NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον - Ο απολογισμός του συνεδρίου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον - Ο απολογισμός του συνεδρίου
26_06_2020 | 11:41 26_06_2020 | 14:01
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

«Ο αγώνας για ισότητα στη διαφορετικότητα είναι αγώνας για κοινωνική ισότητα και ευημερία. Η διαφορετικότητα στην κοινωνία και στην εργασία αποτελεί προστιθέμενη αξία και για τις δύο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του κατά την έναρξη του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον».

Το συνέδριο που διοργανώθηκε από τις Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, εστίασε στην ανάγκη θωράκισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο εργασίας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ακόμη, αποφασίστηκε να συσταθεί διεθνής ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη με τις επόμενες δράσεις.

«Αναδεικνύοντας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία, η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν», υπογράμμισε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg. Και πρόσθεσε πως «η διαφορετικότητα, η ισότητα και η άρση των αποκλεισμών ενισχύουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη».

Το συνέδριο που άνοιξε με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, χαιρέτισαν η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Robert Oliphant, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic και η Sanda Ojiambo, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Εκτελεστική Διευθύντρια στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, που περιλάμβανε τρία πάνελ συζητήσεων, συμμετείχαν πολιτικοί, στελέχη επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση: Οικοδομώντας Κοινωνίες Διαφορετικότητας Χωρίς Αποκλεισμούς», o Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως όταν μία επιχείρηση έχει στο στελεχικό της δυναμικό ανθρώπους με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, βελτιώνει και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και οπτικών. Κοινή συνισταμένη της συζήτησης ήταν πως ενώ έχει συντελεστεί σημαντική θεσμική πρόοδος στο πεδίο της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η ουσιαστική ισότητα όλων των πολιτών παραμένει ζητούμενο. Για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων που εξακολουθούν να υφίστανται χρειάζονται τομές που δεν εξαντλούνται σε νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά αφορούν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών από την εκπαίδευση μέχρι τις εργασιακές σχέσεις.

Στο δεύτερο πάνελ που αφορούσε το «Εργασιακό Περιβάλλον: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ευκαιρίες για την Προώθηση της Διαφορετικότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στελέχη σημαντικών πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων αναγνώρισαν τις αυξημένες ευθύνες που έχουν οι εταιρείες στη διασφάλιση πραγματικά ίσων ευκαιριών για όλους και παρέθεσαν πετυχημένα παραδείγματα πολιτικών που έχουν υιοθετήσει ώστε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και συμπολίτες μας από άλλες μειονότητες να εργάζονται χωρίς να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον επαγγελματικό τους στίβο. Επισήμαναν, ακόμη, πως οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν αποκλεισμούς και προωθούν ενεργητικά τη διαφορετικότητα, επωφελούνται σημαντικά και οι ίδιες καθώς είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις ικανότητες του στελεχικού δυναμικού τους.

Από το τρίτο πάνελ που επικεντρώθηκε στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Αρχών αναφέρθηκαν στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σημειώθηκε μάλιστα ότι ακόμη και σε θεσμικά ώριμες δημοκρατίες, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αποκρύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η αύξηση της ορατότητας είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την καταπολέμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων και εδραιωμένων προκαταλήψεων.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων από τους τρεις συνδιοργανωτές του: τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρο της Enterprise Greece Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνο Αλεξανδρή και τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης «Η μάχη με τις διακρίσεις δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να καταπολεμήσουμε διαχρονικές και εμπεδωμένες προκαταλήψεις. Όμως, ο στόχος της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι ουτοπία, μπορεί να επιτευχθεί».

Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”) ξανά είναι https://humanrightsinbusiness.gr/

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του Enterprise Greece.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr