NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Συναισθηματική ευεξία και προσαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Συναισθηματική ευεξία και προσαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 ήταν αγχωτικό για άτομα και κοινότητες. Ο φόβος και το άγχος για μια ασθένεια μπορεί να είναι συντριπτικά και να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. Είναι φυσικό να βιώνει κάποιος άγχος, θλίψη και ανησυχία κατά τη διάρκεια και μετά από μια τέτοια κατάσταση. Κανείς δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, και τα συναισθήματά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου περιλαμβάνουν:

  • Φόβους και ανησυχίες για την υγεία και για τους αγαπημένους που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στο COVID-19.
  • Αλλαγές στον ύπνο ή στις διατροφικές συνήθειες.
  • Δυσκολία στον ύπνο ή στη συγκέντρωση.
  • Επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας.
  • Αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ναρκωτικών.

Τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν το θεραπευτικό τους σχήμα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης και να προσέχουν για νέα συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίσετε αγχωτικές αντιδράσεις από την πανδημία COVID-19 για αρκετές ημέρες και δεν μπορείτε να αναλάβετε τις συνήθεις ευθύνες σας λόγω αυτών, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή το κέντρο θεραπείας για την ψυχική υγεία στην περιοχή σας.

Αυτές ήταν και είναι πρωτοφανείς στιγμές. Πρέπει όμως να εργαστούμε πολύ σκληρά για να διαχειριστούμε σωστά τα συναισθήματά μας. Θα πρέπει να αναμένετε ότι θα έχετε πολλά μικτά συναισθήματα. Φυσικά αισθανόμαστε άγχος και ίσως κύματα πανικού, ειδικά όταν βλέπουμε τίτλους ειδήσεων.

Το άγχος μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε, να συνδεθούμε με μια φυσική απόσταση και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Άρα το άγχος μας - αν και άβολο - είναι καλό τώρα, ειδικά αν τα καταφέρουμε καλά. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποτρέψουμε με κόπο τη μόλυνση του πανικού και να δημιουργήσουμε περιόδους όπου μπορούμε να είμαστε χωρίς οθόνη και ήρεμοι, στρέφοντας την προσοχή μας σε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. Αδράξτε ευκαιρίες. Το γέλιο τώρα είναι μια ανακούφιση για όλους μας!

Σε αυτόν τον οδηγό, προτείνουμε ριζική αποδοχή των καταστάσεων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και επικέντρωση σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε.

Μείνετε σωματικά ασφαλείς

Σε αυτήν την περίπτωση, οι συμπεριφορές (φυσική απόσταση και πλύσιμο χεριών) που μειώνουν τη μετάδοση του ιού COVID-19, αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του άγχους. Μείνετε σπίτι όταν μπορείτε. Όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι, πλύνετε τα χέρια σας καλά και συχνά.

Περιορίστε τις ειδήσεις για να μειώσετε το άγχος

Μέχρι τώρα έχετε ακούσει αυτήν τη σύσταση πολλές φορές και υπάρχει έρευνα πίσω από αυτήν: Η παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας κάνει ακόμα πιο ανήσυχους. Περιττές ειδήσεις και εικόνες σχετικά με ένα τραυματικό συμβάν μπορεί να δημιουργήσουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και κακής υγείας, πολλά χρόνια αργότερα.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στα μέσα σε όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα (π.χ. έλεγχος για ενημερώσεις το πρωί και πριν από το δείπνο) και προσπαθήστε να αποφύγετε την ανάγνωση σχετικά με το COVID-19 πριν από τον ύπνο. Τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν συχνά μια υπερβολική εντύπωση παγκόσμιου πανικού.

Λάβετε και παρέχετε κοινωνική υποστήριξη μέσω βίντεο, τηλεφώνου ή κειμένου

Αυτό είναι κρίσιμο! Το να αφιερώσετε χρόνο για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να ακούσετε και να υποστηρίξετε τους άλλους είναι πολύ θετικό. Το να μιλάμε με άλλους μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Χρησιμοποιήστε τηλέφωνο, βίντεο, κείμενο ή email. Αυτοί οι νέοι δρόμοι κοινωνικής επαφής είναι απεριόριστοι. Διοργανώστε ένα δείπνο χρησιμοποιώντας το FaceTime ή το Zoom, ώστε να μπορείτε να μιλάτε ενώ τρώτε (και να μιλάτε για θετικά πράγματα, όχι μόνο για την κρίση).

Η «κοινωνική απόσταση» είναι ένα λάθος όνομα. Στην πραγματικότητα, είναι φυσική απόσταση ενώ εργαζόμαστε σκληρά για να παραμείνουμε κοινωνικά συνδεδεμένοι. Ας στραφούμε σε αυτήν τη φράση!

Βρείτε τρόπους έκφρασης καλοσύνης, υπομονής και συμπόνιας

Να είστε επιπλέον ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται αυτήν την εμπειρία μαζί σας. Είμαστε όλοι μαζί. Η βοήθεια σε άλλους που έχουν ανάγκη είναι κρίσιμη για να περάσει αυτή η πανδημία, και επίσης δημιουργεί ένα σκοπό για την ευημερία μας.

Δημιουργήστε νέες ρουτίνες

Η ρουτίνα και το «τελετουργικό» έχουν τη σημασία τους. Ο εγκέφαλός μας θέλει προβλέψιμη δραστηριότητα, ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε το νευρικό μας σύστημα. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και μείνετε δραστήριοι κάθε μέρα. Να θυμάστε ότι οι δραστηριότητες, οι σκέψεις και η διάθεσή μας είναι στενά συνδεδεμένες. Εάν θέλετε να αλλάξετε τη διάθεσή σας, αλλάξτε τις δραστηριότητές σας και / ή τις σκέψεις σας.

Τρώτε καλά και σωστά

Η καλή διατροφή βοηθά τη διάθεση μας. Οι υψηλοί υδατάνθρακες και τα σάκχαρα επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Πολλές μελέτες με βάση τον πληθυσμό δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με την καλύτερη ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητα στο άγχος, ενώ η δυτική διατροφή με άχρηστο φαγητό συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Προσπαθήστε να γεμίσετε το σπίτι σας με φρέσκα προϊόντα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης.

Δουλέψτε καλά από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι κάτι καινούργιο για εσάς και μπορεί να έχει τις δικές της προκλήσεις, ειδικά σε ένα μικρό σπίτι με παιδιά. Μην περιμένετε να έχετε την ίδια παραγωγικότητα. Είμαστε όλοι αποσπασμένοι και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική καθημερινότητα, βοηθώντας τους άλλους. Μειώστε τους στόχους σας για τυπική εργασία που δεν είναι επείγουσα, εάν είναι δυνατόν.

Πηγές

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr