NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Νήσος: Η Τηνιακή μπίρα που μέθυσε τον πλανήτη

Νήσος: Η Τηνιακή μπίρα που μέθυσε τον πλανήτη

Χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερες ελληνικές μπίρες κατακλύζουν τόσο την εγχώρια αγορά όσο και την αγορά του εξωτερικού. Ωστόσο, μία μπίρα που αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία της στον χώρο της ελληνική ζυθοποιίας είναι η τηνιακή μπίρα ΝΗΣΟΣ.

Βρήκαμε και μιλήσαμε με τον Κο Αλέξανδρο Κουρή, ιδρυτή και κύριο μέτοχο της βραβευμένης με το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό "European Beer Star" ΝΗΣΟΣ, για την ιδέα του να φτιάξει μία ελληνική κυκλαδίτικη μπίρα, την επιλογή του να στήσει την επιχείρησή του στην Τήνο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, τι είναι εκείνο που καθιστά τη μπίρα ΝΗΣΟΣ ξεχωριστή, τα σχέδια του για το μέλλον.

Πώς όμως προέκυψε η ιδέα της μπίρας ΝΗΣΟΣ; Όπως μας είπε ο κος Κουρής: "H μακροχρόνια εμπειρία μου στον χώρο των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στον χώρο του στρατηγικού μάρκετινγκ, αλλά και στον τουρισμό και τη γαστρονομία μου κατέστησαν σαφές το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τοπικά, επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα. Αυτή η αντίληψη σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την ποιοτική και όχι βιομηχανική μπίρα, τις Κυκλάδες και την Τήνο δημιούργησαν το όραμα για μία Κυκλαδίτικη ποιοτική μπίρα, η οποία εμπνέεται από την Ελλάδα των νησιών μας. Αυτή την «καλή Ελλάδα» που μας συγκινεί και μας κάνει περήφανους".

Ο κος Κουρής γνώριζε από τις μέχρι τότε επιχειρηματικές του δραστηριότητες ότι η μπίρα είναι στην ουσία το μεγαλύτερο σε κατανάλωση «εθνικό ποτό» των Ελλήνων και όχι το κρασί, όπως συνηθίζουμε να πιστεύουμε. "Αν δούμε πόσα 100λιτρα μπίρας καταναλώνουμε σε σχέση με το κρασί και με άλλα ποτά, η διαφορά υπέρ της μπίρας είναι τεράστια. Παρόλα αυτά το 90% της μπίρας που καταναλώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν είναι ελληνικής ιδιοκτησίας! Σκεφτείτε ότι πολλές «εθνικές μας μπίρες» έχουν ολλανδικά και γερμανικά ονόματα!» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε "Εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία μπίρα, η οποία να είναι συνδεδεμένη με τον τόπο της και να συνεισφέρει σε αυτόν όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά. Θελήσαμε δηλαδή να συμπληρώσουμε την αυθεντικότητα ενός κυκλαδίτικου τραπεζιού με μία τοπική, ποιοτική, πρόταση μπίρας. Έτσι προέκυψε η μπίρα ΝΗΣΟΣ».

Η επιλογή του νησιού, της Τήνου δεν ήταν τυχαία, όπως μας επισήμανε ο κος Κουρής. "Η Τήνος υπήρξε καταλύτης για τη δημιουργία της ΝΗΣΟΣ! Όταν τη γνώρισα μέσα από τα μάτια της συντρόφου μου Μάγιας Τσόκλη, όλα ξαφνικά ήρθαν στη θέση τους. Η Τήνος είναι ο τόπος που κάνει τη Μάγια και εμένα ευτυχισμένους, ο τόπος που θέλουμε να ζούμε! Αυτός και μόνο είναι ό λόγος που η ΝΗΣΟΣ φτιάχτηκε στην Τήνο. Ήταν μία απόφαση που πάρθηκε όχι με επιχειρηματικά αλλά με προσωπικά κριτήρια".

Ο δρόμος μέχρι την επιτυχία δεν ήταν εύκολος για τον κ. Κουρή. "Η συζήτηση για τη ΝΗΣΟΣ άρχισε να αναπτύσσεται πάρα πολύ σοβαρά το 2011 και φτάσαμε να αρχίσουμε την υλοποίηση το 2012, δηλαδή μέσα στην κρίση, την εποχή του PSI. Με λίγα λόγια, πρακτικά αυτό που έπρεπε να υπερβούμε δεν ήταν οι δυσκολίες της δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης από το μηδέν αλλά η αρνητική ψυχολογία της Ελλάδας ως χώρας σε κρίση. Οι περισσότεροι μας έλεγαν τρελούς, επειδή παίρναμε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο και λογικά είχαν δίκιο. Εμάς όμως μας είχε κυριεύσει το πάθος να κάνουμε τη ΝΗΣΟΣ πραγματικότητα".

Βέβαια τα εμπόδια για την τηνιακή ζυθοποιία δεν υπήρξαν μόνο στην αρχή. "Τα capital controls, η πρόσφατη νέα απορρύθμιση της Αγοράς, η απαξίωση της εικόνας της Ελλάδας, το ξαφνικό κλείσιμο των τραπεζών στη μέση του καλοκαιριού. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε ταινίες φαντασίας και γίνονται στην Ελλάδα και μετά εμείς καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να παράγουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον", τόνισε ο κος Κουρής. Και συμπλήρωσε "Δεν έχουμε βοηθηθεί από το ελληνικό κράτος και ούτε προσδοκούμε κάποια βοήθεια. Όταν με ρωτάνε τί είναι αυτό που θα ήθελα από το Κράτος, τους απαντώ, ότι το μόνο που θέλω είναι να λειτουργεί, τίποτα άλλο".

Παρόλες τις δυσκολίες η ζήτηση της μπίρας ΝΗΣΟΣ αυξάνεται συνεχώς. "Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 3.000 εκατόλιτρα. Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε καταφέρει η ΝΗΣΟΣ να είναι η μεγαλύτερη Ελληνική μπίρα μικροζυθοποιίας" δηλώνει ο κος Κουρής.

Τί είναι όμως αυτό που κάνει τη μπίρα ΝΗΣΟΣ τόσο ξεχωριστή; Όπως μας ανέφερε ο κος Κουρής "H μπίρα μας προσφέρει «νησιωτική» χαρά στο στόμα, στη μύτη στα μάτια αλλά και στην ψυχή του κόσμου. Μας κάνει χαρούμενους. Μας χαρίζει μια ανώτερη γευστική εμπειρία και αυτό είναι αντικειμενικό καθώς πέρυσι, η ΝΗΣΟΣ μας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό European Beer Stars, που πραγματοποιείται στην Βαυαρία. Κριθήκαμε, με τυφλή γευσιγνωσία, από 105 expert και κερδίσαμε τη δεύτερη θέση στην ανταγωνιστική κατηγορία της PILSNER, είναι η μεγαλύτερη διάκριση που πήρε ποτέ ελληνική μπίρα. Όπως αντιλαμβάνεστε η ΝΗΣΟΣ είναι πλέον ένας άξιος πρεσβευτής ποιότητας για την Ελλάδα και εμείς πολύ υπερήφανοι". Η βραβευμένη πλέον μπίρα πωλείται σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα στις μεγάλες αλυσίδες αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Αυστραλία, η Κύπρος, η Αγγλία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Τέλος, ο κος Κουρής δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά του σχέδια. "Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πάντα μία από τις βασικές επιλογές ποιοτικής μπίρας και να κάνουμε αυτό που κάνουμε ακόμα καλύτερα. Επίσης, βασική μας επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή μας έτσι ώστε η μπίρα μας να μπορεί να ταξιδεύει και σε περισσότερες χώρες στο εξωτερικό επικοινωνώντας την Ελλάδα της ποιότητας και της δημιουργίας. Ήδη, φέτος, δημιουργήσαμε και τη ΝΗΣΟΣ All-Day Lager Organic, η οποία είναι διαφορετική από την κλασική μας πλέον ΝΗΣΟΣ Pilsner. Η συγκεκριμένη μπίρα είναι πιο ελαφριά, για κάθε στιγμή της ημέρας όπως δηλώνει και το όνομά της. Η ζήτησή της ΝΗΣΟΣ All-Day Lager Organic είναι τόσο μεγάλη που και τώρα που μιλάμε δεν έχουμε τρόπο να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες.

Πέρυσι τον χειμώνα βγάλαμε και μία πειραματική μπίρα που λέγονταν ΝΗΣΟΣ 7 Μποφόρ και είχε 7% αλκοόλ. Αυτή τη βγάλαμε σε πολύ λίγα μπουκάλια και εξαντλήθηκαν όλα. Ούτε εμείς δεν προλάβαμε καλά καλά να πιούμε".

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr