NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Επενδύσεις: Όταν ο άνθρωπος κερδίζει την τεχνητή νοημοσύνη

Επενδύσεις: Όταν ο άνθρωπος κερδίζει την τεχνητή νοημοσύνη

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τους «μαύρους κύκνους» των αγορών

Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει όλοι στην «θεοποίηση» της A/I (Artificial Intelligence). Δεν υπάρχει συνέδριο τεχνολογικό, οικονομικό, τραπεζικό που να μην γίνονται εξειδικευμένες αναφορές στο “θαύμα” της τεχνητής νοημοσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα των επενδύσεων και τη δυνατότητα της A/I να αντικαθιστά τους διαχειριστές επενδύσεων και με πολύπλοκους αλγόριθμους αποφέρει τις καλύτερες αποδόσεις με τον μικρότερο κίνδυνο. Πέρα από κοινωνικό-οικονομικό θέμα της αύξησης της ανεργίας, ο covid-19 έδειξε ότι στο ματς A/I - ανθρώπινων επιλογών, η “τεχνητή νοημοσύνη” δέχθηκε πολλά “γκόλ”.

Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται πάνω σε αλγόριθμους που ακολουθούν μία λογική σειρά. Στο θέμα των επενδύσεων, τίθονται οι παράμετροι αγορών και πωλήσεων (program trading) βάσει όγκων συναλλαγών, αλλαγής τάσης (momentum) και αποφάσεων οικονομικών οργανισμών (π.χ. Κεντρικών Τραπεζών) τις οποίες όμως τοποθετούν άνθρωποι στον αλγόριθμο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το απρόβλεπτο, τον «μαύρο κύκνο» των αγορών. Όντας προγραμματισμένη με λανθασμένες μεταβλητές, παίρνει λανθασμένες αποφάσεις.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος» των τελευταίων δεκαετιών, ο Covid-19.

Aς δούμε πως εξελίχθηκε το “ματς” A/I – Ανθρώπινες αποφάσεις

  1. Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων μέσω A/I μεγάλων οίκων έδινε αποφάσεις αγοράς μετοχών λόγω momentum.
  2. Από τις αρχές Μαρτίου και πριν ξεσπάσει η πανδημία στην Ευρώπη, εμφανίζονται οι πρώτοι πωλητές. Η A/I δεν είναι προγραμματισμένη και δεν αντιδρά
    Α/Ι - Ανθρώπινες αποφάσεις (0-1)
  3. Τέλη Μαρτίου 2020, αρχές Απριλίου 2020 κορυφώνεται η παγκόσμια διόρθωση. Τα Data αλλάζουν, η A/I θα πάρει αποφάσεις πωλήσεων αλλά… δεν ξέρει πού θα σταματήσει να πουλάει.
    Οπότε A/I - Aνθρώπινες αποφάσεις (0-2).
  4. Τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου βγαίνουν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μεγάλες χρηματοδοτήσεις των οικονομιών. Η τάση στις αγορές αλλάζει. Ξεκινά το μεγαλύτερο ράλι μετοχών και ομολόγων στην παγκόσμια οικονομική και επιχειρηματική ιστορία. Με ποια όμως κριτήρια αγοράζουν.
    Οι χρηματιστηριακές αποφάσεις παίρνονται από διαχειριστές κεφαλαίων και η A/I σταματά.
    Το “ντέρμπι” γέρνει. A/I - Ανθρώπινες αποφάσεις (0-3).
  5. Ιούνιος 2020. Τέλος α’ εξαμήνου. Οι επιλογές πρέπει να γίνουν βάσει εταιρικών αποτελεσμάτων. Η A/I δεν μπορεί να κρίνει ούτε να προβλέψει βάσει αστάθμητων παραγόντων.
    Τελικό σκορ A/I – Ανθρώπινες αποφάσεις (0-4).

Το ματσάκι τέλειωσε. Η A/I έχει μέλλον ακόμη.

Αφήστε την να δοκιμαστεί το καλοκαίρι και πηγαίνετε διακοπές. Εκτός βέβαια εάν συμβεί κάτι έκτακτο και γυρίσετε πίσω. Γιατί η A/I δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr