχονται διευρυμένα ερεθίσματα και ψάχνουν να βρουν διέξοδο προσαρμογής και μετασχηματισμού, ώστε αφενός μεν, να διατηρήσουν τη λειτουργική και παραγωγική τους δυναμική με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και αφετέρου δε, να συνεισφέρουν ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας μέσω της μεταποίησης και της βιομηχανικής τους δραστηριότητας επιχειρώντας στην υψηλή ζήτηση άλλων προϊόντων / υπηρεσιών.

Η κινητήριος δύναμη μετασχηματισμού μέσω του COVID-19 φαίνεται ότι «αναγκάζει» τις κυβερνήσεις, τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα να δράσουν γρήγορα και αποδοτικά στη λήψη μέτρων και αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα τους, κάνοντας παράλληλα γενναία βήματα προς τον ψηφιακό και βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Βασικοί λόγοι πίσω από την αναδιάταξη της παραγωγής μιας επιχείρησης την περίοδο που διανύουμε είναι ενδεικτικά: η διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων, ο περιορισμός της ζημίας, η γενική επιχειρηματική ευκαιρία που γεννάται μέσα στην κρίση, οι πιέσεις και τα κίνητρα από τις διοικούσες αρχές, η επέκταση δραστηριοτήτων, η προστασία του εργατικού δυναμικού με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της έλλειψής ρευστότητας, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η τήρηση συμβολαίων και η διασφάλιση εφοδιασμού, η διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας και βιωσιμότητάς των εργοστασίων και ο ανταγωνισμός της επόμενης ημέρας.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν εκτός των άλλων, την εξασφάλιση μέτρων πρόσθετης υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό των επιχειρήσεων, όπως επάρκεια χρήσης απολυμαντικών, μάσκες προστασίας, γάντια κλπ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Κίνα, επέτρεψε σε εταιρείες να συνεχίσουν την παραγωγή εάν, μεταξύ άλλων μέτρων, υπήρχαν επάρκεια σε μάσκες προσώπου για τους υπαλλήλους.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση της παραγωγής δεν βοηθά μόνο τις εταιρείες να προστατεύσουν το δικό τους εργατικό δυναμικό και να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Ο μετασχηματισμός υποβοηθά ώστε να διατηρηθούν ενεργές οι γραμμές παραγωγής σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, να παράγουν μέτρια έσοδα και να επηρεάσουν θετικά τη φήμη τους στην εποχή διάχυσης της πληροφορίας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να μετασχηματίσουν άμεσα την παραγωγή τους; Η απάντηση είναι όχι, ακόμη και αν το επιθυμούν

Ο μετασχηματισμός, ίσως απλά να επέρχεται ως φυσικό επακόλουθό δύο φράσεων: Η πρώτη διατυπώθηκε από τον Ηράκλειτο, «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ'αυτό μένειν», που σημαίνει, όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει το ίδιο. Σε συνδυασμό με τη δεύτερη φράση, πιο απλή μα συνάμα περιεκτική στο φάσμα του εξελικτικού αφορισμού, «change or die», που προκαλεί τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη.

Πολλές βιομηχανίες επαναπροσδιορίζουν τις γραμμές παραγωγής τους ώστε να παραμείνουν ενεργές εντάσσονται στον αγώνα κατά του COVID-19.

Είναι αναπόφευκτο επίσης, ότι πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν να αλλάζουν την παραγωγή τους από αγαθά και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται σε περίοδο κρίσης, σε αυτά που είναι αναγκαία και τα χρειάζονται απεγνωσμένα οι πελάτες, όπου και αυτοί παράλληλα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το κόστος απόκτησης, ακόμη εν μέσω επαυξημένων τιμών.

Η πανδημία του COVID-19 έχει ήδη ασκήσει πίεση σε πολλές επιχειρήσεις, με ορισμένες κυβερνήσεις να δεσμεύονται για οικονομικά μέτρα για την αποφυγή της απώλειας θέσεων εργασίας. Επιχειρήσεις ανά την υφήλιο αναγκάζονται να αλλάξουν δραματικά τις δραστηριότητες τους, τόσο για να παραμείνουν στη ζωή όσο και για να κάνουν ένα ευρύτερο καλό για μια κοινωνία που πλήττεται και τα πράγματα μεταβάλλονται γρήγορα σε μια παγκόσμια πανδημία.

Οι εταιρείες αντιδρούν με διάφορους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχείρησης, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τους ή να στραφούν σε καινοτόμους τρόπους δημιουργίας εσόδων. Μπορούν όμως όλες οι επιχειρήσεις να μετασχηματίσουν άμεσα την παραγωγή τους; Η απάντηση είναι όχι, ακόμη και αν το επιθυμούν.

Αυτό όμως που διαφαίνεται από τις καλές πρακτικές είναι ότι, οντότητες με παραγωγικές δυνατότητες υψηλού αυτοματισμού και αναπτυγμένες επιχειρηματικές δεξιότητες, με κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και υψηλή προσαρμοστικότητα, με ανεπτυγμένα τμήματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ισχυρών τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης, θετικές σε συνέργειες και με επάρκεια διαθεσιμότητας πόρων, μπορούν να επιτύχουν τον μετασχηματισμό ευκολότερα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Κυρίως οι μεγάλες οντότητες, δέχονται διευρυμένα ερεθίσματα και ψάχνουν να βρουν διέξοδο προσαρμογής και μετασχηματισμού

Ένα μέτρο που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις βιομηχανίες στις χώρες όπου οι εταιρείες κλήθηκαν να αναπροσαρμόσουν την παραγωγική τους ικανότητα είναι η ευελιξία και το υψηλό γνωστικό υπόβαθρο των τμημάτων R&D που υποστήριξαν τον αγώνα τους κατά τον COVID-19. Αυτό που απαιτείται από πολλές επιχειρήσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι η μετάβαση στην παραγωγή ιατρικών προϊόντων, μέσων προφύλαξης και τεχνολογικά εξελιγμένου ιατρικού εξοπλισμού.

Υπάρχει ένα χάσμα, ανάμεσα στις υφιστάμενες ικανότητες και τον εξοπλισμό της κάθε επιχείρησης και ανάμεσα στις απαιτήσεις για την παραγωγή νέων προϊόντων, του ευρύτερου ιατρικού τομέα.

Εάν αυτό το χάσμα τεχνογνωσίας, πόρων και εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την ρευστότητα, την κουλτούρα και το επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού της επιχείρησης δεν γεφυρώνεται, τότε ο μετασχηματισμός της παραγωγής δεν είναι εφικτός.

Οι μεγάλες οντότητες που επιλέγουν να αλλάξουν τη γραμμή που κινούνται λειτουργούν σαν ένα τραίνο που επιλέγει τη διαδρομή μέσα από την πολυπλοκότητα και τους διαθέσιμους πόρους.

Η οντότητα, αυτό που πρέπει να κατέχει πρώτα, είναι η πραγματική λεπτομερής κατανόηση των πόρων, της τεχνογνωσίας και των περιουσιακών στοιχείων που απαιτούνται για την παραγωγή του προϊόντος.

Ενώ πολλά μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η παροχή επαρκών ποσοτήτων ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων κρίνεται επείγουσα. Οι εταιρείες επανατοποθετούν τις γραμμές παραγωγής τους για να ενταχθούν στον αγώνα κατά του COVID-19.

Η συνέχεια στο 2ο μέρος, την επόμενη Τετάρτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr