NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

ΘΕΣγάλα-Πιες: Ο συνεταιρισμός γάλατος που καινοτομεί

ΘΕΣγάλα-Πιες: Ο συνεταιρισμός γάλατος που καινοτομεί

Δεν είναι λίγοι οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι και μερικοί, οι οποίοι ξεχωρίζουν τόσο για το μέγεθος της παραγωγής τους και τον τρόπο λειτουργίας τους όσο και για την καινοτομία τους. Ένας από αυτούς είναι και ο συνεταιρισμός "ΘΕΣγάλα-Πιες".

Πώς προέκυψε όμως ο συνεταιρισμός αυτός; Όπως μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κος Βάκαλης Αθανάσιος "Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-Πιες "γεννήθηκε" το 2011, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε να κλιμακώνεται, με μαγιά το όραμα μιας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να βρει νέους δρόμους στα αδιέξοδα του κλάδου. Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά» ο συνεταιρισμός τόλμησε και δικαιώθηκε, δημιουργώντας μια δομή που σύντομα έμελλε να εξελιχθεί ως ο πρώτος πρότυπος συνεταιρισμός της χώρας. Λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προωθώντας τη συμβολαιακή γεωργία και πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακος με την μαζική προμήθεια πρώτων υλών, κατάφερε να διαχειρίζεται σήμερα το 10% περίπου της παραγωγής φρέσκου αγελαδινού γάλακτος της χώρας".

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-Πιες παράγει καθημερινά περίπου 120 τόνους φρέσκο αγελαδινό γάλα. Από αυτούς η μεγαλύτερη ποσότητα προωθείται, μέσω συμβολαίων, προς την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Πολλά από τα προϊόντα των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, γίνονται με το γάλα του Συνεταιρισμού θΕΣγάλα-Πιες. Η υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος, διοχετεύεται καθημερινά απ' ευθείας στους καταναλωτές, μέσω των αυτόματων πωλητών, χωρίς μεσάζοντες.

Η μονάδα παστερίωσης του συνεταιρισμού φιλοξενείται στο Συνεταιριστικό Εργοστάσιο της Λαμίας, με δική της γραμμή παραγωγής. Πολύ σύντομα όμως, μέσα στο 2015 πρόκειται να μεταφερθεί στην ιδιόκτητη μονάδα παστερίωσης, την οποία κατασκευάζει ο Συνεταιρισμός, στη Λάρισα.

Ωστόσο, ο συνεταιρισμός παραγωγής γάλατος δεν είναι ένας κλασικός συνεταιρισμός, καθώς καινοτομεί σε αρκετούς τομείς. "Η μεγαλύτερη καινοτομία μας είναι η ίδρυση και λειτουργία του ίδιου του Συνεταιρισμού. Το γεγονός δηλαδή, ότι 100 αγελαδοτρόφοι λειτουργούμε ως ένας με κοινούς στόχους", δήλωσε ο κος Βάκαλης. Και συνέχισε λέγοντας στο εμπορικό κομμάτι, καινοτομία του Συνεταιρισμού, αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως δημιουργήθηκε ένα οργανωμένο δίκτυο Αυτόματων Πωλητών, σε μεγάλα αστικά κέντρα. Κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, φρέσκο, παστεριωμένο, ποιοτικό και πάνω από όλα ασφαλές γάλα, φτάνει σε χιλιάδες σπίτια, στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, στην πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς! Το γάλα συλλέγεται από φάρμες μελών του συνεταιρισμού, παστεριώνεται σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει άμεσα στις δεξαμενές των Αυτόματων Πωλητών. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, όπου το γάλα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον, ενώ καταπονείται ελάχιστα, διατηρώντας το μέγιστο των θρεπτικών του συστατικών. Επιπλέον, καινοτομία του Συνεταιρισμού αποτελεί και το γυάλινο μπουκάλι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, απαλείφοντας έτσι το κόστος συσκευασίας του προϊόντος. Ταυτόχρονα, με την χρήση του γυάλινου μπουκαλιού ο ΘΕΣγάλα-Πιες με έντονη οικολογική συνείδηση προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος.

Το γάλα του συνεταιρισμού απευθύνεται καθαρά στην ελληνική αγορά. Είναι 100% ελληνικό και προορίζεται για την εγχώρια κατανάλωση. Όπως μας επισήμανε ο κος Βάκαλης "Το σύνολο της παραγωγής φρέσκου γάλακτος των μελών του Συνεταιρισμού μας καθημερινά (120 τόνοι) διοχετεύεται είτε στη γαλακτοβιομηχανία, είτε στην ιδιοδιάθεση μέσω του δικτύου Αυτόματων Πωλητών. Οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος εισάγονται από την Ιταλία και βρίσκονται σε 33 σημεία πώλησησεις-καταστημάτων. Από αυτά τα 17 λειτουργούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ 16 στην πόλη της Λάρισας. Στα καταστήματα του Συνεταιρισμού, στους Αυτόματους Πωλητές Μπουκαλιών, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να προμηθευτούν το νέο γάλα κακάο "θεςCHOCO", το οποίο κέρδισε από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη μικρών και μεγάλων!"

Αυτή τη στιγμή στον συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα-Πιες εργάζονται συνολικά 75 άνθρωποι. Με βάση το πλάνο ανάπτυξης του Συνεταιρισμού προβλέπεται το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός να γίνει ακόμα μεγαλύτερος.

Για να ενταχθεί ένας κτηνοτρόφος στον συνεταιρισμό απαιτείται να διαθέτει μια ημερήσια παραγωγή φρέσκου γάλακτος τουλάχιστον ενός τόνου, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που έχει θεσπίσει ο Συνεταιρισμός, για τα μέλη του. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, ο υποψήφιος να πληρεί τις οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που θέτει ο συνεταιρισμός, το επίπεδο της συνεταιριστικής κουλτούρας και η πίστη του υποψηφίου στο συνεταιρίζεσθαι, στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ένταξη ενός νέου μέλους. Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός "ΘΕΣγάλα-Πιες", αριθμεί 100 μέλη που εκπροσωπούν 55 φάρμες στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Στο σημείο αυτό είναι εύλογο να αναφέρουμε ότι ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-Πιες έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν και αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα ένα πλήθος προβλημάτων. "Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίσαμε αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα, ιδίως στο θέμα των αδειοδοτήσεων, ενώ επίσης διαπιστώνουμε μια επιδείνωση της κατάστασης, λόγω της αλόγιστης φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος, η οποία οδηγεί τους γαλακτοπαραγωγούς - όπως και τους υπόλοιπους αγρότες - σε αδιέξοδο. Πολλά προβλήματα επίσης γεννιούνται από την επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος στις 11 ημέρες, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή γάλακτος από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Εμείς από το κράτος δεν έχουμε βοηθηθεί, το μόνο που ζητάμε είναι να μη μας προκαλεί προσκόμματα", δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Το σχέδιο, οι ρεαλιστικοί στόχοι και η σκληρή δουλειά αποτελούν τα βασικά συστατικά επιτυχίας του συνεταιρισμού, του οποίου βασικός στόχος, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος, ήταν και παραμένει η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων των μελών του. "Η ανάπτυξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα, όσο και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας", πρόσθεσε. Ενώ, αναφέρθηκε και στην εμπορική διάσταση του ΘΕΣγάλα-Πιες, δηλαδή τους Αυτόματους Πωλητές "Στόχος είναι να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε με υψηλής ποιότητας γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ανταγωνιστικές τιμές, ακόμα περισσότερους Έλληνες καταναλωτές".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr