NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αthens Clue: Tα δωμάτια απόδρασης που έγιναν μανία!

Αthens Clue: Tα δωμάτια απόδρασης που έγιναν μανία!

Το Athens Clue, αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα, η οποία στηρίζεται, εξ ολοκλήρου, στη φιλοσοφία των escape room παιχνιδιών. Το πρώτο Athens Clue άνοιξε το 2013 στην οδό Διοχάρους, στον αριθμό 13-15, πίσω από την περιοχή του Χίλτον σε μία ατμοσφαιρική μονοκατοικία του 1930 και ήταν το πρώτο δωμάτιο απόδρασης, παιχνίδι στην Ελλάδα.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα αυτή; "O Διονύσης Χαραλαμπόπουλος, o oποίος είναι και ο ιδιoκτήτης των Αthens Clue, έπαιξε το αντίστοιχο παιχνίδι στο Λονδίνο, σε μία ξένη εταιρεία και βρήκε την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα. Κάνοντας μία έρευνα αγοράς, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και τότε, πήρε την απόφαση να φτιάξει αυτός ένα. Το 2013 έφερε λοιπόν, τα δύο πρώτα παιχνίδια και στη χώρα μας. Το Athens Clue είναι 100% ελληνική εταιρεία", μας είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας της επιχείρησης Athens Clue, Κλειώ Καλαμάκη.

Το δωμάτιο απόδρασης είναι ένα παιχνίδι ομαδικό και παίζεται από 3-6 άτομα. Σε κάθε δωμάτιο οι παίκτες προσπαθούν να λύσουν μία υπόθεση, προκειμένου να καταφέρουν να αποδράσουν. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κα Καλαμάκη "Αυτό το παιχνίδι σε σηκώνει από το κομπιούτερ και σε πάει σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο και αυτό είναι που το καθιστά τόσο ενδιαφέρον".

"Στην αρχή ήμασταν αρκετά διστακτικοί, όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα δωμάτια απόδρασης, αγαπήθηκαν πάρα πολύ από τον κόσμο, γιατί είναι κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ ξεχωριστό. Τα δύο πρώτα μας παιχνίδια τα φέραμε από το εξωτερικό, και ακόμα παίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο στο Παρίσι όσο και στο Λονδίνο", δήλωσε η κα Καλαμάκη. Η μεγάλη απήχηση του κόσμου και το ενδιαφέρον στο νέο τρόπο ψυχαγωγίας οδήγησαν στο να δημιουργηθούν συνολικά πέντε διαφορετικά δωμάτια, στη Διοχάρους, To Lost Status of Knossos, το John Monroe Office, το Τaken, το Prison Break και το Υπόθεση Suspect 33.

Όμως η επιτυχία της επιχείρησης ήταν τόσο μεγάλη, που η επέκτασή της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και μετέπειτα και σε άλλες χώρες του κόσμου ήταν αναμενόμενη. "Συνολικά διαθέτουμε 15 δωμάτια στην Αθήνα, 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα και 11 στο εξωτερικό με τη μέθοδο του franchise.", τόνισε η κα Καλαμάκη. Και συνέχισε λέγοντας "Αυτή τη στιγμή, ως επιχείρηση, έχουμε κλείσει δύο χρόνια στην ελληνική αγορά και διατηρούμε ήδη 3 καταστήματα στην Αθήνα, το πρώτο μας στη Διοχάρους, ένα στη Γλυφάδα και ένα στην περιοχή του Συντάγματος. Εκτός από τα τρία καταστήματά μας στην Αθήνα, έχουμε ανοίξει στην Πάτρα, το Patras Clue και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα εκτός Ελλάδος είναι ένα στην Κύπρο, ένα στο Κανκούν στο Μεξικό, το οποίο λειτουργεί σαν Athens Clue και σε 15 ημέρες ανοίγουμε και στο Κουβέιτ το Κουβέιτ Clue. Να φανταστείτε ότι στο σύνολο, πλέον, διαθέτουμε περισσότερα από 15 διαφορετικά δωμάτια".

Το κατάστημα στο Μεξικό προέκυψε από έναν πελάτη του Athens Clue, στην Αθήνα, ο οποίος ενθουσιάστηκε πάρα πολύ με αυτού του είδους την ψυχαγωγία. "Σκεφτείτε ότι του ανοίξαμε το κατάστημα για να παίξει με τον γιο του σε μη εργάσιμες ώρες. Του άρεσε τόσο πολύ, που μας έφερε σε επαφή με 2 ξενοδοχεία, τα οποία τα διαχειρίζεται ο ίδιος στο Μεξικό, προκειμένου να συμπεριληφθούμε στις δραστηριότητες τους. Υστέρα από 9 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εμπορικούς διευθυντές τους και τους Μεξικάνους δικηγόρους τους καταφέραμε, τον Μάρτιο του 2015, να εγκαταστήσουμε τα δωμάτια στο Κανκούν".

Από το 2013 μέχρι σήμερα αρκετές επιχειρήσεις, escape room, έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η Athens Clue παραμένει η πρώτη και με διαφορά. Όπως μας επισήμανε η κα Καλαμάκη "Έχουν ανοίξει πλέον πάρα πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις. Το να αντιγράψεις ένα escape game είναι πάρα πολύ εύκολο, το να δημιουργήσεις κάτι πετυχημένο είναι πάρα πολύ δύσκολο".

Η επιχείρηση Athens Clue συνεργάζεται αποκλειστικά με 3 σχεδιαστικές ομάδες, από τις οποίες οι 2 είναι ελληνικές. "Οι ομάδες αυτές ασχολούνται αποκλειστικά με εμάς και φτιάχνουν τα παιχνίδια μας κατόπιν παραγγελίας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν τους τύπους των δωματίων. Τα άτομα αυτά με τα οποία συνεργαζόμαστε δεν απαιτείται να έχουν τελειώσει κάποια σχολή, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουν ωραίες ιδέες και να μπορούν να υλοποιήσουν ένα παιχνίδι".

Η επιχείρηση Athens Clue ξεχωρίζει από όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, καθώς διαθέτει το πρώτο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. "Στη Γλυφάδα έχουμε φτιάξει το πρώτο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι, όπως είναι ακριβώς το video game, αλλά είναι ζωντανό. Βλέπεις δηλαδή τον εαυτό σου, να δέχεται επίθεση από ζόμπι και πρέπει να το πολεμήσεις με το σώμα σου, με τα χέρια σου και με τα πόδια σου. Έχεις 3 ζωές και 4 πίστες να περάσεις. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Και είναι σχεδιασμένο από μία ελληνική ομάδα", μας εξηγεί η κα Καλαμάκη.

Βέβαια, μέχρι την επιτυχία το ρίσκο για τον ιδρυτή της επιχείρησης ήταν μεγάλο. "Ο Διονύσης Χαραλαμπόπουλος εργάζονταν, ως υψηλόβαθμο στέλεχος, σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Όταν αποφάσισε να ξεκινήσει το Escape Game στην Ελλάδα, παραιτήθηκε από τη δουλειά του. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι σε αυτή την ηλικία, όταν αφήνεις μία καριέρα 20 ετών, από μόνο του αυτό αποτελεί υψηλό ρίσκο. Όμως, το πίστευε τόσο πολύ και αποφάσισε να κάνει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, γιατί είχε την πεποίθηση ότι θα το προτιμήσει ο κόσμος και θα έχει επιτυχία".

Τα δωμάτια απόδρασης της επιχείρησης, παρόλο που δεν διαφημιστήκαν στην αρχή, από πολύ νωρίς τράβηξαν την προσοχή των Ελλήνων. Σύμφωνα με όσα μας είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της επιχείρησης: "Στην αρχή δυσκολευτήκαμε λίγο μέχρι να μας μάθει ο κόσμος, γιατί δεν κάναμε κάποια διαφήμιση. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Το 2015 είχαμε 68.000 παίχτες μόνο στα δωμάτια, που διατηρούμε στην Αττική".

Τέλος, η κα Καλαμάκη θέλησε να μας εκμυστηρευτεί και τα μελλοντικά τους επιχειρηματικά σχέδια "Στην επιχείρηση ζούμε καθημερινά το όνειρο μας. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν περιμέναμε ποτέ ότι από 2 δωμάτια με 1 άτομο προσωπικό, εν μέσω κρίσης, θα φτάναμε τα 15 δωμάτια απόδρασης και τους 29 εργαζόμενους, μόνο στην Αθήνα. Έχουμε καθιερωθεί πλέον, ως η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σαν εταιρεία, προσφέροντας νέες εμπειρίες στο κοινό, μέσα από τα δωμάτια μας, συνδυάζοντας τες πάντοτε με άψογη εξυπηρέτηση, ώστε να μην φεύγει ούτε ένας πελάτης δυσαρεστημένος".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr