NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

H Σπιρουλίνα Νιγρίτας στις παγκόσμιες αγορές

H Σπιρουλίνα Νιγρίτας στις παγκόσμιες αγορές

Ο κ. Παντελής Αναστασιάδης εργάζονταν ως αρχιτέκτων-μηχανικός στην Αθήνα μέχρι την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Τότε, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση και να ασχοληθεί συστηματικά και οργανωμένα με τον πρωτογενή τομέα, που πάντα τον ενδιέφερε. «Ξεκίνησα λοιπόν, να μελετώ διάφορες εναλλακτικές καλλιέργειες, μέσα στις οποίες ήταν και το μικροφύκος σπιρουλίνα platensis. Εντυπωσιάστηκα από τη πρώτη στιγμή από την τεράστια δύναμη αυτού του μικροφύκους με τις εξαιρετικές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες και αφού μελέτησα τις τεχνικοοικονομικές του διαστάσεις αποφάσισα να υλοποιήσω τη συγκεκριμένη επένδυση» μας λέει ο ίδιος.

«Στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών με έφεραν οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του τόπου για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια καθώς και το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, από τη στιγμή που η καλλιέργειά της εντός των κλειστών θερμοκηπιακών λιμνοδεξαμενών απαιτεί ηλιοφάνεια και θέρμανση του νερού έως 360 C.»

Έτσι, το 2012 ιδρύθηκε η εταιρία ΓΕΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΕΠΕ με διαχειριστή τον κ. Αναστασιάδη Παντελή. Η παραγωγή και η τυποποίηση της σπιρουλίνας γίνεται αποκλειστικά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας, 15 στρεμμάτων και στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ εργαστήριό της. Είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική στον Ελλαδικό χώρο καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης σπιρουλίνας. Η σημερινή της παραγωγή ανέρχεται στις 120.000 τεμάχια.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, η SPIRULINA NIGRITA προμηθεύεται σε χοντρεμπόρους, σε φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς επίσης πωλείται και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος, που διατηρεί η επιχείρηση. Επίσης ένα ποσοστό διατίθεται σε χώρες του εξωτερικού. «Πουλάμε σπιρουλίνα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσω του Amazon, αλλά και στην Αυστρία, Ολλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ουκρανία και Κύπρο. Παράλληλα, έχουμε στείλει δείγματα του προϊόντος μας και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Αυστραλία και Αμερική», μας δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης..

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης καθώς είναι ανήσυχο πνεύμα και θέλει να τοποθετεί πάντα τον πήχη ψηλότερα, εξαγοράζει παράλληλα υπάρχουσα μονάδα 46 στρεμμάτων με υπάρχοντα 31 στρέμματα θερμοκηπίων και υπάρχον συσκευαστήριο στα οποία εγκρίθηκε άδεια για παραγωγή 50 τόννων σπιρουλίνας και 50 τόννων χλωρέλλας, που αντιστοιχούν σε περίπου 2.000.000 συσκευασίες. Τα έργα υποδομής στη νέα μονάδα έχουν ήδη ξεκινήσει και η πρώτη λιμνοδεξαμενή 820 τμ (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη) με το αντίστοιχο ξηραντήριο φυσικής ξήρανσης είναι ήδη από τις αρχές του 2016 σε πλήρη λειτουργία.

Όπως μας επισήμανε ο ίδιος «Όταν ολοκληρωθεί η νέα μονάδα μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται για μία επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. Ευρώ που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων».

«Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσουμε και διάφορα παραπροϊόντα της σπιρουλίνας, επομένως όπως αντιλαμβάνεστε ο αριθμός τεμαχίων θα αυξηθεί κατά πολύ», μας εξήγησε. 

Με την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας, στόχος του κ. Αναστασιάδη αποτελεί η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της. «Μελλοντικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε έμφαση στις εξαγωγές, ώστε να αντιστοιχούν, στο 90% της ετήσιας παραγωγής μας και μόνο το 10% να παραμένει στην εγχώρια αγορά. Άλλωστε, όραμά μας αποτελεί να διαδώσουμε την ελληνική σπιρουλίνα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η εταιρεία, χρειάστηκε να αναζητήσει κεφάλαια σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Το 2012 λάβαμε μέρος σε δύο Προσκλήσεις. Η μία αφορούσε στην εξασφάλιση γεωθερμικής ενέργειας και η άλλη επιδότηση μέσω του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013» στην υλοποίηση των κατασκευών».

Παρόλο που το Ε.Π. Αλιείας υπήρξε ένα Πρόγραμμα που προσέφερε ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα εμπόδια που κλήθηκε να προσπελάσει ήταν πολλά. «Η γραφειοκρατία υπήρξε τεράστια, καθώς απαιτούνταν ένα πλήθος αδειών, εγκρίσεων και περιβαλλοντικών μελετών.. Φανταστείτε ότι την σπιρουλίνα την είχαν κατατάξει στην περιβαλλοντική κατηγορία Α. Στην ίδια κατηγορία δηλαδή, που ανήκει και η κατασκευή διυλιστηρίων και μας ζητούσαν αντίστοιχα δικαιολογητικά. Αυτό είχε ως συνέπεια να χρονοτριβούμε διαρκώς. Η ταλαιπωρία που αντιμετωπίσαμε μέχρι να την κατατάξουν στην κατηγορία Β και να πάρουμε τις αντίστοιχες άδειες, ήταν τεράστια. Το κράτος όχι μόνο δεν συνέβαλε στην προσπάθειά μας, αλλά μας έβαζε και εμπόδια, δυσχεραίνοντας την ολοκλήρωση του έργου μας

Μετά από κόπο και πολλές προσπάθειες εγκρίθηκαν για την επιχείρηση Γεω-Σπιρουλίνα Νιγρίτας, δύο κονδύλια, όμως από αυτά μόνο το 1/4 των χρημάτων έλαβε η εταιρία τέσσερα χρόνια μετά! Ο λόγος; Ότι οι διαχειριστές του προγράμματος δεν δικαιολόγησαν κάποια έξοδα της επιχείρησης και κάποιες τροποποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή.

Όμως, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία δεν αποτέλεσε την μοναδική δυσκολία, που κλήθηκε να ξεπεράσει ο κ. Αναστασιάδης, καθώς όπως υποστήριξε «εισάγουν σκόνη και χάπια από τη Κίνα, τα συσκευάζουν στην Ελλάδα και τα βαφτίζουν ελληνικά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις μας και φυσικά εμείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούμε την φτηνή παραγωγή της Κίνας. Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ και οι σχετικές υπηρεσίες, όμως δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι τώρα». Και συνέχισε λέγοντας «Εμείς στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο χαράξαμε στα έμβολα των μηχανών μας το γράμμα "Ν", έτσι ώστε όλα μας τα χάπια να έχουν επάνω το διακριτικό μας».

«Η καλλιέργεια της σπιρουλίνας δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, βιοτεχνολογία, και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Εμείς όλα όσα έχουμε καταφέρει, μέχρι αυτή τη στιγμή, προέκυψαν καθώς από την αρχή της πορείας μας αφενός συνεργαστήκαμε με τον βιολόγο κ. Τζοβενή Ιωάννη, από τους λίγους εξειδικευμένους στα μικροφύκη στον Ελλαδικό χώρο και αφετέρου με πλήθος διαφόρων συνεργατών κατάλληλων για κάθε επιμέρους εργασία, πιστοποίηση κ.λπ.».

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κ. Αναστασιάδης κατάφερε να δημιουργήσει μία υψηλής ποιότητας σπιρουλίνα και ένα ισχυρό “brand name”, που οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής της. Η εταιρεία πιστοποιείται με ISO 9001 και ISO 22000. «Τη “SPIRULINA NIGRITA” την συλλέγουμε ζωντανή, την αποξηραίνουμε άμεσα με φυσικό τρόπο, σε ειδικά θερμοκήπια-ξηραντήρια κάτω από 450 C. Αυτή η διαδικασία δεν ακολουθείται από τις αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής σπιρουλίνας του εξωτερικού, οι οποίες συλλέγουν με φυγοκεντρικά μηχανήματα από 250-3000C, καταστρέφοντας σε αυτές τις θερμοκρασίες πολλά πολύτιμα συστατικά της σπιρουλίνας. Επιπλέον, στις μονάδες παραγωγής του εξωτερικού χρησιμοποιούν ασκεπείς δεξαμενές όπου αφενός δεν δύναται να ελεγχθεί το ph και αφετέρου μπαίνουν σε αυτές τρωκτικά, φίδια και πολλά άλλα μικροφύκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράξουν καθαρή σπιρουλίνα. Επίσης, οι εισαγόμενες σπιρουλίνες έχουν στη σύνθεσή τους έκδοχα, σε αντίθεση με τη δική μας που είναι 100% καθαρή χωρίς άλλα μικροφύκη και χωρίς έκδοχα», μας ανέλυσε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr