NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Ο υπαρχηγός του Hitler, οι φυλακές Spandau και το εμπορικό κέντρο

Ο υπαρχηγός του Hitler, οι φυλακές Spandau και το εμπορικό κέντρο

​10 Μαΐου του 1941. Ο Σκοτσέζος αγρότης David McLean εντοπίζει ένα γερμανικό αεροπλάνο στις φλόγες. Παραδίπλα, ο πιλότος που προσπαθεί ακόμη να ξεμπλέξει το αλεξίπτωτο του, θα πει πως ονομάζεται Alfred Horn. Λίγη ώρα αργότερα, η μητέρα του McLean προσφέρει ζεστό τσάι στον απρόσμενο επισκέπτη.

Όπως θα αποκαλυφθεί, το McLean αποτελεί ψευδώνυμο και το πρόσωπο δεν αποτελεί έναν τυχαίο πιλότο της Luftwaffe που βρέθηκε έξω από την πορεία του. Είναι ο Rudolf Hess, το νούμερο δύο του γερμανικού ναζιστικού κόμματος, ένας από τους πιο πιστούς ακόλουθους του Hitler και υπαρχηγός του, που στις 21 Απριλίου του 1933 θα ορκιστεί αναπληρωτής φύρερ.

Ο Hess θα βρεθεί δίπλα στον Hitler από νωρίς, θα τον βοηθήσει να γράψει το «Mein Kampf» και στη συνέχεια θα οριστεί υπεύθυνος για πολλά υπουργεία, συμμετέχοντας στα εγκλήματα των ναζί. Άλλωστε, όπως διαβάζουμε σήμερα, κατά τη διάρκεια της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας, ο Hess θα συμβάλει στην οργάνωση της καταδίωξης των Εβραίων. Επίσης, θα φροντίσει στην κατειλημμένη Πολωνία να πραγματοποιηθεί ο μέγιστος σε βαθμό πιθανός χωρισμός μεταξύ Γερμανών και Πολωνών, υποστηρίζοντας και εφαρμόζοντας ρατσιστικούς νόμους

Η εμφάνιση του Hess στην Σκωτία, τη στιγμή που ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα θεωρηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της συγκεκριμένης περιόδου. Η παρουσία του στα σκωτσέζικα εδάφη αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, μια αποστολή ειρήνης. Ο Hess θεωρεί πως μπορεί να πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον Δούκα του Hamilton, με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας και να μπορέσει η Γερμανία να στραφεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Θα αποτύχει, αφού οι Βρετανοί δεν έχουν καμία διάθεση διαπραγμάτευσης με την ναζιστική Γερμανία. Θα συλληφθεί από τους Βρετανούς, ενώ πίσω στην πατρίδα του θα θεωρηθεί παράφρων και προδότης. Μέχρι σήμερα, πολλές πτυχές της συγκεκριμένης ιστορίας παραμένουν περίεργες, όπως το εάν ο Hess αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αποστολή από μόνος του, ή εάν ακολουθούσε οδηγίες του Hitler. Όπως, επίσης, και ποιες θα ήταν οι συνεπακόλουθες εξελίξεις, εάν η συγκεκριμένη «αποστολή» είχε διαφορετική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Hess θα παραμείνει υπό βρετανική κράτηση κατά τη διάρκεια του Πολέμου και θα δικαστεί στη Νυρεμβέργη το 1945 ως εγκληματίας πολέμου, αποφεύγοντας την αγχόνη, με καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη. Θα μεταφερθεί στις φυλακές του Spandau, που κατασκευάστηκαν το 1876, και θα είναι ο κρατούμενος νούμερο επτά. Συγκρατούμενοι του Hess θα είναι και άλλα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος: ο Albert Speer, ο Karl Dönitz, ο Erich Raeder, ο Baldur von Schirach, ο Walther Funk, ο Erich Raeder και ο Konstantin von Neurath.

Τα επόμενα 46 χρόνια της ζωής του, ο Hess θα τα περάσει σε αυτήν την φυλακή και θα είναι ο μοναδικός κρατούμενος της για περισσότερο από 20 χρόνια, αφού οι υπόλοιποι είτε θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα ελευθερωθούν, είτε θα αφεθούν ελεύθεροι για λόγους υγείας. Βρετανοί, Αμερικανοί, Γάλλοι και Ρώσοι, οι τέσσερις δυνάμεις, θα φρουρούν την περίμετρο της φυλακής Spandau, διαδοχικά, μέχρι τον θάνατο του Hess. Θα αυτοκτονήσει σε ηλικία 93 ετών, τον Αύγουστο του 1987, με ένα καλώδιο που θα δέσει στο χερούλι του παράθυρου του.

Berlin_Brigade._Spandau_Prison.jpg?mtime=20200510190233#asset:183380

Αλλαγή φρουράς ΗΠΑ - ΕΣΣΔ [ALDOR46]

Το 1982, λίγα χρόνια πριν την αυτοκτονία του Hess, οι τέσσερις δυνάμεις αποφασίζουν πως η φυλακή του Spandau θα πρέπει να κατεδαφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον θάνατο του, ούτως ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της σε χώρο τον οποίον θα επισκέπτονται οι νεοναζί. Πέντε εβδομάδες μετά τον θάνατο του τελευταίου κρατούμενου της φυλακής, στις 17 Αυγούστου του 1987, η διαδικασία ξεκινά. Θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Όλα τα υλικά από την κατεδάφιση θα γίνουν σκόνη και θα διασκορπιστούν στη Βόρεια Θάλασσα ή θα θαφτούν στην πρώην αεροπορική βάση Gatow.

Τον Μάιο του 1988 θα ξεκινήσει η δημιουργία μιας νέας εγκατάστασης, στον ίδιο χώρο, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 1990. Θα δημιουργηθεί έτσι το Britannia Centre Spandau. Η επιλογή της ονομασίας θα πραγματοποιηθεί από 40 άλλες που είχαν τεθεί προς υποψηφιότητα. Το συγκεκριμένο κέντρο απευθύνεται στις βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, συγκεντρώνοντας τις κύριες εγκαταστάσεις αγορών, πρόνοιας, απασχόλησης και ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων για τη βρετανική στρατιωτική κοινότητα στο Βερολίνο.

Το Britannia Centre αποτελείται από ένα εμπορικό και κινηματογραφικό συγκρότημα, καθώς και από πέντε υπάρχοντα και πλήρως ανακαινισμένα διώροφα και τριώροφα κτίρια. Στα καταστήματα, εντοπίζεται ακόμη και ένα Burger King. Είναι χαρακτηριστικό πως το εμπορικό κέντρο θα γίνει επίσης γνωστό και ως «Hessco», μια «ανάμειξη» του ονόματος της γνωστής βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, των Tesco, και του ονόματος του τελευταίου κρατούμενου της φυλακής, τον Rudolf Hess.

Μετά την διάλυση της βρετανικής ταξιαρχίας πεζικού του Βερολίνου στα μέσα του 1994, το Britannia Center Spandau θα χάσει το όνομά του και θα γίνει το μοναδικό ανώνυμο εμπορικό κέντρο στο Βερολίνο. Θα χρησιμοποιηθεί από τις Kaiser's, Tengelmann, ALDI, Media Markt και μερικές μικρές εταιρείες. Στα τέλη του 2008 η Media Markt θα αποχωρήσει από το κύριο εμπορικό συγκρότημα, αφήνοντας τον χώρο εγκαταλειμμένο.

Το 2011 ο νέος ιδιοκτήτης, μια αναπτυξιακή εταιρεία, θα υποβάλει αίτηση για άδεια κατεδάφισης του κινηματογραφικού συγκροτήματος του πρώην Britannia Center. Το εν λόγω κινηματογραφικό συγκρότημα θα χρησιμοποιηθεί από την ALDI έως τον Οκτώβριο του 2011. Θα καταργηθούν οι συμβάσεις τόσο για το κινηματογραφικό συγκρότημα όσο και για το εμπορικό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονταν τα Kaiser's. Τα super market Kaiser θα αποχωρήσουν από το εμπορικό συγκρότημα στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Μέχρι τον Μάιο του 2013, το κινηματογραφικό συγκρότημα θα εξαφανιστεί, ενώ θα αλλάξει και όλη η εμφάνιση του εμπορικού κέντρου.

Τα παλιά διώροφα και τριώροφα κτίρια, τα οποία στεγάζουν ιατρούς και άλλες επιχειρήσεις, αναφέρονται σήμερα ως προστατευόμενα σημεία.


Πηγές: smithsonianmag, Wikipedia

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr