NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οίκος Παγώνη: Όνομα συνώνυμο της γραβάτας

Οίκος Παγώνη: Όνομα συνώνυμο της γραβάτας

Oι γραβάτες αποτελούν ένα από τα πιο διαχρονικά αξεσουάρ των ανδρών. Η μόδα της γραβάτας ξεκίνησε από τους Κροάτες τον 17ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με πολλούς διάσημους οίκους μόδας να τις περιέχουν στις συλλογές τους. Ωστόσο, υπάρχει ένας ελληνικός οίκος, ο οποίος γνωρίζει τη γραβάτα όσο κανείς άλλος. Ο οίκος γραβατών Παγώνη άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην υφήλιο μόνο με γραβάτες, στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Φιλελλήνων 3.

Πώς όμως ξεκίνησε ο διάσημος οίκος γραβατών Παγώνη; Όπως μας δήλωσε η κα Μαριάννα Παγώνη, ιδιοκτήτρια του οίκου "Επισήμως, η επιχείρηση ξεκίνησε το 1933 από τον πατέρα μου, όμως η ιστορία της είναι πιο παλιά, όταν ο παππούς μου διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην πλατεία Κολωνακίου. Τότε, έκανε εισαγωγές πουκάμισα και σπάνιες γραβάτες από την Αυστρία και την Ελβετία. Aπό εκεί γνώρισε και ο πατέρας μου τη γραβάτα και άρχισε να ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος".

Για αρκετά χρόνια στον οίκο γραβατών Παγώνη συναντούσε κανείς μόνο γραβάτες. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν και προστέθηκαν και άλλα αξεσουάρ. "Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε το μαγαζί μας και με άλλα ανδρικά αξεξουάρ. Αυτή τη στιγμή σε εμάς μπορεί κανείς να βρει παπιγιόν, φουλάρια, ζωνάρια, ποσέτ (μαντιλάκια), κασκόλ, αλλά και μανικετόκουμπα, τιράντες και ορισμένα πουκάμισα".

Η εξάπλωση του οίκου και στο γυναικείο κομμάτι ξεκίνησε μόλις ανέλαβε τη διεύθυνση η κα Παγώνη. "Μόλις ανέλαβα την επιχείρηση αποφάσισα να ασχοληθώ και με τα γυναικεία αξεσουάρ, από μετάξι. Δηλαδή, το μαντίλι, το φουλάρι, την πασμίνα, το κασκόλ. Τα τελευταία χρόνια που μπήκε στην επιχείρηση και η κόρη μου ασχολούμαστε παράλληλα και με διαφορετικές παραγγελίες όπως πουκάμισα corporate σε εταιρείες".

Η επιχείρηση Παγώνη αποτελούσε για πολλά χρόνια μία κάθετη μονάδα παραγωγής, η οποία ξεκινούσε από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελευταίο, μέχρι δηλαδή να φτάσει το προϊόν στον τελικό καταναλωτή. Όμως, τα τελευταία χρόνια η υφαντουργεία στην Ελλάδα έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα την μεταβολή της ροής παραγωγής. "Εμείς πλέον έχουμε την έμπνευση, φτιάχνουμε το σχέδιο και δίνουμε την παραγωγή μας σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής", μας δήλωσε η κα Παγώνη.

Οι τιμές των γραβατών του οίκου Παγώνη ξεκινούν από τα 10 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 3000 ευρώ. "Όπως αντιλαμβάνεστε μία τόσο ακριβή γραβάτα μπορεί να φτιαχτεί έπειτα από παραγγελία, ανάλογα με το τι θέλει ο πελάτης. Για παράδειγμα μπορεί να επιθυμεί να τοποθετήσουμε πάνω πολύτιμους λίθους. Αυτή η γραβάτα είναι μόνο για τη βιτρίνα μας, γιατί δεν υπάρχει, πλέον, ο αντίστοιχος καταναλωτής, αλλά εμείς οφείλουμε να την έχουμε, επειδή διαθέτουμε μία ιστορία στον συγκεκριμένο χώρο".

Στη επιχείρηση Παγώνη στο παρελθόν εργάζονταν 30 άτομα, ενώ τώρα έχουν απομείνει μόλις 9, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της ζήτησης. Όπως μας επισήμανε η κα Παγώνη "H παραγωγή έχει ελαττωθεί πάρα πολύ. Όταν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα, τι να το κάνω εγώ να ανοίγουν τα καταστήματα 40 ημέρες την εβδομάδα; Τι να το κάνω να είναι ανοιχτά επί 24ώρου βάσεως, όταν οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν. Εκεί είναι το πρόβλημα".

Στο παρελθόν η οικογένεια Παγώνη άνοιξε μία εταιρεία στη Γερμανία με δύο καταστήματα, όμως οικογενειακοί λόγοι τους ανάγκασαν να την κλείσουν και να περιοριστούν μόνο στον εντός ελληνικό χώρο οίκο τους. "Το 2005 κάναμε το λάθος και ήλθαμε στην Ελλάδα, για να κάνουμε την ανάπτυξη από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όμως δυστυχώς μας πρόλαβε η κρίση".

Γραβάτες του Οίκου Παγώνη έχουν φορέσει και αρκετοί διάσημοι από όλους τους χώρους. "Όλοι μας έχουν τιμήσει, πολιτικοί, καλλιτέχνες, διεθνείς... Σκεφτείτε ότι από την πολιτική σκηνή έχουν φορέσει γραβάτες μας όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ακόμα και ο τέως βασιλιάς. Τελευταία ήλθε και ο γιος του, ο Παύλος οικογενειακώς και αγόρασαν διάφορα αξεσουάρ για τα παιδιά. Βέβαια από εμάς ψωνίζουν και οι πιο απλοί άνθρωποι. Όποιος και να έλθει στο μαγαζί μας τον σεβόμαστε και τον εξυπηρετούμε το ίδιο", μας επισήμανε η κα Παγώνη.

Όλα αυτά τα χρόνια η κα Παγώνη μόνο χαρές μπορεί να θυμάται, καθώς δημιουργούσε και στόλιζε τους ανθρώπους. Τον τελευταίο καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν. "Εμείς τόσο καιρό δεν είχαμε προβλήματα. Τα προβλήματα μας δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτοί που μας κυβερνάνε δεν έχουν ιδέα το τι γίνεται σε μία επιχείρηση", τόνισε η κα Παγώνη. Και συνέχισε λέγοντας "Πρέπει να δουλέψουν για ένα μήνα σε μία επιχείρηση και μετά να πάρουν αποφάσεις. Κάθονται σε έναν υπολογιστή και κοιτάνε μόνο τα νούμερα. Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι προσπαθούν να αφανίσουν τον ιδιωτικό τομέα. Στηρίζουν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες. Δεν βλέπετε τι γίνεται; Κατευθυνόμενη κατανάλωση προς τα έξω".

Οι γραβάτες Παγώνη ωστόσο παραμένουν οι νούμερο ένα γραβάτες στην αγορά. "Η επιτυχία μας έγκειται στη μεγάλη αγάπη που έχουμε για τη δουλειά αυτή. Όμως και η γραβάτα έχει πάντα τη θέση της στην μόδα και θα φορεθεί έτσι και αλλιώς".

Γραβάτες του διάσημου οίκου μπορεί κανείς να βρει στα 8 καταστήματα της επιχείρησης. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και προσωπική παραγγελία. "Μπορεί κάθε κύριος ή κυρία να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας ζητήσει να του φτιάξουμε ένα αξεσουάρ που έχει δει σε φωτογραφία, δηλαδή να του κάνουμε προσωπική εξυπηρέτηση. Εμείς δεν κάνουμε ομαδική διάθεση γραβατών και αξεσουάρ, καθώς είναι και αυτό που κάνει τη διαφορά σε μία εμφάνιση. Δεν είναι στρατός, γιατί φανερώνει την προσωπικότητα είτε της εταιρείας είτε του ατόμου που το φοράει".

Στην ερώτησή μας για τα μελλοντικά σχέδια του οίκου γραβατών Παγώνη, η κα Παγώνη μας απάντησε με ένα αφοπλιστικό τρόπο "Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Αυτά είναι τα μελλοντικά μου σχέδια".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr