NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γεωργιάδης: Τι ανέφερε για τις χρεώσεις των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών

Γεωργιάδης: Τι ανέφερε για τις χρεώσεις των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών
Φωτογραφία: Φωτογραφία αρχείου

Οι χρεώσεις των τραπεζών «δεν είναι υπερβολικές, τουλάχιστον, βάσει ευρωπαϊκής εμπειρίας» σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τις χρεώσεις των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως προς τις χρεώσεις των τραπεζών - εννοώ για τις διαφορές συναλλαγές τους - η εικόνα που μας δίνουν οι υπηρεσίες, τόσο οι δικές μας οι ελληνικές, όσο και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες, κύριε συνάδελφε, είναι ότι οι χρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα γι’ αυτού του τύπου τις υπηρεσίες - δεν αναφέρομαι σε επιτόκια παραδείγματος χάριν καρτών - δεν είναι περισσότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντιθέτως είναι αρκετά μικρότερες».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο Υπουργός, και τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η συνεισφορά των προμηθειών των χρεώσεων στα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μικρότερη από το μισό της αντίστοιχης συνεισφοράς σε τράπεζες άλλων χωρών, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα. Συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν περίπου στο 16% των λειτουργικών εξόδων οι χρεώσεις αυτές - πόσο καλύπτουν δηλαδή αυτές οι χρεώσεις τα λειτουργικά τους έξοδα - ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων είναι 33%, μετρούμενες σε κυλιόμενη βάση τεσσάρων τριμήνων».

«Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι στο μέτρο που μπορούμε να μετρήσουμε τις χρεώσεις με βάση την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες είναι λίγο κάτω από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου» πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «αν πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των τραπεζικών χρεώσεων δια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω αυξημένου όγκου, εγώ μπορώ μόνο να σας πω τη γνώμη μου, δεν μπορώ να το επιβάλω και ούτε πιστεύω σε νομοθετικές εφαρμογές διατίμησης των τραπεζικών προϊόντων και των τραπεζικών υπηρεσιών, γιατί, όπως έχω πει και άλλες φορές στη Βουλή, είμαι οπαδός της ελευθέρας αγοράς και πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός αυτά τα λύνει».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr