NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

ΧΑΝΟΣ: H oμπρελοποιία που μετρά 88 χρόνια παραγωγής

ΧΑΝΟΣ: H oμπρελοποιία που μετρά 88 χρόνια παραγωγής

Στο παρελθόν, υπήρχαν αρκετές επιχειρήσεις κατασκευής χειροποίητων ομπρελών. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, οι περισσότερες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς και έβαλαν λουκέτο. Ωστόσο, μία από αυτές, η εταιρεία ΧΑΝΟΣ ΑΒΕΕ κατάφερε να επιβιώσει και έφτασε αυτή τη στιγμή να μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ 88 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά.

Πώς ξεκίνησε όμως η ομπρελοποιία ΧΑΝΟΣ; "Η εταιρεία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη από τον κο Ιπποκράτη Παρασκευαίδη, στη συνέχεια την ανέλαβε ο παππούς μου, ο οποίος την μετέφερε στην Αθήνα. Έπειτα, πέρασε στα χέρια του πατέρα μου και από το 2002 την διευθύνω εγώ", μας δήλωσε ο κος Χρήστος Χάνος.

Η επιχείρηση ΧΑΝΟΣ ξεκίνησε ως μια καθαρά παραγωγική επιχείρηση στην πορεία όμως, εξαιτίας διαφόρων συγκυριών, διαφοροποιήθηκε. "Στο παρελθόν, κατασκευάζαμε ομπρέλες βροχής και ακόμα πιο παλιά παρήγαμε και τα λεγόμενα ομπρελίνα, δηλαδή τις ομπρέλες που κρατούσαν οι κυρίες στον ήλιο. Με το πέρασμα όμως τον χρόνων, οι συνθήκες στην Ευρώπη άλλαξαν", τόνισε ο Χρήστος. Και συνέχισε λέγοντας, "Το κόστος παραγωγής της ομπρέλας είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εισαγωγές από την Κίνα και να κλείσουν όσα εργοστάσια υπήρχαν στην Ευρώπη. Αυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν, περισσότερο εισάγουν και πολύ λιγότερο παράγουν".

Αυτή τη στιγμή στην ομπρελοποία του Χρήστου, οι ομπρέλες βροχής είναι όλες εισαγόμενες εκτός από ένα μικρός μέρος, που παράγονται από τους ίδιους. Στις ομπρέλες κήπου και θαλάσσης το 80% είναι εισαγόμενες και μόνο ένα 20% κατασκευάζονται από την εταιρεία ΧΑΝΟΣ. "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εργοστάσιο στην Ευρώπη που να φτιάχνει σκελετά ομπρελών, ούτε υφάσματα για τις ομπρέλες βροχής. Σε αντίθεση με τις καλοκαιρινές ομπρέλες, για τις οποίες τα υλικά τα προμηθευόμαστε από Έλληνες προμηθευτές. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους Έλληνες είναι η ασυνέπεια".

Η εταιρεία ΧΑΝΟΣ έχει εξασφαλίσει συμβάσεις δικαιοχρησίας σημάτων. Όπως μας εξήγησε ο Χρήστος "Συνεργαζόμαστε με διάφορες γνωστές φίρμες και κάνουμε δική μας παραγωγή με τα σήματά τους, δηλαδή φτιάχνουμε επώνυμες ομπρέλες. Πιο συγκεκριμένα, εμείς κάνουμε όλη την προετοιμασία και τον σχεδιασμός του προϊόντος, τα στέλνουμε στην Κίνα και εκεί αναλαμβάνει το εργοστάσιο να μας κατασκευάσει τις ομπρέλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέλουμε".

Η ομπρελοποιία του Χρήστου διαθέτει ετησίως 3 εκατομμύρια τεμάχια, το 50% των οποίων, αποστέλλονται χονδρική σε 27 χώρες, όπως είναι οι Μέση Ανατολή, Αγγλία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Γερμανία. Σε ό,τι αφορά στις ομπρέλες ηλίου, το 80% πωλούνται στην εγχώρια αγορά και το 20% εξάγονται.

Στο παρελθόν, η επιχείρηση είχε κερδίσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή ολυμπιακών προϊόντων για το 2004. Ενώ, έχει λάβει και οικονομική χρηματοδότηση από πακέτο ΕΣΠΑ, το οποίο αφορούσε στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Στην εταιρεία ΧΑΝΟΣ εργάζονται 25 άτομα. "Ο αριθμός των υπαλλήλων μας δεν έχει μεταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όταν αποφασίσαμε από παραγωγικοί να γίνουμε εξαγωγικοί, τότε το προσωπικό άρχισε να απασχολείται σε διαφορετικούς τομείς, όπως είναι η αποθήκη και οι πωλήσεις", μας επισήμανε ο Χρήστος.

Όλα αυτά τα χρόνια η ομπρελοποιία δεν αντιμετώπισε και λίγα προβλήματα. "Θεωρώ ότι τις περισσότερες δυσκολίες τις πέρασε η γενιά του πατέρα μου, ειδικά στα θέμα της γραφειοκρατίας. Όταν εγώ ανέλαβα, το 2002, αντιμετώπισα κάποια προβλήματα, με την γραφειοκρατία και τις υπηρεσίες ωστόσο, δε θεωρώ ότι λειτούργησαν πολύ επιβαρυντικά. Δεν έζησα τις εποχές του πατέρα μου, που άκουγαν στο εξωτερικό ότι η εταιρεία ήταν ελληνική και αμέσως τον αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα. Εγώ λειτούργησα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, που μας αντιμετώπιζαν ως μια ευρωπαϊκή επιχείρηση και δεν μας βλέπανε περίεργα".

Όμως φέτος το καλοκαίρι, με την επιβολή των capital controls, τα πράγματα δυσκόλεψαν και για τον Χρήστο. "Την περίοδο του καλοκαιριού, αντιμετωπίσαμε το πιο σημαντικό πρόβλημα, γιατί οι πελάτες μας αισθάνθηκαν ανασφάλεια, για το αν θα μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ο λόγος ήταν, ότι με όλα αυτά που συνέβαιναν δεν γνώριζαν αν θα ήμασταν σε θέση να τους παραδώσουμε τις παραγγελίες", μας ανέφερε. "Εμάς όταν μας δίνουν μία παραγγελία μας καταθέτουν και μια προκαταβολή, για προσωπική μας εξασφάλιση, ότι θα πάρουν τα προϊόντα. Φανταστείτε ότι μας έκαναν κατάθεση τον Ιούνιο 100.000 ευρώ, για μία παραγγελία του Σεπτέμβρη και ξαφνικά άκουγαν ότι η Ελλάδα πήγαινε να καταστραφεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, τους δημιουργήθηκε μία ανασφάλεια. Τότε, σημειώσαμε και τη μεγαλύτερη πτώση. Ενώ εγώ περίμενα ότι θα επηρεάζονταν η ελληνική αγορά και λιγότερο το κομμάτι των εξαγωγών. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν δραματικοί μήνες για τις εξαγωγές. Μετά τις εκλογές όμως καταφέραμε να ισορροπήσουμε κάπως".

Παρόλες, όμως, τις δυσκολίες και τα εμπόδια η επιχείρηση του Χρήστου συνεχίζει να σημειώνει επιτυχία. Ο λόγος είναι απλός "Noμίζω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Θεωρώ ότι στις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως είμαστε εμείς, είναι πολύ καθοριστικό το πως γίνεται η μεταλαμπάδευση των γνώσεων, από την μια γενιά στην άλλη. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερή μου τύχη ήταν ο τρόπος, που με αντιμετώπισε ο πατέρας μου μέσα στην εταιρεία και και ότι αγάπησα την δουλειά εξαιτίας του", μας ανέφερε ο Χρήστος. "Από εκεί και πέρα είναι και θέμα συγκυριών. Γνωρίζω επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, χωρίς να έχουν κάνει λάθος χειρισμούς".

Τέλος, ο Χρήστος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους μελλοντικούς του επιχειρηματικούς στόχους. "Μακροπρόθεσμα σχέδια δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε, καθώς δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από μερικά χρόνια. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να διατηρήσουμε τον εξαγωγικό μας χαρακτήρα και να προσπαθήσουμε να τον διευρύνουμε, γιατί στην ελληνική αγορά δεν βλέπω και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr