NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Crazy Tube Curcuits: Οι προενισχυτές των Aerosmith από τα χέρια Έλληνα

Crazy Tube Curcuits: Οι προενισχυτές των Aerosmith από τα χέρια Έλληνα

Πώς θα σας φαίνονταν αν μαθαίνατε ότι ο ήχος από τις κιθάρες από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι οι Aerosmith, o Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top, ο γιος του Bob Marley και πολλοί άλλοι ρυθμίζεται από τους προενισχυτές που κατασκευάζει ένας Έλληνας στον Βύρωνα;

Ο ήχος που ακούτε από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της παγκοσμίου μουσικής σκηνής οφείλεται στον Χρήστο Νταϊφώτη, ο οποίος κατασκευάζει χειροποίητους προενισχυτές ή πετάλια, όπως λέγονται στην αργκό, καθώς ο μουσικός τα χειρίζεται με το πόδι για να επεξεργάζεται και να διαφοροποιεί τον ήχο και τα εφέ της κιθάρας του.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή; "Όλο αυτό το ξεκίνησα συνέβει τυχαία, όταν το 2000 έπαιζα σε μία μπάντα και ήθελα να βγάλω κάποιους συγκεκριμένους ήχους. Μάλιστα, μου άρεσε πολύ ένας ήχος που έβγαζε η κιθάρα του Βrian May, τoυ κιθαρίστα των Queen. Τότε, πειραματίστηκα να φτιάξω ένα πετάλι, που αντιλαμβανόμουν ότι χρησιμοποιούσε αυτός, για να βγάλει τον ήχο του. Τις πρώτες 2-3 φορές απέτυχα, όπως ήταν αναμενόμενο. Σιγά σιγά όμως μου μπήκε το μικρόβιο, άρχισα να διαβάζω σχετικά με την κατασκευή πεταλιών και να ασχολούμαι πολλές ώρες με αυτό. Ξεκίνησα λοιπόν να φτιάχνω προενισχυτές για φίλους και για τους φίλους των φίλων μου και σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι καθαρά επαγγελματικά με αυτό", είπε ο Χρήστος.

Ο Χρήστος ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων πεταλιών από το 2006. Ωστόσο, μόλις πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε την ατομική του επιχείρηση με το όνομα Crazy Tube Curcuits. Το όνομα που έδωσε στο brand δεν ήταν τυχαίο, όπως μας εξήγησε. "Το όνομα της επιχείρησης "Τα κυκλώματα της τρελής λυχνίας", όπως μεταφράζεται, προήλθε από το παρατσούκλι με το οποίο με φώναζαν οι φίλοι μου, επειδή όταν ήμουν μικρός υπήρξα συλλέκτης λυχνίων, που χρησιμοποιούνταν σε ενισχυτές κιθάρας".

Η τέχνη των χειροποίητων προενισχυτών δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτούνται γνώσεις ηλεκτρονικής. "Eμένα με βοήθησε, το γεγονός, ότι σπούδαζα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο, το οποίο δεν κατάφερα να τελειώσω, γιατί ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό", τόνισε ο Χρήστος. Και συνέχισε λέγοντας "Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι έμαθα να κατασκευάζω χειροποίητα πετάλια, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ από την αρχή. Σκεφτείτε ότι στο εργαστήριο βρίσκομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί δεν το βλέπω σαν δουλειά, αλλά σαν χόμπι".

Στην επιχείρηση Crazy Tube Curcuits εργάζονται συνολικά 5 άτομα. "Οι δυο ασχολούμαστε με την κατασκευή (εγώ με τον Δημήτρη Παπαδάκη), ένας κιθαρίστας, ο Νίκος Βογιατζάκης, ο οποίος κάνει τις παραγωγές, δηλαδή τα ντέμο, που θα ακουστούν προς τα έξω και μας συνοδεύει και στις που παίρνουμε μέρος για επίδειξη, ένας γραφίστας, ο Μιχάλης Μόσχος, ο οποίος αναλαμβάνει την εμφάνισή τους και ένας site developer, o Άγγελος Ματακιάδης". Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση του Χρήστου παράγει 12 διαφορετικά μοντέλα προενισχυτών. Κάποια από αυτά ρυθμίζουν την παραμόρφωση του ήχου, κάποια την ηχώ και άλλα το βάθος του. Ο χρόνος κατασκευής τους εξαρτάται από το μοντέλο, όπως μας ανέλυσε. "Υπάρχουν μοντέλα, τα οποία φτιάχνονται σχετικά γρήγορα, υπάρχουν όμως άλλα για την κατασκευή των οποίων απαιτείται πολλή ώρα. Ωστόσο τον μήνα φτιάχνουμε 120-160 κομμάτια, γιατί είναι όλα χειροποίητα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 120 ευρώ στη λιανική πώληση και φτάνουνε μέχρι τα 270 ευρώ".

Tα πατάλια Crazy Tube Curcuits ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. "Εμείς γενικά πουλάμε χονδρική σε μαγαζιά. Τα περισσότερα κομμάτια μας τα στέλνουμε σε χώρες του εξωτερικού. Μερικές από αυτές είναι η Αμερική, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Αγγλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και σύντομα θα δίνουμε και στη Σουηδία. Εξάγουμε ακόμα στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγ Κόνγκ και σε άλλες χώρες", μας επισήμανε.

Τους προενισχυτές του Χρήστου τους χρησιμοποιούν διάσημοι μουσικοί από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα, γιατί τους αρέσει πολύ ο ήχος που βγάζουν. "Πιστεύω ότι αυτό, που κάνουν τα πετάλια μας τόσο προτιμητέα από διάσημους κιθαρίστες, όπως είναι οι Αerosmith, ο γιος του Bob Marley και πολλοί άλλοι είναι το ηχητικό αποτέλεσμα που έχουν. Από γνωστούς Έλληνες ο Πορτοκάλογλου, ο Τάκης Δαμάσχης από τους C-Real, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κούμαρης Μάρκος από τους Locomondo, οι Μέλισσες, οι Onirama χρησιμοποιούν τους προενισχυτές μας".

Είναι γνωστό ότι όταν αγαπάς τόσο πολύ αυτό που κάνεις, παραβλέπεις τις δυσκολίες. Το ίδιο συνέβη και στον Χρήστο, o οποίος αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια στην αρχή, αλλά πλέον δεν τα θυμάται καν. Όμως μας εξομολογήθηκε μία δύσκολη στιγμή μόλις πρωτοξεκινησε. "Στο Λος Άντζελες πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τέλος Ιανουαρίου, μία έκθεση με κιθαριστικά προϊόντα. Την πρώτη φορά που συμμετείχα σε αυτή την έκθεση, μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα είχα χρήματα για να περάσω οριακά ένα μήνα, επειδή ήταν ένα κεφάλαιο πολύ μεγάλο. Μέχρι να αρχίσει να αποδίδει αυτή η προσπάθεια ένιωθα ότι έπαιζα στο καζίνο, γιατί έβαζα όλα μου τα λεφτά. Πήρα το ρίσκο και ευτυχώς απέδωσε. Βέβαια και η γραφειοκρατία υπήρχε, αλλά την έχουμε πλέον συνηθίσει".

Στη συνέχεια ο Χρήστος μας μίλησε για τους στόχους του "Θέλω να μεγαλώσω την επιχείρηση, να αυξήσω το προσωπικό και να κατασκευάζω περισσότερα μοντέλα. Ωστόσο, δεν επιθυμώ να φτιάξω ένα εργοστάσιο παραγωγής, στο οποίο θα γίνονται όλα μηχανικά. Θέλω όλη η παραγωγή να εξακολουθεί να γίνεται στο χέρι, γιατί για εμένα αυτό έχει πολὐ μεγάλη σημασία".

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να μας εκμυστηρευτεί και το απατηλό του όνειρο, όπως το ανέφερε χαρακτηριστικά "θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα πετάλια μου οι κιθαρίστες των U2 και των Queen".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr