NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Δάπεδα Εξωτερικού Χώρου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Δάπεδα Εξωτερικού Χώρου
15_06_2020 18_06_2020
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how

Το δάπεδο

Η πρώτη μαζική εμφάνιση των πέτρινων δαπέδων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους παρατηρείται στην Αίγυπτο περίπου 5.000 χρόνια πριν , όπου άρχισε να χρησιμοποιείται η πέτρα και το τούβλο στον τομέα της κατασκευής. Σύντομα τα δάπεδα άρχισαν να θεωρούνται μια μορφή τέχνης με πλούσιους χρωματισμούς και μοτίβα για την διακόσμηση παλατιών και χώρων λατρείας. Λίγο αργότερα στην Ελλάδα περίπου 3.000 χρόνια πριν , εμφανίζονται τα πρώτα μωσαϊκά όπου χρησιμοποιούνται αρχικά βότσαλα και στη συνέχεια ψηφιδωτά με παραλληλόγραμμά σχήματα παρόμοια με αυτά στην αρχαία Ισπανία, Ιταλία και Βόρεια Ευρώπη. Επίσης η δαπεδόστρωση από κεραμικά και πέτρινα πλακάκια είχε μεγάλη απήχηση και στην αρχαία Ρώμη.

Η εισαγωγή του δαπέδου στο σπίτι

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορεί το δάπεδο να χρησιμοποιείται ευρέως στις κατοικίες καθώς η μέθοδος ήταν αρκετά χρονοβόρα και ακριβή μέχρι την βιομηχανική επανάσταση.

Έκτοτε έχουν αναπτυχθεί αρκετές μορφές δαπέδων χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνογνωσίες όπως το κοινό πλακάκι, το μωσαϊκό, ο τεχνητός λίθος, κεραμικά πλακάκια cotto και άλλα. Όλες αυτές οι μορφές δαπέδου έχουν ένα κοινό στοιχείο ότι παράγονται με την χρήση εξειδικευμένων μηχανών που προσφέρουν υψηλής ποιότητας αποτελέσματα καθώς μπορούν να διατηρούν με ακρίβεια τις σωστές αναλογίες και να αναπαράγουν με ταχύτητα το τελικό προιόν τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται στο χώρο της σύγχρονης κατασκευής.

  • Από την αρχή οι μηχανικοί γνώριζαν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πέτρινων δαπέδων όπως:
  • Μεγάλη ανθεκτικότητα στο πέρασμα του χρόνου διατηρώντας την ομορφιά και τους χρωματισμούς τους .
  • Το γεγονός ότι η πέτρα είναι καλός αγωγός θερμότητας , αυτό βοηθά την ενδοδαπέδια θέρμανση.
  • Η μοναδικότητα που προσφέρουν οι χρωματισμοί και τα μοτίβα της φυσικής πέτρας.
  • Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο φυσικός λίθος δεν απορροφά σκόνη, τρίχες, επεκτείνοντας τα πλεονεκτήματα σε θέματα υγιεινής.

Ίσως το σημαντικότερο για τα σύγχρονα νοικοκυριά είναι το ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση βραχυπρόθεσμα αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα.

Mε το βλέμμα στραμμένο σε αυτά τα πλεονεκτήματα δημιουργήθηκαν πολλές καινοτόμες μορφές παραγωγής και εξόρυξης φυσικού λίθου με αποτέλεσμα να γίνει προσιτό για όλους καθώς δεν υπάρχει πλέον σπίτι που να μην υπάρχει έστω και ένας χώρος διαμορφωμένος με κάποια από αυτές τις μορφές δαπέδου.

Το design και η διακόσμηση

Καθώς ο σχεδιασμός – design εξελίσσεται και οι διακοσμητές – αρχιτέκτονες αναζητούν νέους τρόπους και προϊόντα για να διαμορφώσουν και να εξελίξουν την αισθητική, το δάπεδο γίνεται ένας βασικός παράγοντας αυτής της αναζήτησης. Υπάρχουν σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες δαπέδων όπως το ξύλο που προσφέρει μια γλυκιά και ζεστή αίσθηση με θελκτική υφή που συνιστάται κυρίως για κρύο περιβάλλον, το πλακάκι που πλέον χρησιμοποιείται πιο πολύ καθώς είναι το πιο οικονομικό αλλά με περιορισμένες δυνατότητες σε διαστάσεις.

Ο φυσικός λίθος και τεχνητός λίθος έχουν μια φυσική πέτρινη αίσθηση με πλούσια χαρακτηριστικά για μεγάλους ανοιχτούς χώρους με μίνιμαλ η αντικέ αίσθηση και λεία η αδρή υφή, μπορούν επίσης να συνδυαστούν με αντιστοίχους πάγκους κουζίνας, επενδύσεις, νεροχύτες, επιχείλια πισίνας καθώς και με διακοσμητικά κήπου όπως γλάστρες, σιντριβάνια και γλυπτά. Το terrazzo – μωσαϊκό προσφέρει πολλούς χρωματισμούς, διαστάσεις και υφές δίνοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό και αίσθηση στο χώρο.

πέτρινο_δάπεδο_αντικέ.jpg?mtime=20200611143346#asset:190504

Τα δάπεδα αυτά από μόνα τους είναι ιδιαίτερα, το καθένα με τις δικές του δυνατότητες και ομορφιά, μπορούν όμως να συνδυαστούν μεταξύ τους αλλά και με υλικά όπως το μέταλλο, το γυαλί, το μπρούντζο, το ξύλο και με διακριτικές λεπτομέρειες μπορούν να απογειώσουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του σπιτιού η του γραφείου σας. Χρειάζεται προσοχή στον συνδυασμό διαφορετικών υλικών καθώς οι θερμοκρασιακές μεταβολές και η υγρασία επηρεάζουν διαφορετικά τα υλικά, όμως με έναν καλό σύμβουλο μηχανικό και εξειδικευμένους τεχνίτες το δάπεδο θα μπορέσει να διαρκέσει και μια ζωή διατηρώντας την ομορφιά του.

Επιλογή δαπέδων

Για τους ιδιώτες που ίσως δεν είστε μηχανικοί και δεν γνωρίζετε τα τεχνικά θέματα στην επιλογή των δαπέδων κυρίως για εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να προσέχετε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα το ποσοστό απορροφητικότητας του δαπέδου είτε αυτό είναι φυσική πέτρα η τεχνητή θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την χρήση του, δηλαδή υπάρχουν δάπεδα που είναι πολύ πορώδη και δεν συνιστάται να τοποθετούνται σε περιοχές με πολλή υγρασία, όπως ο ασβεστόλιθος.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε τη χρήση του δαπέδου δηλαδή εάν ο χώρος είναι εστιατορίου - ξενοδοχείου όπου θα λερώνεται συχνά, τα δάπεδα θα πρέπει να είναι είτε αδιαπέραστου τύπου (π.χ. πορσελάνης) είτε να αδιαβροχοποιούνται με εξειδικευμένα βερνίκια ανάλογα με τον τύπο του δαπέδου. Επίσης η ολισθηρότητα των δαπέδων είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό κυρίως εάν η χρήση προορίζεται για σκάλες η γύρω από πισίνα. Θα είναι εύλογο να ζητάτε από τον κατασκευαστή η προμηθευτή των δαπέδων τα τεχνικά χαρακτηριστικά , ούτως ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Υπάρχουν λύσεις για κάθε τύπο δαπέδου ώστε να διατηρούνται στο χρόνο, θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων και για να είναι η επιλογή μας σωστή αλλά και για να μην «πονέσει» η τσέπη μας διότι η αντικατάσταση συνήθως κοστίζει περισσότερο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr