NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Nymfes Cosmetics: Καλλυντικά εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία με «zero waste» φιλοσοφία

Nymfes Cosmetics: Καλλυντικά εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία με «zero waste» φιλοσοφία
20_05_2020

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Success stories

Η Σοφία Τζουανάκη, αγαπούσε από μικρή τις χειροτεχνίες, τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών και των βοτάνων που μάζευε.Η αγάπη της για τη φύση ήταν πάντα μέρος της φιλοσοφίας της. Σε συνδυασμό με τις σπουδές της στη Χημεία (Πανεπιστήμιο Πατρών και MSc "Βιομηχανική Φαρμακευτική" της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ) και την τριβή της με τον κλάδο της Κοσμητολογίας, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της.

Να φτιάξει τη δική της επιχείρηση φυσικών καλλυντικών προϊόντων, τα Nymfes Cosmetics. Για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της στο επιχειρείν συμμετείχε στο πρόγραμμα του Business Coaching Center της ΜΚΟ PRAKSIS και στη συνέχεια ένιωσε έτοιμη να «χτυπήσει» την πόρτα του The People’s Trust!

- Πώς είναι η κατάσταση στον κλάδο των χειροποίητων καλλυντικών στην Ελλάδα;

Τα φυσικά καλλυντικά καταλαμβάνουν πλέον μεγάλο μερίδιο της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παρατηρείται μία γενικότερη στροφή του καταναλωτικού κοινού στα φυσικά και υγιεινά προϊόντα. Επιπλέον έχει ξεκινήσει και η ευαισθητοποίηση του Έλληνα καταναλωτή απέναντι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα. Οι έννοιες green, eco, vegetarian/vegan, zero waste, plastic free και cruelty free, είναι πλέον γνωστές και εκτός από trend της εποχής φαίνονται να αποκτούν τους δικούς τους σταθερούς υποστηρικτές που ολοένα και αυξάνονται.

Επίσης, ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά μεγάλος. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά από εταιρείες κολοσσούς μέχρι σπιτικές συνταγές χωρίς ετικέτα. Στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθότι κυκλοφορούν και πολλά προϊόντα με ισχυρισμούς που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Επομένως το εγχείρημα είναι όντως δύσκολο, αλλά νομίζω ότι τα ποιοτικά προϊόντα που φτιάχνονται με προσωπική φροντίδα, επιστημονικές μεθόδους και σεβασμό ξεχωρίζουν και θα είναι αυτά που θα αντέξουν στο χρόνο.

- Τι σε εμπνέει στη δημιουργία των προϊόντων σου;

Τα προϊόντα είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση, παράδοση και μυθολογία. Μετά από χρόνια ταξιδιών και μένοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση συνειδητοποιείς ότι πραγματικά αποτελείς μέρος της. Το επόμενο πράγμα που θέλεις είναι οι δημιουργίες σου να βρίσκονται σε αρμονία και να αντικατοπτρίζουν το γενικότερο τρόπο ζωής σου. Έτσι προέκυψε και το όνομα, αυθόρμητα, καθότι οι ιδέες γεννήθηκαν όσο βρισκόμουν ανάμεσα σε δέντρα, λίμνες και βουνά. Οι Νύμφες, κατά την ελληνική μυθολογία, είναι πνεύματα θεϊκής καταγωγής που ζουν στη φύση και συνήθως απεικονίζονται ως όμορφες νεαρές κοπέλες. Κάθε προϊόν έχει το όνομα και είναι συνδεδεμένο με κάποιο τρόπο με μία Νύμφη. Η έμπνευση έρχεται από το όνομά της, την ιστορία της ή κάποιο φυτό το οποίο αποτελεί και μέρος της συνταγής. Επέλεξα τις Νύμφες γιατί είναι αιθέριες αλλά όχι αθάνατες, όμορφες αλλά όχι τέλειες, με μία λέξη: Φυσικές!

«Φυσικές». Κρατάμε αυτή τη λέξη, καθώς όπως μας εξηγεί η Σοφία, όλα τα προϊόντα παράγονται από 100% φυσικές πρώτες ύλες και είναι βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που έχουν εμπλουτιστεί από πολυτελή συστατικά από όλο το κόσμο. Κάθε συνταγή είναι πρωτότυπη, με πολλά και διαφορετικά συστατικά.

«Άλλωστε, πιστεύω ότι κάθε επιδερμίδα έχει ξεχωριστές ανάγκες, επομένως κάθε προϊόν προορίζεται για διαφορετική χρήση ή απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό στα Nymfes Cosmetics δεν θα βρεις την ίδια συνταγή με παραλλαγές σε χρώματα και αρώματα, καθώς όλα τα συστατικά έχουν ενεργό ρόλο μέσα στη φόρμουλα. Για το άρωμα και το χρώμα χρησιμοποιούνται μόνο αιθέρια έλαια και φυσικές χρωστικές όπως κουρκουμάς, άργιλος, καροτέλαιο κ.α.. Με τον τρόπο αυτό είναι ελκυστικά, αλλά κυρίως προσφέρουν ακόμα περισσότερες ιδιότητες που ωφελούν το δέρμα και δεν στερούνται καθόλου σε αγνότητα και φυσικότητα».

soaps.jpg?mtime=20200519112248#asset:185252

- Τι μπορεί να αγοράσει κάποιος από τα Nymfes Cosmetics;

Μπάρες σαπουνιών για το πρόσωπο και το σώμα, έλαια και βούτυρα περιποίησης σώματος, scrub απολέπισης και άλατα μπάνιου. Φτιάχνουμε πλέον τα πρώτα μας gift set συνδυάζοντας τα προϊόντα της επιλογής σας με χειροποίητες κεραμικές σαπουνοθήκες και φυσικά σφουγγάρια. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουμε και τα πρώτα μας προϊόντα για την περιποίηση των μαλλιών για γυναίκες και άνδρες.

- Διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας «πράσινης» φιλοσοφίας στην επιχείρησή σου.

Προσωπικά αγαπάω, προστατεύω και σέβομαι το περιβάλλον και φυσικά το brand μου δεν θα μπορούσε να πρεσβεύει τίποτα λιγότερο ή διαφορετικό. Έχουμε επιλέξει για όλα τα προϊόντα οικολογικές συσκευασίες από ύφασμα, γυαλί, ανακυκλωμένο χαρτί και αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικού. Στα πλαίσια της zero waste φιλοσοφίας που προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ενθαρρύνω τους ανθρώπους που ψωνίζουν απευθείας από εμένα να κρατούν τις συσκευασίες τους και να μου τις φέρνουν για refill ή ανακύκλωση με έκπτωση στην επόμενη αγορά τους. Επιπλέον για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούμε «πράσινες» μεθόδους, όπως η ψυχρή σαπωνοποίηση, οι οποίες εξοικονομούν πόρους και ενέργεια. Όταν αναπτύσσεται μία νέα συνταγή επιλέγουμε προσεκτικά τις πρώτες ύλες ώστε να είναι βιώσιμες και φυσικά ποτέ δεν πραγματοποιούνται πειράματα σε ζώα.

Bath_salts_-scrubs.jpg?mtime=20200519112654#asset:185251

- Γιατί να διαλέξει ένας καταναλωτής τα Nymfes Cosmetics;

Γιατί συνδυάζουμε 4 διαφορετικές αρχές: την επιστημονική προσέγγιση, την φυσικότητα της φόρμουλας, τον χειροποίητο πολυτελή χαρακτήρα και την οικολογική φιλοσοφία. Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει τα προϊόντα μας να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν εταιρείες με φοβερό εξοπλισμό και επιστημονική ομάδα, αλλά πολλές φορές λείπει η προσωπική πινελιά του δημιουργού. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο, οι σπιτικές συνταγές είναι μεν φτιαγμένες με μεράκι αλλά πόσο ασφαλείς είναι; Άλλα brand ενώ έχουν δώσει βάση στη φυσικότητα της φόρμουλας, χρησιμοποιούν συσκευασίες από πλαστικό. Ο χαρακτήρας που χτίζεται δίνοντας την ίδια βαρύτητα στις τέσσερις αυτές αρχές είναι μοναδικός και έχουμε όλα τα εφόδια για να τον υποστηρίξουμε.

- Και η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα;

Τα προϊόντα έχουν βρει θερμή υποδοχή όπου κι αν έχουν παρουσιαστεί. Ξεκινήσαμε να δίνουμε σε φίλους και γνωστούς και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι αυτός ο κύκλος άνοιξε πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή τα Nymfes Cosmetics είναι διαθέσιμα μέσω φαρμακείων, καταστημάτων με είδη δώρων, σχολές yoga και χορού στην Αττική, την Πάτρα, τον Πόρο και την Λευκάδα. Επιπλέον μέσω του eshop μας nymfescosmetics.com στέλνουμε προϊόντα σε όλη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα αυτή την περίοδο είχαμε και τις πρώτες μας πωλήσεις σε Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο. Τέλος χάρη στη βοήθεια του The People's Trust, σύντομα θα κάνουμε και τα εγκαίνια του πρώτου μας καταστήματος "Nymfes Natural Products" στο Πόρτο Ράφτη Αττικής (38ο χλμ. Λεωφ. Πόρτο Ράφτη)!

- Θα πρότεινες το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία; Και γιατί;

Την ύπαρξη του The People's Trust την έμαθα μέσω μιας οικογενειακής μας φίλης. Στην αρχή δεν πίστευα ότι υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός στην Ελλάδα που προσφέρει τόση υποστήριξη χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Μπαίνοντας σιγά-σιγά στον χώρο της επιχειρηματικότητας άρχισα να το ακούω όλο και πιο συχνά με τα καλύτερα λόγια και έτσι πήρα το θάρρος να κάνω και εγώ την αίτηση.

Έλαβα τεράστια βοήθεια από τον οργανισμό, καταρχάς με την προσωπική επαφή, τις συμβουλές και την υποστήριξη από την ομάδα του, με τα πολύ ενδιαφέροντα webinars που μας κάνουν κάθε φορά λίγο καλύτερους και φυσικά με την οικονομική αρωγή που θα διατεθεί για να γίνει το επόμενο βήμα για την επιχείρηση μου: ανακαίνιση της έδρας μας, εξοπλισμός και πρώτες ύλες.

Θα πρότεινα το The People's Trust ανεπιφύλακτα σε κάθε επιχειρηματία που έχει πάρει την απόφαση να ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι του The People's Trust είναι δίπλα σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από την πρώτη μέρα μέχρι και πολλά χρόνια μετά, όπως διαπίστωσα και σε μία πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr