NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μία νέα έκδοση ομολόγων και δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων Δημοσίου προγραμματίζει το ΥΠΟΙΚ

Μία νέα έκδοση ομολόγων και δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων Δημοσίου προγραμματίζει το ΥΠΟΙΚ

Στόχος να δημιουργηθεί άμεση ρευστότητα πάνω από 5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Δημοσίου.

Να επισπευθεί προς το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου μία νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου εισηγούνται προς το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων. Στόχος είναι να αντληθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ άμεσης ρευστότητας προκειμένου αφενός να επέλθει κάλυψη στα διαθέσιμα του Δημοσίου και αφετέρου να δημιουργηθούν μικρά αποθέματα (buffers) προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μελλοντικών μέτρων προστασίας στην περίπτωση που ο Covid 19 κτυπήσει με «δεύτερο κύμα» την ελληνική οικονομία.

Tα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των πολιτών κατά το διάστημα του Μαΐου ευθύνονται για την παρέκκλιση στον μηνιαίο στόχο (Μαΐου 2020) του υπουργείου Οικονομικών. Το ζητούμενο για το ελληνικό κράτος είναι να επανέλθει η εισπραξιμότητα φόρων και οφειλών τον Ιούνιο και ιδιαίτερα το β’ εξάμηνο, προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση στα έσοδα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την έκδοση νέων 10ετών ομολόγων με τα οποία αντλήθηκαν 3 δις. ευρώ και το κονδύλι των 750 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε και τις δύο εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου, οι απώλειες θα καλυφθούν. Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να μην χαλάσει το επενδυτικό κλίμα στις αγορές κεφαλαίων και κυρίως να μην επανέλθει με δεύτερο κύμα ο covid 19.

Υστέρηση εσόδων και τον Μάιο

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τον Μάιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,917 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που αποδίδεται, κυρίως, στη λήψη μέτρων φορολογικής ανακούφισης, όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και στην παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 2,367 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,267 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,268 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,143 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα για τον μήνα Μάιο 2020 κατά 219 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τον μήνα Απρίλιο υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή από την εκτιμώμενη στην ολοσχερή εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ και συνεπώς το ευεργέτημα της έκπτωσης 25% επί του καταβαλλόμενου ποσού αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσό συμψηφισμού για το μήνα Μάιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr