NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ ξεκινά αντιμονοπωλιακές έρευνες για τα App Store και Pay της Apple

Η ΕΕ ξεκινά αντιμονοπωλιακές έρευνες για τα App Store και Pay της Apple

Έρευνα γύρω από πιθανές αντιμονοπωλιακές πρακτικές ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχαστρο την Apple και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών App Store και Pay.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει εάν η συμπεριφορά της Apple σε σχέση με το Apple Pay παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Η έρευνα αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και άλλα μέτρα για την ενσωμάτωση του Pay σε εφαρμογές και ιστότοπους εμπόρων, σε iPhone και iPad, τον περιορισμό πρόσβασης στη λειτουργία Near Field Communication (NFC) ("tap and go") για πληρωμές σε καταστήματα και υποτιθέμενες αρνήσεις πρόσβασης στο Apple Pay.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Οι λύσεις πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας γίνονται γρήγορα αποδεκτές μεταξύ των χρηστών κινητών συσκευών, διευκολύνοντας τις πληρωμές τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα φυσικά καταστήματα. Αυτή η ανάπτυξη επιταχύνεται από την κρίση του κορονοϊού, με την αύξηση των διαδικτυακών πληρωμών και των ανέπαφων σε καταστήματα.

Φαίνεται ότι η Apple καθορίζει τους όρους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Apple Pay πρέπει να χρησιμοποιείται σε εφαρμογές και ιστότοπους εμπόρων. Κρατάει επίσης τη λειτουργία "tap and go" των iPhone στο Apple Pay. Είναι σημαντικό τα μέτρα της Apple να μην αποκλείουν τους καταναλωτές από τα οφέλη των νέων τεχνολογιών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιλογής, της ποιότητας, της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών τιμών. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ρίξω μια προσεκτική ματιά στις πρακτικές της Apple σχετικά με την Apple Pay και τον αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό».

Μετά από μια προκαταρκτική έρευνα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι όροι, οι προϋποθέσεις και άλλα μέτρα της Apple που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του Apple Pay σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών ενδέχεται να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και να μειώσουν την επιλογή και την καινοτομία. Επιπλέον, το Apple Pay είναι η μόνη λύση πληρωμής για κινητά που μπορεί να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία "tap and go". Η έρευνα θα επικεντρωθεί επίσης σε φερόμενους περιορισμούς πρόσβασης στο Apple Pay για συγκεκριμένα προϊόντα αντιπάλων σε έξυπνες κινητές συσκευές iOS και iPadOS.

Εάν αποδειχθούν, οι υπό έρευνα πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με αντιανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)) ή / και για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 102 ΣΛΕΕ).

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκινά επίσημες αντιμονοπωλιακές έρευνες για να εκτιμήσει εάν οι κανόνες της Apple για προγραμματιστές εφαρμογών σχετικά με τη διανομή εφαρμογών μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι έρευνες αφορούν ιδίως την υποχρεωτική χρήση του ιδιόκτητου συστήματος αγοράς εντός εφαρμογής της Apple και περιορισμούς στην ικανότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των εφαρμογών.

Οι έρευνες αφορούν στην εφαρμογή αυτών των κανόνων σε όλες τις εφαρμογές, οι οποίες ανταγωνίζονται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Apple στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Οι έρευνες ακολουθούν ξεχωριστά παράπονα από το Spotify και από έναν διανομέα ηλεκτρονικών βιβλίων / ηχητικών βιβλίων σχετικά με την επίδραση των κανόνων του App Store στον ανταγωνισμό γύρω από την βιομηχανία της streaming μουσικής και των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Η Margrethe Vestager δήλωσε: «Οι εφαρμογές για κινητά έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο. Η Apple θέτει τους κανόνες για τη διανομή εφαρμογών σε χρήστες iPhone και iPad. Φαίνεται ότι η Apple ανέλαβε ρόλο gatekeeper όσον αφορά στη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου ανταγωνίζεται άλλους προγραμματιστές εφαρμογών, για παράδειγμα με την υπηρεσία ροής μουσικής της Apple ή με τα Apple Books. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ρίξω μια προσεκτική ματιά στους κανόνες του Apple App Store και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr