NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΕΚΤ: Η πανδημία αυξάνει τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

ΕΚΤ: Η πανδημία αυξάνει τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία και τις αγορές έχει αυξήσει τις υφιστάμενες ευπάθειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με το Financial Stability Review (FSR) του Μαΐου 2020 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως αναφέρεται σε αυτό «οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας θα μπορούσαν να προκύψουν καθώς αυτές οι ευπάθειες αλληλεπιδρούν με την πανδημία. Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνονται οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, τα εύθραυστα επενδυτικά κεφάλαια, η βιωσιμότητα του κρατικού και εταιρικού χρέους και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.

«Η πανδημία προκάλεσε μία από τις αιχμηρότερες οικονομικές συσπάσεις στην πρόσφατη ιστορία, αλλά τα ευρεία πολιτικά μέτρα απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και στα μεσοπρόθεσμα δημόσια οικονομικά, ώστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη», πρόσθεσε.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν από τη δράση των εποπτικών αρχών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για τη διευκόλυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και την παροχή μεγαλύτερης λειτουργικής ευελιξίας, για τη διατήρηση της ροής πιστώσεων προς την οικονομία. Επιπλέον, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να αποφεύγουν προσωρινά την πληρωμή μερισμάτων ή την αγορά μετοχών, ενισχύοντας την ικανότητά τους να απορροφούν ζημίες και να αποφεύγουν την απομόχλευση. Αυτά τα κεφαλαιακά μέτρα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου τεκμηριωθεί η οικονομική ανάκαμψη» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr