NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αrcus: Τα χειροποίητα, ξύλινα ψαροντούφεκα που κατακτούν τις θάλασσες

Αrcus: Τα χειροποίητα, ξύλινα ψαροντούφεκα που κατακτούν τις θάλασσες

Τα χειροποίητα, ξύλινα ψαροντούφεκα Arcus κατασκευάζονται από τον Δημήτρη Χατζηρόδος και εξάγονται σε αντιπροσώπους στην Αίγυπτο, το Αμμάν, το Λίβανο και τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και οι λάτρεις του ψαρέματος σε ολόκληρο τον κόσμο, που προτιμούν τα μικρά αυτά έργα τέχνης, τα οποία τα προμηθεύονται μέσω της ιστοσελίδας του.

Στην Ελλάδα, τα ιδιαίτερα αυτά ψαροντούφεκα πωλούνται σε δύο καταστήματα στην Αττική. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά του αυτή παίζει η προσωπική του ενασχόληση με το ψάρεμα. “Αν δεν είχα ο ίδιος τριβή με το αντικείμενο δε θα μπορούσα να το φτάσω σε αυτό το επίπεδο, κατασκευαστικά. Δηλαδή, εάν εγώ στηριζόμουν αποκλειστικά και μόνο στη γνώμη του κάθε ψαρά, δεν θα μπορούσα σίγουρα να καταφέρω το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι τελείως διαφορετικό να το βλέπεις ως ψαράς-κατασκευαστής και τελείως διαφορετικό να λειτουργείς μόνο ως κατασκευαστής”.

1qd.jpg

Η ενασχόλησή του με την κατασκευή των χειροποίητων ξύλινων ψαροντούφεκων, μετράει πολλά χρόνια πριν. “Στα 15 απέκτησα την τρέλα με τη θάλασσα. Ήθελα να βουτάω και να ψαρεύω με κάθε τρόπο. Έτσι μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω ένα ψαροντούφεκο”, μας δήλωσε ο Δημήτρης. Σε αυτή του την προσπάθεια συνέβαλε και ο ξυλουργός πατέρας του, ο οποίος διέθετε τόσο τη γνώση, όσο και τα μηχανήματα. Όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης “Αρχικά κατασκεύαζα τα δικά μου ψαροντούφεκα. Έπειτα, έφτιαχνα δώρα για φίλους. Επειδή ο κύκλος μου ήταν αρκετά περιορισμένος, την απόφαση για να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη συγκεκριμένη παραγωγή, την πήρα πριν από πέντε χρόνια και άνοιξα την ατομική μου επιχείρηση Arcus– που σημαίνει τόξο-, σε συνεργασία με τον αδελφό μου”.

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση Arcus παράγει 150 ψαροντούφεκα το χρόνο, καθώς το καθένα από αυτά είναι μοναδικό. “Η διαδικασία κατασκευής τους είναι πολύ χρονοβόρα. Για κάθε ψαροντούφεκο απαιτούνται 1-2 εβδομάδες, ανάλογα το μοντέλο. Η επεξεργασία του ξύλου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα το ξύλο δεν μπορείς να το κολλήσεις και να το δουλέψεις άμεσα. Επειδή πρόκειται για ζωντανό οργανισμό είναι αδύνατο να το φτιάξεις γρήγορα”, μας τόνισε ο Δημήτρης. Και συνέχισε λέγοντας “Όμως για να προλαβαίνω τις παραγγελίες μου, αρχικά κάνω μία προεργασία. Τα μήκη είναι στάνταρ, αλλά κατόπιν παραγγελίας μπορεί το κάθε ψαροντούφεκο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πελάτη. Στην ουσία κατασκευάζονται τέσσερα βασικά μοντέλα με στάνταρ μήκη, τα οποία είναι ετοιμοπαράδοτα, αλλά ο καθένας μπορεί να ζητήσει να αλλαχθεί κάτι και να γίνει όπως ακριβώς το επιθυμεί ο ίδιος.

dfg.jpg

Τα χειροποίητα ψαροντούφεκα Arcus φημίζονται τόσο για την αισθητική τους όσο και για την σκοπευτική τους τελειότητα. Όπως μας ανέλυσε ο Δημήτρης “Πέρα από το αισθητικό κομμάτι που αρέσει πολύ, γιατί γενικά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αγγίζουμε το ξύλο, γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κοντά στη φύση. Τα ψαροντούφεκά μας δε στρεβλώνουν τόσο πολύ όπως συμβαίνει με κάποια άλλα, τα οποία φτιάχνονται με διαφορετικά υλικά. Δηλαδή, όταν δέχονται τάση και δύναμη από τα λάστιχα δε στραβώνουν στην ουσία από τη δύναμη αυτή, πράγμα που τα καθιστά πιο αξιόπιστα σκοπευτικά. Εκεί που θα σημαδέψει, εκεί θα πάει και η βέργα του. Επίσης, το ξύλο ως υλικό έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα από οποιοδήποτε άλλο επειδή είναι συμπαγές. Αυτό σημαίνει ότι με την ίδια δύναμη ελαστικού στο ένα θα έχουμε μεγάλη ανάκρουση, γιατί η τάση που γυρνάει πίσω στο χέρι μας από τη δύναμη της βολής τυχαίνει στο ξύλο να είναι αρκετά μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο υλικό”. Τα ψαροντούφεκα Arcus κατασκευάζονται από ξύλο teak-iroko Γερμανίας, το οποίο το εισάγουν ελάχιστοι προμηθευτές στην Ελλάδα. Η τιμή τους ξεκινά από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 1200 ευρώ.

Τα χειροποίητα ξύλινα ψαροντούφεκα Arcus θεωρούνται καινοτόμα, ωστόσο ο Δημήτρης δεν έχει επιχειρήσει να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία αυτή. “Δεν έχω προσπαθήσει να κατοχυρώσω την ευρεσιτεχνία μου, γιατί τα χρήματα που απαιτούνται είναι αρκετά, καθώς πρόκειται για μία αρκετά δαπανηρή διαδικασία. Σκεφτείτε ότι για να την κατοχύρωση χρειάζομαι περίπου 5-7 χιλιάδες ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχω μεγάλη παραγωγή και ανάλογο κέρδος”, μας ανέφερε.

klh.jpg

Όμως, ο Δημήτρης αντιμετώπισε και άλλες δυσκολίες στη μέχρι τώρα πορεία του, όπως είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από αντίστοιχες εταιρίες. “Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, oι οποίες κατασκευάζουν ψαροντούφεκα από διαφορετικά υλικά, και παρόλα αυτά λειτουργούν ανταγωνιστικά, καθώς διεκδικώ και εγώ ένα κομμάτι από την πίτα τους”. Επίσης και η φορολογία είναι μία επιπλέον δυσκολία. Όπως μας επισήμανε ο Δημήτρης “Η φορολογία είναι μία πληγή για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Εάν δηλώσεις τα πάντα σωστά, και υπολογίσεις τον ΦΠΑ από τις πωλήσεις και τα έξοδα του μαγαζιού, στο τέλος δε σου μένει ούτε μισό ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν έδρα στο εξωτερικό και αυτές που είναι εδώ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε δέχονται καμία βοήθεια από πουθενά. Τα έχουν ρυθμίσει έτσι ώστε να μην μπορεί να επιβιώσει καμία μικρομεσαία επιχείρηση. Στόχος τους είναι να έλθει ένας μεγάλος επιχειρηματίας από το εξωτερικό, να ανοίξει μία εταιρία, και εγώ να δουλεύω γι' αυτόν”.

gr.jpg

Αρωγός στο εγχείρημα του Δημήτρη δεν υπήρξε ποτέ το κράτος. Όπως και ο ίδιος μας ανέφερε περιπαιχτικά “Μπορείς να πάρεις βοήθεια από το κράτος αν θελήσεις να κλείσεις την επιχείρησή σου εύκολα. Το ελληνικό κράτος δε παρέχει κανένα κίνητρο σε κανέναν για να επεκταθεί. Όταν αποφασίσεις δε, να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο, τότε σου βάζει εκατό εμπόδια και άλλες τόσες τρικλοποδιές για να μην το κάνεις”.

Όμως παρόλες τις αντιξοότητες ο Δημήτρης δεν το βάζει κάτω, αλλά με πείσμα και αγάπη για τη δουλειά αυτή, καταφέρνει να διαγράφει επιτυχημένη, μέχρι τώρα πορεία, εξελίσσοντας την τέχνη του χειροποίητου ψαροντούφεκου. Ωστόσο, απώτερος στόχος του αποτελεί τα ψαροντούφεκά του να χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει θάλασσα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr