NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η Gea Creta επενδύει στην παραγωγή φραγκόσυκου μέσω της συμβολαιακής γεωργίας

Η Gea Creta επενδύει στην παραγωγή φραγκόσυκου μέσω της συμβολαιακής γεωργίας

Οι εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας κατέχουν τα τελευταία χρόνια εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των νέων επιχειρηματιών. Μία από αυτές αποτελεί και η καλλιέργεια φραγκόσυκου, η οποία αποδίδει στον παραγωγό κέρδος ανά στρέμμα 800-1000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο Γιώργος Φραγκούλης, γεωπόνος στο επάγγελμα και οι Γιάννης Σταγκουράκης και Γιάννης Παπατζανής είχαν την ιδέα να ιδρύσουν την ανώνυμη εταιρεία παραγωγής νωπού και τυποποιημένου φραγκόσυκου στην Κρήτη την Gea Creta.

Η Gea Creta ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Το 2015 η παραγωγή της έφτασε τους 30 τόνους φραγκόσυκα, φέτοςαναμένεται να αγγίξει τους 100 τόνους, ενώ το 2017 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 500 τόνους νωπού φραγκόσυκου. Ωστόσο, όταν τα φυτά φτάσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους, σε 6-7 χρόνια από την ημέρα φύτευσής τους, τότε η κρητική επιχείρηση θα έχει να διαχειριστεί 1000 τόνους νωπού φραγκόσυκου.

Η Gea Creta είναι μία εταιρεία, η οποία εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι “η επιχείρηση συνάπτει συμφωνητικά με παραγωγούς φραγκόσυκου, τους παρέχει τεχνική υποστήριξη και στη συνέχεια αναλαμβάνει την επεξεργασία και τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Δηλαδή, διαθέτουμε γεωπόνο, ο οποίος επισκέπτεται τα κτήματα του κάθε παραγωγού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και του δίνει οδηγίες σχετικά με την διαδικασία της καλλιέργειας. Οπότε, ο παραγωγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές, προκειμένου τα φυτά του να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό θα έχει καλύτερο προϊόν, αλλά και πιο άμεσο εισόδημα”, μας είπε ο κ. Γιώργος Φραγκούλης, ένας εκ των τριών συνεταίρων της εταιρείας.

Το να καταπιαστεί κάποιος με την καλλιέργεια του φραγκόσυκου δεν είναι δύσκολή υπόθεση, το μόνο που απαιτείται είναι “να διαθέτει το χωράφι και να έχει πολλή όρεξη”, μας ανέφερε ο κ. Φραγκούλης. Η Gea Creta συνεργάζεται με 150 παραγωγούς και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Όμως το 80% της παραγωγής προέρχεται από το νομό Ρεθύμνης. “Αυτή τη στιγμή η δυναμική μας είναι 500 στρέμματα. Στο μέλλον, όταν η εταιρεία διαχειρίζεται 1000 τόνους, όπως αντιλαμβάνεστε το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο”, πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα η Gea Creta έχει εμπλακεί μόνο σε ό,τι σχετίζεται με τον καρπό του φραγκόσυκου, καθώς ακόμα οι καλλιέργειες είναι πολύ μικρές για να καταπιαστεί και με την επεξεργασία του φύλλου. “Εκμεταλλευόμαστε μόνο τον καρπό, πουλώντας τον όχι μόνο ως νωπό φρούτο, αλλά και ως μεταποιημένο προϊόν”, μας τόνισε ο Γιώργος. Και συνέχισε λέγοντας “Δηλαδή, φτιάξαμε πέντε διαφορετικές μαρμελάδες. Μία μαρμελάδα είναι με σκέτο φραγκόσυκο, μία με φραγκόσυκο και αλόη, με φραγκόσυκο και δαμάσκηνο και με φραγκόσυκο και μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, από φραγκόσυκο έχουμε φτιάξει γλυκό του κουταλιού, λικέρ, σιρόπι για γλυκά και λουκούμια”.

Τα μεταποιημένα προϊόντα φραγκόσυκου παράγονται σε συνεργασία με κάποιες βιοτεχνίες της Κρήτης. “Όλα μας τα τυποποιημένα προϊόντα τα κάνουμε φασόν. Δηλαδή δίνουμε τη συνταγή στην επιχείρηση, που φτιάχνει μαρμελάδες και μας δίνει το τελικό προϊόν όπως εμείς το θέλουμε”, μας εξήγησε ο κ. Φραγκούλης.

Τα μεταποιημένα προϊόντα Gea Creta θα διατεθούν στην ελληνική αγορά φέτος τον Απρίλιο, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες εξαγωγές -μαρμελάδας, γλυκό του κουταλιού και σιρόπι- που θα είναι στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, έχουν σταλεί δείγματα στη Γερμανία με την προοπτική να εισάγουν προϊόντα μετά από τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο συμβαίνει και με το νωπό προϊόν “Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την Ολλανδία και τη Γερμανία. Έχουμε ξεπεράσει τον σκόπελο της ποιότητας, καθώς διαθέτουμε όλες τις πιστοποιήσεις, που απαιτούνται. Ωστόσο, έχουμε μερικές ενστάσεις στην τιμή του προϊόντος, γιατί εμείς καλούμαστε να ανταγωνιστούμε τη Σικελία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.” Άλλωστε, όραμα της επιχείρησης αποτελεί το να γίνουν τα κρητικά φραγκόσυκα γνωστά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα κύριος επιχειρηματικός στόχος του Γιώργου και των συνεργατών του είναι να εισαχθούν στη λίστα με τα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Σε αντίθεση με τις εξαγωγές τα φραγκόσυκα Gea Creta βρίσκονται από πέρυσι στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων καταστημάτων ποτών και τροφίμων σε όλη την Ελλάδα. Η συσκευασία τους γίνεται στο συσκευαστήριο, που διαθέτει ήδη η εταιρεία και φτάνουν στους καταναλωτές χωρίς αγκάθια, για πρακτικούς καθαρά λόγους.

Βέβαια, η διάθεση των φραγκόσυκων δεν ήταν από την αρχή μία εύκολη υπόθεση για τους τρεις συνεταίρους “Για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το προϊόν μας τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, χρειάζονταν από την αρχή να διαθέτουμε κάποιες πιστοποιήσεις, για τις οποίες απαιτείται και χρόνος, αλλά και χρήμα. Παρόλα τα εμπόδια τα καταφέραμε και αυτή τη στιγμή διαθέτουμε πιστοποίηση Global GAP, HACCP και ISO”.

Όμως, οι δυσκολίες για τη Gea Creta δεν ήταν μόνο αυτές. “Επειδή το προϊόν ήταν καινούργιο, και δεν γνωρίζαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, θα έπρεπε αρχικά να βρούμε πως θα το καλλιεργούσαμε, καθώς δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα για αυτή την καλλιέργεια. Φυτέψαμε λοιπόν πειραματικά σε ένα κτήμα φραγκόσυκα και τις πληροφορίες που συγκεντρώναμε από την όλη διαδικασία, τις εφαρμόζαμε στις καλλιέργειες των παραγωγών μας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώναμε την παραγωγική διαδικασία. Από εκεί και πέρα έπρεπε να βρούμε τον τρόπο συντήρησης των φραγκόσυκων. Έπειτα, να φτιάξουμε τη σωστή συσκευασία και το σχεδιάσουμε το branding της εταιρεία για να μπορέσει το προϊόν να διατεθεί στην αγορά. Με επιμονή και υπομονή όλα τα ξεπεράσαμε και μπορώ πλέον να πω ότι όλο αυτό ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για εμάς”.

Ωστόσο, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι οι τρεις επιχειρηματίες δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες ως προς την εύρεση των αρχικών κεφαλαίων, καθώς αυτά συγκεντρώθηκαν από τη συμβολαιακή σχέση, που έχει η Gea Creta με τους παραγωγούς. “Η εταιρεία έχει κάποια έσοδα από τους παραγωγούς, μέσω των οποίων στηρίζεται η καλλιέργεια, δηλαδή όσα χρήματα συγκεντρώνει, επενδύονται στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ενίσχυση από κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είναι όμως στα άμεσα σχέδιά μας”, μας επισήμανε ο κ. Φραγκούλης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr