NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Basileiou: Η ελληνική εταιρεία που επενδύει στην παραγωγή πιστοποιημένου εργαστηριακού επίπλου

Basileiou: Η ελληνική εταιρεία που επενδύει στην παραγωγή πιστοποιημένου εργαστηριακού επίπλου

Ο Eρρίκος Βασιλείου, Managing Director της Basileiou - Laboratory Furniture, μιας επιχείρησης 2ης γενιάς που έχει τις «ρίζες» της στις αρχές της δεκαετίας του '80, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον τομέα του εργαστηριακού επίπλου, για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί και ετοιμάζει η εταιρεία.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, η επιχείρηση «είναι η μόνη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τομέα του εργαστηριακού εξοπλισμού», με τους συνεργάτες της να αποτελούν «τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Επίσης, είμαστε η μοναδική εταιρεία που έχει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, ελέγχει όλη τη διαδικασία, τηρεί όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις (σε ξένους οργανισμούς) και στέκεται αντάξια σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό».

Μιλήστε μας για την εταιρεία Basileiou - Laboratory Furniture, για το πώς ξεκίνησε και το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη της.

Η εταιρεία Βασιλείου – Επιπλα Χημειου Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980 από τον Γιώργο και την Πατρίσια Βασιλείου, με κύριο αντικείμενο, τότε, την εισαγωγή πρώτων υλών και χημικών στην Ελλάδα. Το 1985, άλλαξε μορφή και σκοπό η εταιρεία, και αρχίζουν να κατασκευάζουν πιστοποιημένους πάγκους και έπιπλα για χημικά εργαστήρια. Δίνουν όλη την βάση στην ποιότητα, ακολουθώντας τα παγκόσμια πρότυπα ώστε να σταθούν στην ελληνική αγορά με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από το 2000 και μετά λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, σε μια απόλυτα καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα, στον Αυλώνα Αττικής, όπου επενδύει και εκσυγχρονίζει τον μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής.

Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παραγωγικής και εμπορικής, και έχοντας εδραιωθεί στην ελληνική αγορά, προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε Μέση Ανατολή, Κύπρο, μεσογειακή και κεντρική Αφρική.

Ποια είναι τα προϊόντα που κατασκευάζει και οι υπηρεσίες που παρέχει η Basileiou - Laboratory Furniture και ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις σημαντικότερες καινοτομίες σε αυτά; Σε ποιους κλάδους στοχεύει;

Υπάρχουν δυο βασικοί πυλώνες στα προϊόντα που παρέχουμε.

  1. Μια πιστοποιημένη υπηρεσία σχεδιασμού και μελέτης εργαστηρίου, που απευθύνεται σε μελετητικά και αρχιτεκτονικά γραφεία αλλά και απευθείας στους ενδιαφερόμενους τελικούς πελάτες, τους οποίους συμβουλεύουμε πώς να σχεδιάσουν τα εργαστήρια τους με τρόπο ασφαλή, που θα βελτιστοποιεί τον ωφέλιμο χώρο και τις λειτουργίες τους.
  2. Ένα φάσμα πιστοποιημένων εργαστηριακών προϊόντων που στοχεύουν στον εξοπλισμό του εργαστηρίου, με υλικά υψηλής ποιότητας, ευέλικτα και σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη του κάθε εργαστηρίου, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει και τη διεργασία που θα απαιτείται. Έπιπλα και πάγκοι εργαστηρίου, απαγωγοί αερίων, ερμάρια αποθήκευσης με εργαστηριακές προδιαγραφές, πυράντοχα ερμάρια αποθήκευσης εύφλεκτων και επιθετικών χημικών με αντοχή 90 λεπτών, συστήματα αρθρωτών τοπικών απαγωγών, καρέκλες και σκαμπό εργαστηριακών προδιαγραφών.

Πρόσφατα προσθέσαμε και μια νέα γραμμή παραγωγής προϊόντων για την πλαγιοκάλυψη καθαρών χώρων και χώρων χειρουργείων για νοσοκομεία, ένα σύστημα σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από την εταιρεία μας, το οποίο προσφέρει μια καινοτομία ευέλικτης εγκατάστασης για την δημιουργία στείρων χώρων. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έγκειται στην εύκολη και απόλυτη επισκεψιμότητα των πανέλων για την συντήρηση των υποδομών σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την καταστροφή των στοιχείων της αρθρωτής τοιχοποιίας.

Οι λύσεις μας προτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων που παράγουν είδη με τελικό χρήστη τον άνθρωπο. Μερικοί εξ αυτών είναι οι φαρμακευτικές, καλλυντικά, νοσοκομεία και κλινικές υγείας, εταιρείες τροφίμων και ποτού, ενέργειας και πετρελαίου, ιδρύματα ερευνών και εκπαίδευσης, βιοτεχνολογικά εργαστήρια, παραγωγικές βιομηχανίες, χημικές εταιρείες, κατασκευαστικές, διαγνωστικά εργαστήρια και φαρμακεία. Τα προϊόντα μας απαντούν σε ένα διευρυμένο πεδίο, καθώς πλέον υπάρχει έλεγχος ποιότητας και ένα ερευνητικό σημείο σε κάθε εταιρεία για την ανάπτυξη προϊόντων.

Basileiou_interview2.jpg?mtime=20200513185716#asset:184217

Επικεντρώνεστε στον τομέα του εργαστηριακού επίπλου. Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ελλάδα, ποιες οι ιδιαιτερότητες του και ποια η δική σας φιλοσοφία, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών του πελάτη;

Η εικόνα του κλάδου εν έτει 2020 παρουσιάζεται αρκετά δυνατή, αναπτυσσόμενη με σταθερό ρυθμό κυρίως από την περίοδο της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και μετέπειτα. Ερευνητικά κέντρα, φαρμακευτικές, εταιρείες καλλυντικών δημιουργούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εκπαιδευτικά ιδρύματα σιγά σιγά ανανεώνουν τις υποδομές τους, νέα πανεπιστημιακά κτίρια έρευνας κατασκευάζονται. Παρατηρούμε, λοιπόν, μια άνοδο στην συνολική αγορά και μια τάση του τελικού χρήστη να είναι ενημερωμένος και να απαιτεί, όπως και πρέπει φυσικά, την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Οι ιδιαιτερότητες είναι αμέτρητες, καθώς κάθε εργαστηριακός χώρος έχει τις δικές του προδιαγραφές και ανάγκες; οι πιθανοί συνδυασμοί, αλλά και οι ενδεχόμενες λύσεις, είναι αμέτρητες. Ωστόσο, πάντα πρέπει να βρίσκουμε αυτή που θα ταιριάξει στον χώρο, τηρώντας τα πρότυπα διεργασιών και κυρίως την ασφάλεια των χρηστών. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με οίκους του εξωτερικού, με τους οποίους ανταλλάζουμε ιδέες, απόψεις και μεθόδους για την συνεχή βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών ή των προτύπων που διαχωρίζουν το εργαστηριακό έπιπλο από οτιδήποτε παρεμφερές.

Η φιλοσοφία μας ήταν και είναι πολύ απλή από την ημέρα δημιουργίας της εταιρείας: προμηθεύουμε τον τελικό χρήστη με κάτι που θα χρησιμοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη και εμείς οι ίδιοι. Δεν υποβαθμίζουμε ποτέ την ποιότητα μας, ώστε να μην θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στην κατασκευή ενός εργαστηριακό επίπλου σε σύγκριση, για παράδειγμα, με ένα «απλό» έπιπλο; Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που επιθυμεί να αγοράσει εξοπλισμό αυτού του τύπου;

Στην ελληνική αγορά, διατηρείται μια λανθασμένη αντίληψη πως το εργαστηριακό έπιπλο είναι το ίδιο με ένα έπιπλο κουζίνας, χωρίς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που επωφελούνται ακόμα και σήμερα από αυτή την αντίληψη, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το έπιπλο του εργαστηρίου έχει συγκεκριμένες κατασκευαστικές προδιαγραφές και μηχανικές αντοχές. Υπάρχουν εξειδικευμένα παγκόσμια πρότυπα που αναφέρουν όλα τα σημεία τα οποία ελέγχονται, ώστε ένα έπιπλο να μπορεί να είναι αποδεκτό στον εργαστηριακό χώρο. Όταν υπάρχει η πιστοποίηση (και το αντίστοιχο πιστοποιητικό φυσικά και όχι βεβαιώσεις και δελτία συμμόρφωσης), μόνο τότε το έπιπλο είναι αποδεκτό στον χώρο. Έχουμε δει πελάτες μας να χάνουν συνεργασίες με ομίλους του εξωτερικού, γιατί προμηθεύτηκαν έπιπλα χωρίς πιστοποίηση, και θεωρούσαν πως δεν θα υπήρχε κάποια διαφορά.

Βασικό σημείο που χρειάζεται να προσέχει κάποιος που επιθυμεί να προβεί σε μια τέτοια επένδυση: τα έπιπλα να είναι πιστοποιημένα και να φέρουν το ανάλογο πιστοποιητικό. Όχι συμμόρφωση, όχι μια βεβαίωση. Δυστυχώς, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα που διατείνονται πως έχουν κατασκευαστεί βάσει του προτύπου ή είναι συμμορφωμένα με αυτό. Ένα πιστοποιημένο προϊόν ελέγχεται σε ετήσια βάση και ανά τριετία γίνεται ολοκληρωτικός έλεγχος στην παραγωγή και το προϊόν. Είναι υποχρέωση του πελάτη να ελέγχει τον προμηθευτή που επιλέγει και να επισκέπτεται πριν την τελική απόφασή του, έργα κατασκευής του, ώστε να διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη άποψη.

Όσον αφορά στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ποια είναι η δική σας στρατηγική; Σε ποιες χώρες είναι διαθέσιμα τα προϊόντα σας και τι ποσοστό του τζίρου σας προέρχεται από αυτή τη δραστηριοποίηση;

Ο στόχος μας ήταν και είναι να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να παράγουμε προϊόντα που να μπορούν να σταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσπαθούμε συνέχεια να αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας με βάση αυτό τον στόχο και να επενδύουμε, όποτε μπορούμε, στην βελτιστοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας. Επενδύσαμε το 2013 εν μέσω κρίσης 350Κ ιδίων κεφαλαίων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να συγχρονίσουμε τις διαδικασίες μας. Προ καραντίνας, ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας ΕΣΠΑ 2020, με σκοπό την ανανέωση και πρόσθεση νέων μηχανημάτων, που θα μας δώσουν επιπρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στόχος σε βάθος τριετίας είναι η κατασκευή ενός νέου κτιρίου που θα λειτουργεί ως logistic center και ενός νέου εργοστασίου για την αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας, με νέες γραμμές παραγωγής.

Σε αυτό το στάδιο, καθώς δεν είναι εφικτό να διατηρούμε φυσική παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, χρησιμοποιούμε ένα δίκτυο μεταπωλητών. Τα είδη μας πωλούνται σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Μέση Ανατολή, μεσογειακή και κεντρική Αφρική. Εντός διετίας στοχεύουμε να διεισδύσουμε στην ρωσική αγορά και προσωπικός διακαής στόχος είναι η ευρωπαϊκή αγορά, σε Σκανδιναβία και κεντρική Ευρώπη. Αρκετά από τα έργα μας σε χώρες της Αφρικής είναι μέσω κατασκευαστικών ελληνικών συμφερόντων, οπότε το ποσοστό μας κυμαίνεται χαμηλά, αλλά σε πραγματικούς αριθμούς θα έλεγα ότι βρίσκεται στο 15-20%.

Λειτουργείτε ως οικογενειακή επιχείρηση 2ης γενιάς. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, όσον αφορά στις αξίες και τις αρχές της εταιρείας; Πώς προσαρμόζεστε στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον και ποια η γνώμη σας για αυτό;

Αυτό σημαίνει ένα άγχος και μια μικρή πίεση να κάνω υπερήφανους τους γονείς μου, ότι αυτό που δημιούργησαν από το μηδέν και ανέπτυξαν μέσα σε 38 χρόνια θα παραμείνει στο υψηλό επίπεδο που είναι και θα εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο στα χέρια μου. Βασικός πυλώνας για την ανέλιξη αυτή είναι ότι όλες οι αξίες και οι αρχές στις οποίες βασίστηκε η αρχή της εταιρείας, έχουν παραμείνει στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, και έχουν προστεθεί τα κομμάτια που έλειπαν ώστε να συγχρονιστεί η ιδεολογία μας με αυτή της εποχής.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας στον κλάδο μας, χωρίζεται σε δύο διαφορετικές μεγάλες δομές, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, λόγω συνεταιρισμών με το εξωτερικό, οι ανάγκες που δημιουργούνται ακολουθούν τα στάδια της ευρωπαϊκής αγοράς, οπότε εξελίσσονται και ανάλογα σε προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, έχουμε τον δημόσιο τομέα, όπου ό,τι αφορά το κομμάτι του εργαστηριακού επίπλου έχει μείνει αρκετά πίσω. Βλέπουμε διαγωνισμούς να προκυρήσσονται τα τελευταία έτη, που έχουν στηριχθεί σε ήδη ξεπερασμένες κατά πολύ προδιαγραφές, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξέλιξη του χώρου. Δυστυχώς, βλέπουμε μια τάση να γίνονται ωραία έργα αλλά όχι σωστά στο κομμάτι αυτό, και είναι κρίμα καθώς έχουμε ένα πολύ δυνατό ερευνητικό κομμάτι στην χώρα μας, και δεν το υποστηρίζουμε με ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω.

Basileiou_interview3.jpg?mtime=20200513185735#asset:184219

Πώς έχει επηρεαστεί η λειτουργία σας από την τρέχουσα κρίση με την πανδημία; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για εσάς και για το ελληνικό επιχειρείν;

Στην αρχή αυτής της πανδημικής κρίσης, συμφωνήσαμε πως είμαστε αρκετά υγιής εταιρεία και μπορούμε να στηρίξουμε το προσωπικό μας, και να μην δημιουργήσουμε επιπλέον βάρος στον κρατικό μηχανισμό. Αποφασίσαμε να μην κλείσουμε την παραγωγή μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, τηρώντας φυσικά κάθε οδηγία του ΕΛΥΝΥΑΕ και των αρμόδιων υπουργείων. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε και το γεγονός ότι θέλαμε να είμαστε διαθέσιμοι στους συνεργάτες μας, τα εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα για ό,τι χρειαστούν. Η εμπορική κίνηση δεν ήταν πολύ μεγάλη, όπως ήταν λογικό, αλλά καταφέραμε να βοηθήσουμε αρκετούς συνεργάτες μας που χρειάστηκαν λύσεις ετοιμοπαράδοτες, σε αρκετά εργαστήρια ανά την Ελλάδα. Δυσκολευτήκαμε, η αλήθεια είναι, σε μερικές εισαγωγές, λόγω αδυναμίας φορτώσεων από άλλες χώρες λόγω ίδιων προβλημάτων, αλλά νομίζω ότι το πρόσημο τελικά είναι θετικό για εμάς και διατηρηθήκαμε σε πολύ καλά επίπεδα.

Η επόμενη μέρα, μας βρίσκει έτοιμους και προετοιμασμένους ώστε να προχωρήσουμε σε όλα τα επενδυτικά πλάνα μας, με σταθερά και σωστά βήματα. Έχουμε ήδη προσπεράσει τις παραγωγικές μας υποχρεώσεις, και αναλαμβάνουμε συμβουλευτικό χαρακτήρα σε μεγάλα έργα της Ελλάδας και του εξωτερικού, κυρίως για να διασφαλίσουμε πως τα μελλοντικά ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, θα έχουν σύγχρονες εργαστηριακές προδιαγραφές. Το επόμενο στάδιο μας είναι σκληρή δουλειά και επιμονή στο πλάνο μας, ώστε να εξελιχθούμε σε μια ελληνική εταιρεία που θα διαπρέπει και στο εξωτερικό, όπως θεωρούμε ότι είναι η θέση μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Basileiou - Laboratory Furniture, πώς θα αναπτυχθεί η στρατηγική σας τους επόμενους μήνες;

Επόμενοι στόχοι μας είναι αρκετοί, και σε ένα εύρος δεκαετίας αυξάνονται εκθετικά, αλλά θα μείνω στα άμεσα: επενδύσεις που έχουμε προετοιμάσει να κάνουμε σε μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό, διατήρηση της σταθερής μας σχέσης με τους οίκους του εξωτερικού, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω τα προϊόντα μας, δημιουργία μιας ομάδας εντός της εταιρείας που θα παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ώστε να βοηθήσουμε και εμείς, όσο μπορούμε, στην εξέλιξη της χώρας μας κατά τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τέλος, στοχεύουμε στην έναρξη επαφών για την έρευνα της ρωσικής αγοράς, που θεωρούμε ότι θα είναι ένα πολύ καλό βήμα στην περαιτέρω επέκταση μας σε χώρες του εξωτερικού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr