NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Κ. Ρεμούνδος, Generali: Πώς ένα ομαδικό ασφαλιστήριο Ζωής στηρίζει τις ΜμΕ

Κ. Ρεμούνδος, Generali: Πώς ένα ομαδικό ασφαλιστήριο Ζωής στηρίζει τις ΜμΕ

Στο 1,5% του μισθολογικού κόστους κυμαίνεται μόνο το κόστος μίας ομαδικής ασφάλισης ζωής, ενώ αποτελεί σημαντικό φορολογικό κίνητρο για μία επιχείρηση, αφού το ασφάλιστρο εκπίπτει του φόρου πλήρως μέχρι 1,500 ευρώ ανά άτομο το έτος, εξηγεί σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr ο Κωνσταντίνος Ρεμούνδος, Διευθυντής Πωλήσεων Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής Generali Hellas.

Ένα ομαδικό ασφαλιστήριο Ζωής εξασφαλίζει, πρόσβαση σε ένα σύστημα υπηρεσιών που περιλαμβάνει παροχές προληπτικής ιατρικής, εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με εκτεταμένο δίκτυο ιατρών, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης, αλλά και επίδομα ακόμη και σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει για παράδειγμα να απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, απευθείας.

Ας ξεκινήσω με την πιο επίκαιρη ερώτηση. Ισχύουν εξαιρέσεις για την πανδημία και τον κορονοϊό στα ομαδικά ασφαλιστήρια της Generali;

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι στα ασφαλιστήρια ομαδικών υγείας της Generali δεν ισχύει κάποια εξαίρεση για τον κορονοϊό και την πανδημία. Καλύπτονται ως ορίζει το κάθε ασφαλιστήριο, οι ιατρικές δαπάνες που θα προκληθούν συνεπεία του συγκεκριμένου ιού, σε περίπτωση ασθένειας του ασφαλισμένου. Με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλισμένος είναι πλήρως καλυμμένος από κάθε ενδεχόμενο.

Ποιος είναι ο ορισμός της ΜμΕ;

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό στην κατηγορία των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντάσσονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους και γράφουν έναν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα οι ΜμΕ είναι αυτές που απασχολούν κατά κανόνα κάτω από 50 άτομα και αριθμούν το 99,8% των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Άρα βρίσκονται στο τιμόνι της ανάπτυξης;

Ακριβώς. Απασχολούν περίπου το 75% των εργαζόμενων. Στην Ευρώπη ΜμΕ είναι το 79% των επιχειρήσεων και απασχολούν το 78% του ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις αυτές στηρίζουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Προσφέρουν περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο και επέδειξαν ανθεκτικότητα στην οικονομική κρίση. Την τελευταία τετραετία ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ αυξήθηκε κατά 26 μονάδες έναντι 15 των μεγάλων επιχειρήσεων. Βάσει των παραπάνω στοιχείων η Generali έχει ένα στρατηγικό στόχο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, σχεδιασμένες ειδικά για ΜμΕ.

Τι σημαίνει για την Generali ότι η Ελλάδα τώρα βγαίνει από την κρίση;

Είναι πολύ σημαντικό γιατί πέραν του ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση των ΜμΕ σε αριθμό αλλά και ποσοστό ανθρώπων που απασχολούν, είναι μία δυναμική ευκαιρία να λειτουργήσει η ασφάλιση ως μοχλός προστασίας και ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι παραδοσιακά, τα χαμηλά ποσοστά ασφαλισιμότητας δε συμπίπτουν με τις αυξημένες ανάγκες τους. Είναι ευκαιρία να ανατρέψουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι ένα ομαδικό ασφαλιστήριο είναι ακριβό κι απευθύνεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η Generali είναι από τις λίγες εταιρείες στην τοπική αγορά που διαθέτει εξειδίκευση, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις ομαδικές ασφαλίσεις και μπορεί να προσφέρει ευελιξία επιλογών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Κίνητρα διακράτησης και προσέλκυσης εργαζομένων δημιουργεί στις ΜμΕ ένα ομαδικό ασφαλιστήριο Ζωής

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των επιχειρήσεων;

Είναι πολύ συγκεκριμένα. Πέρα από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 100 άτομα, έχουμε επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις κάτω των 100 ατόμων, που αποτελούν την πλειοψηφία. Το 50% αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και της τεχνολογίας, κλάδοι κατεξοχήν πιο εξωστρεφείς.

Οι επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Είναι είτε οικογενειακές εταιρείες που απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους, είτε μιλάμε για κάποιες startup εταιρείες, που απασχολούν 5-10 άτομα και οι οποίες χρηματοδοτούνται κατά μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αν κάποιος από αυτούς τους εργαζόμενους λείψει από την εργασία του, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει. Η γρήγορη επάνοδός του στην εργασία είναι κομβικής σημασίας για την αδιάλειπτη λειτουργία της επιχείρησης. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις δε, στηρίζονται κατά πολύ στις προσωπικές σχέσεις με τους εργαζόμενους παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική τους καθημερινότητα. Σημαντικό στοιχείο αυτών των ΜμΕ είναι και το κόστος λειτουργίας τους με τη φορολογία να είναι πολύ αυξημένη, οπότε και οι εργοδότες προσπαθούν να βρουν τρόπους και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τι έχει να προσφέρει ένα ομαδικό ασφαλιστήριο στους εργοδότες;

Η ομαδική ασφάλιση, δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας για τα μέλη της ΜμΕ και συμβάλλει στη δημιουργία εταιρικής κουλτούρας εμπιστοσύνης και διακράτησης -ή ακόμη και προσέλκυσης εργαζομένων. Στοιχεία πολύ σημαντικά για τις ελληνικές ΜμΕ, που έχουν, όπως είπαμε, χαρακτηριστικά οικογενειακών επιχειρήσεων.

Επίσης, η ομαδική λύση ασφάλισης αποτελεί την πιο “value for money” επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για την επιχείρησή του. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος μίας ομαδικής ασφάλισης αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του μισθολογικού κόστους και προσφέρει καλύψεις πολλαπλάσιας αξίας. Με ένα κόστος ύψους 200-300 ευρώ το χρόνο, καλύπτονται νοσοκομειακές, εξωνοσοκομειακές δαπάνες, φυσιοθεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις, που οι εργαζόμενοι σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν μέσα στο χρόνο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πλήρες ανταποδοτικό πρόγραμμα. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος ότι είναι ακριβή ή μη συμβατή με τις ανάγκες της μία ομαδική ασφάλιση για μία μεσαία ή ΜμΕ επιχείρηση.

Σημαντικό είναι και το φορολογικό κίνητρο, καθώς το ασφάλιστρο, εκπίπτει του φόρου πλήρως μέχρι 1.500 ευρώ ανά άτομο το έτος. Υπερκαλύπτεται, λοιπόν, φορολογικά.

Τι έχει να προσφέρει ένα ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας και ζωής στους εργαζόμενους και τι είδους καλύψεις περιλαμβάνονται;

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου ζωής είναι ποιοτικό και δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και της σιγουριάς που νιώθει ο εργαζόμενος, απέναντι σε οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκύψει.

Συγκεκριμένα εξασφαλίζεται, πρόσβαση σε ένα σύστημα υπηρεσιών που περιλαμβάνει παροχές προληπτικής ιατρικής, εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με εκτεταμένο δίκτυο ιατρών, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης σε Ελλάδα και εξωτερικό, παροχές μητρότητας, αλλά και επίδομα ακόμη και σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει για παράδειγμα να απευθυνθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, απευθείας. Κι όλα τα παραπάνω έχοντας διασφαλίσει πρόσβαση σε διαφορετικούς παρόχους υγείας -ταυτόχρονα-, από τους οποίους ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει, κάθε φορά, όποιον επιθυμεί και απευθείας κάλυψη των εξόδων από την Generali.

Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα κάλυψης και των μελών της οικογένειας ενός εργαζόμενου, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Βάσει των παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι παροχές ενός ομαδικού ασφαλιστήριου Generali αποτελούν μία έμμεση αύξηση μισθού για το προσωπικό με μεγάλη αξία και χαμηλό κόστος για τον εργοδότη.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος έχει την ευελιξία να διευρύνει την κάλυψή του, με ένα συμπληρωματικό ατομικό ασφαλιστήριο, με μικρό κόστος και μεγάλα όρια, το οποίο μπορεί να διατηρήσει, με ευνοϊκούς όρους ακόμη κι αν παύσει η σχέση σου με τον συγκεκριμένο εργοδότη.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η ομαδική ασφάλιση δεν είναι ούτε ακριβή ούτε μη συμβατή με τις ανάγκες μίας επιχείρησης

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρετε;

Θα τόνιζα αρχικά τους καθαρούς όρους ασφάλισης και τις απλές και γρήγορες διαδικασίες. Έχουμε επενδύσει σε αυτήν την κατεύθυνση, επανασχεδιάζοντας το σύνολο των ασφαλιστηρίων, με απλούς όρους χωρίς ψιλά γράμματα, ώστε να παρέχουν την πληροφόρηση που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι. Αυτό γιατί θέλουμε να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τις διαφανείς διαδικασίες. Ξέρει δηλαδή, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης από την αρχή σε ποιες περιπτώσεις θα αποζημιωθεί και σε ποιες δεν θα αποζημιωθεί.

Επίσης, μία ακόμη διαφοροποίησή μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεωτικό ερωτηματολόγιο υγείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και μία εταιρεία, μπορεί να ασφαλιστεί γρήγορα και εύκολα χωρίς «βαριές διαδικασίες».

Αναγνωρίζοντας επίσης τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, προσφέρουμε αύξηση του ορίου ηλικίας κάλυψης για τα τέκνα έως τα 25 έτη, ανεξάρτητα αν σπουδάζουν ή όχι. Ακόμη, προσφέρουμε λύσεις ασφάλισης, ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό και την ύπαρξη συγγενών παθήσεων.

Tέλος, να τονίσω ότι διαθέτουμε μία πολύ δυναμική και εξειδικευμένη ομάδα συνεργατών, η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, γνωρίζει τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων και είναι σε θέση να προτείνει λύσεις στα μέτρα τους αλλά και after sales service για ό,τι χρειαστούν.

Πόσο εύκολο είναι για τον εργαζόμενο / εργοδότη να ενεργοποιήσει τις καλύψεις που προσφέρονται. Πόσο απλές είναι οι διαδικασίες;

Είμαστε από τις λίγες ασφαλιστικές που επενδύουμε σημαντικά σε ψηφιοποιημένες υπηρεσίας, στοχεύοντας στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας. Συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα πελατών MyGenerali, όπου μπορεί ο εργαζόμενος να υποβάλει ψηφιακά τα έξοδα (ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, φυσικοθεραπείες), που έχει κάνει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να αποζημιωθεί άμεσα, σε έως και τρεις εργάσιμες ημέρες. Επίσης, εκεί οι ασφαλισμένοι μπορούν να βρουν τις καλύψεις τους, τον ενημερωτικό οδηγό ασφάλισης, τα προστατευόμενα μέλη που έχουν δηλώσει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ασφάλισης. Εξίσου σημαντική είναι και η ευκολία διαχείρισης, η υποβολή και η παρακολούθηση των αιτημάτων, που προσφέρει η ψηφιακή μας πλατφόρμα στα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων.

Τι θα λέγατε σε έναν εργοδότη, γιατί να κάνει μία ομαδική ασφάλιση;

Αρχικά, γιατί βελτιώνει τις σχέσεις του με τους εργαζόμενους, και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παραγωγικότητα. Πρωτίστως όμως, γιατί τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα διαπιστώσει ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας του ανθρώπινου κεφαλαίου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη μιας ΜμΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr