NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Purple Games: Tα επιτραπέζια παιχνίδια που "κερδίζουν" στο εξωτερικό

Purple Games: Tα επιτραπέζια παιχνίδια που "κερδίζουν" στο εξωτερικό

Η Εύη Τσιρογιαννίδου και η Μαρία-Όλγα Ραϊμόντο, από τα παιδικά τους κιόλας χρόνια ξεκίνησαν να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Όταν βρέθηκαν στο γυμνάσιο και έπειτα στο λύκειο, εγκατέλειψαν για λίγο την αγάπη τους αυτή και την ξαναθυμήθηκαν όταν πέρασαν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο αντίστοιχα, καθώς διέθεταν πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου το 2013 οι δυο φίλες αποφάσισαν να συνεργαστούν επιχειρηματικά, ανοίγοντας από κοινού την επιχείρηση Purple Games, προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιες τα δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα των Purple Games; "Φοιτήτριες παίζαμε διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια. Όταν εξαντλήσαμε όλα τα παιχνίδια που υπήρχαν στην ελληνική αγορά, αρχίσαμε να αγοράζουμε και από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό μάθαμε ότι υπάρχουν εταιρείες στο εξωτερικό, οι οποίες κάθε χρόνο παράγουν τα δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια. Έτσι, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε και εμείς κάποια στιγμή να φτιάξουμε τη δική μας επιχείρηση και να φτιάχνουμε εκείνα τα παιχνίδια που θεωρούμε πρωτότυπα και μας αρέσουν", μας είπε η Εύη.

Το φοιτητικό όνειρο παρέμεινε στην άκρη για τα δυο κορίτσια μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κάποια στιγμή μέσα στο 2013, με αφορμή την οικονομική κρίση και ενώ αμφιταλαντεύονταν, για το αν θα παραμείνουν στην Ελλάδα ή θα φύγουν στο εξωτερικό, τους ξαναήλθε η ιδέα στο προσκήνιο. "Δεν θέλαμε να φύγουμε στο εξωτερικό, για αυτό αποφασίσαμε να τολμήσουμε.

Από εκεί και πέρα εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που υπήρχε στη χώρα, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να φτιάξουμε μία επιχείρηση, η οποία ανεξαρτήτως αντικειμένου, αυτό που θα παράγει θα πρέπει να πωλείται απαραιτήτως στο εξωτερικό". Έτσι οι δυο φίλες συνδύασαν το σκεπτικό τους αυτό με το φοιτητικό τους όνειρο και άνοιξαν την επιχείρηση Purple Games, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

To όνομα της επιχείρησης δεν είναι τυχαίο. "H Mαρία Όλγα έπαιζε με το μπλε, εγώ με το κόκκινο. Η μείξη αυτών των δυο χρωμάτων μας δίνουν το μωβ. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να ονομάσουμε την εταιρεία Purple Games, έτσι ώστε να έχει και μία ιστορία από πίσω".

Μπορεί τα δυο κορίτσια να κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, όπως μας δήλωσαν χαρακτηριστικά, ωστόσο η διαδικασία που ακολουθούν μέχρι η αρχική ιδέα για ένα παιχνίδι να φτάσει στο ράφι ενός καταστήματος παιχνιδιών ως τελικό προίον, προϋποθέτει μία σειρά από συγκεκριμένα βήματα. "Αρχικά ψάχνουμε να βρούμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο να το βρούμε ενδιαφέρον είτε ως προς τους κανόνες είτε ως προς τη θεματολογία. Οπότε, για αυτό το βήμα ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους δημιουργούς τους λεγόμενους game designers, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι έχουν μία αρχική ιδέα. Με λίγα λόγια ο game designer φτιάχνει τους κανόνες του παιχνιδιού και επειδή ο ίδιος δεν θέλει να πάρει το επιχειρηματικό ρίσκο, το αναλαμβάνουμε εμείς. Η εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας του γίνεται φυσικά με συμβόλαια. Δηλαδή, αυτός διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού, απλά εμείς αναλαμβάνουμε την εμπορική του εκμετάλλευση", τόνισε η Εύη. Και συνέχισε λέγοντας "Στη συνέχεια κάνουμε play testing το παιχνίδι με διάφορες ηλικιακές ομάδες, για να δούμε μήπως χρειάζεται να τροποποιήσουμε ελαφρώς τους κανόνες, ώστε να είναι διασκεδαστικό και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Μετά, καταλήγουμε σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνεται. Έπειτα, ερχόμαστε σε συνεννόση με τον γραφίστα για να μας σχεδιάσει το ζάρι, για παράδειγμα, με έναν καλλιτέχνη, ο οποίος θα μας δημιουργήσει το εξώφυλλο του κουτιού και στο τελικό στάδιο συνεργαζόμαστε και με ένα εργοστάσιο, το οποίο θα μας αναλάβει την τελική παραγωγή".

Mέχρι αυτή τη στιγμή η επιχείρηση Purple Games διαθέτει δύο παιχνίδια το ένα είναι στρατηγικής και ονομάζεται Intrigue City και το δεύτερο λέγεται 27th Passenger και είναι παιχνίδι μυστηρίου.

Τα παιχνίδια της επιχείρησης διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους. "Φυσικά βέβαια εκτός από την πρωτοτυπία που αποτελεί τον βασικό μας άξονα για να επιλέξουμε να εκδώσουμε ένα παιχνίδι, αυτό που επιθυμούμε είναι να είναι και άκρως διασκεδαστικό", μας επισήμανε η Μαρία-Όλγα.

Στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να αναφερθεί ότι μέσα από την δουλειά των δυο κοριτσιών προβάλλονται και Έλληνες γραφίστες και καλλιτέχνες στο εξωτερικό. Ενώ, για το πρώτο τους παιχνίδι συνεργάστηκαν με τη μονάδα γραφικών του κέντρου θεραπείας εξαρτημένων ατόμων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, Σχήμα και Χρώμα, συνεισφέροντας με τη σειρά τους και σε έναν κοινωνικό σκοπό.

Η επιχείρηση Purple Games δημιουργήθηκε στην καρδιά της οικονομικής ύφεσης, για τον λόγο αυτό οι δυο νεαρές επιχειρηματίες έπρεπε να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετώπιζαν. "Το πρόβλημα της δικής μας επιχείρησης, όπως και κάθε νέας επιχείρησης, ήταν και είναι το θέμα της ρευστότητας, γιατί όλοι οι συνεργάτες μας χρειάζεται να πληρωθούν πριν φτάσει το προιόν στα ράφια, οπότε χρειαζόμαστε ένα αρχικό κεφάλαιο. Στην αρχή διαθέσαμε ένα μικρό κεφάλαιο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Για το δεύτερο επιτραπέζιο παιχνίδι, βρήκαμε την εξής λύση για το θέμα της ρευστότητας, κάναμε μία καμπάνια μέσω του Kickstarter, το οποίο είναι μία πλατφόρμα χρηματοδότησης (Crowdfunding). Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 10.000 δολάρια μέσα σε ένα μήνα. Να σκεφτείτε ότι μας στήριξαν 199 άτομα από όλο τον κόσμο". Έπειτα από την επιτυχία που είχε αυτός ο τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων τα δυο κορίτσια σκέφτονται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και στο τρίτο τους παιχνίδι.

Όμως και σε ό,τι αφορά στη γραφειοκρατία η Εύη και η Μαρία-Όλγα δυσκολεύτηκαν αρκετά. "Στην αρχή δεν βρίσκαμε λογιστή που να γνωρίζει τι είναι αυτό με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε. Ακόμα, δεν βρίσκαμε δικηγόρο που να είχε ακούσει για το είδος της εταιρείας που θέλαμε να ανοίξουμε. Επίσης, στην εφορία δεν ήξεραν τι κωδικό δραστηριότητας να μας δώσουνε.

Αργότερα, όταν χρειάστηκε να κάνουμε συμβόλαιο με τον game designer για τα πνευματικά δικαιώματα δεν υπήρχε ένας δικηγόρος που να μας συμβουλέψει τι να προσέξουμε, καθώς δεν το είχαν ξανακάνει".

Παρόλα τα εμπόδια που κλίθηκαν οι δυο φίλες να προσπελάσουν τα κατάφεραν και τώρα τα παιχνίδια τους μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί είτε μέσα από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, είτε σε κάποια εξειδικευμένα καταστήματα με επιτραπέζια παιχνίδια που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο, τα Purple Games πωλούνται και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αμερική. "Περίπου το 90% των πωλήσεών μας είναι στο εξωτερικό. Ένα 10% μόνο πωλείται στην εγχώρια αγορά".

Προς το παρόν οι δυο φίλες εξακολουθούν να εργάζονται και στις αρχικές τους δουλειές, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν εξ ολοκλήρου από την επιχείρησή τους. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφεραν "Μέχρι τώρα η επιχείρηση βγάζει μόνο τα έξοδά της". Αυτή τη στιγμή η Purple Games παράγει ένα παιχνίδι τον χρόνο. Στόχος της Εύης και της Μαρίας-Όλγας είναι στο μέλλον να καταφέρουν να αφοσιωθούν στην επιχείρησή τους, βγάζοντας περισσότερα από ένα παιχνίδι ανά έτος και να συνεργάζονται με περισσότερους game designers και γραφίστες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr