NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Το «άρμα τεχνολογίας» της Epsilon Net μπαίνει στο χρηματιστήριο και επενδύει

Το «άρμα τεχνολογίας» της Epsilon Net μπαίνει στο χρηματιστήριο και επενδύει

Το επενδυτικό της πλάνο και την στόχευση που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε η εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net Α.Ε, ενόψει της μετάταξης της στην ρυθμιζόμενη (πρώην κύρια) αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Epsilon Net, έχοντας ξεκινήσει το 1999 και κλείνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει 6 θυγατρικές και απασχολεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα περίπου 367 εργαζόμενους (155 από αυτούς στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης). Το χαρτοφυλάκιο της διαθέτει περισσότερα από 35 προϊόντα λογισμικού, τα οποία χρησιμοποιούν περισσότεροι από 28.000 πελάτες, εκ των οποίων οι 12.000 αφορούν λογιστικά γραφεία σε ολόκληρη την χώρα (κατέχοντας, έτσι, το 60% της αγοράς των λογιστικών γραφείων), ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 300 αντιπροσώπους στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως, στο κομμάτι της μισθοδοσίας, αυτή τη στιγμή, από συστήματα που η ίδια προμηθεύει, εκδίδεται η μισθοδοσία για περίπου 1.800.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, το 2019 ο όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 17,98 εκατομμυρίων ευρώ (16,23 εκατομμύρια το 2018), το gross income έφτασε τα 10,20 εκατομμύρια ευρώ (8,55 εκατομμύρια το 2018), το EBITDA της περασμένης χρονιάς στα 3,26 εκατομμύρια ευρώ (2,38 εκατομμύρια το 2018), το EBIT στα 1,75 εκατομμύρια ευρώ (1,27 εκατομμύρια το 2018) και στο 1,41 τα καθαρά κέρδη (1,04 εκατ. το 2018). Ο Πρόεδρος της Epsilon Net, κ. Ι. Μίχος, ο οποίος χαρακτήρισε την εταιρεία «άρμα τεχνολογίας», σημείωσε πως στην αισιοδοξία για τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν, στην εποχή των lockdown και της εργασίας από απόσταση, συνεισφέρει η επένδυση σε cloud και web. Αυτή ξεκίνησε στα τέλη του 2013, αυτοχρηματοδοτήθηκε και έφτασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας την εταιρεία σε υψηλό επίπεδο τεχνολογίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά στην περίοδο του κορονοϊού, η Epsilon Net «συγκράτησε τις δυνάμεις της», με μια ελάχιστη απόκλιση του -1% που θεωρεί πως θα «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο.

Άλλωστε, οι συνθήκες που δημιουργούνται, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την εργασία από απόσταση, «φέρνουν στην μηχανογράφηση την επόμενη τριετία έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων» και μια επιχειρηματική ευκαιρία. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως μια σειρά επιχειρήσεων, που φτάνουν τις 150 με 200 χιλιάδες, που αυτή τη στιγμή εκδίδουν τα παραστατικά τους με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πάνε στη μηχανογράφηση και θα συνεργαστούν με φορείς που θα πιστοποιηθούν ως πάροχοι. Η Epsilon Net έχει ήδη υποβάλλει τον σχετικό φάκελο για να αναγνωριστεί ως πιστοποιημένος πάροχος από την πολιτεία. «Η υφιστάμενη διείσδυση στην αγορά μας δίνει τα εργαλεία για να διεκδικήσουμε το μερίδιο μας στην [συγκεκριμένη] επιχειρηματική ευκαιρία και ο τρόπος που έχουμε τοποθετηθεί πιστεύουμε ότι θα μας δώσει το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που θα έρθει» τόνισε ο επικεφαλής. Σε κάθε περίπτωση, θα επικεντρώσει στο expertise της, ενώ εκεί θα βασιστεί και η όποια συμμετοχή σε έργα του δημοσίου.

Το στοίχημα για την Epsilon Net είναι πλέον να διευρύνει συνεχώς το μερίδιο αγοράς της με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς, με την είσοδο στην ρυθμιζόμενη αγορά να αναμένεται πως θα ενισχύσει τα διαθέσιμα κεφάλαια και να την «μεταφέρει» στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης. Στο στόχαστρο θα είναι η ανάπτυξη στο εξωτερικό και οι κάθετες αγορές, εκείνες δηλαδή που παρουσιάζουν ειδικά χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα τα φαρμακεία ή τα συνεργεία), που έχουν ένα 20% της λειτουργικότητας τους διαφορετικό από τις άλλες επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε συνεργασία με μικρότερες, εξειδικευμένες, εταιρείες. Η Epsilon Net ενδιαφέρεται για συμμετοχή και εξαγορές σε αυτούς τους τομείς. Το επενδυτικό πλάνο της, που στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 2021, κινείται στα 12 με 15 εκατομμύρια, ποσό που θα μοιραστεί σε εξαγορές και στρατηγικές συμμετοχές (το 50%), σε νέα προϊόντα (το 40%) και στο εξωτερικό (το 10%). Οι αυξήσεις προσωπικού αναμένεται πως θα είναι «μετρημένες».

Σε ερώτηση του epixeiro.gr σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις startups, ο κ. Μίχος ανέφερε για το πρώτο θέμα πως, βάσει του feedback που υπάρχει, αυτός αποτελεί μονόδρομο. Λόγω του ότι η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στην παγκοσμιοποίηση εάν δεν είναι οργανωμένες, όπως τόνισε ο ίδιος. «Η μόνη τους ελπίδα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, για να επιβιώσουν και να αναπτύσσονται, είναι να εκσυγχρονίζονται. Ο πρώτος και σημαντικότερος εκσυγχρονισμός είναι των πληροφοριακών τους συστημάτων». «Οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων πρώτα προκύπτει μέσα από τα συστήματα που είναι στη δική μας δράση και εύρος [ως εταιρεία]». «Άρα, το digital transformation είναι ένας μονόδρομος», ενώ αν υπάρξουν και σε εθνικό επίπεδο κίνητρα, οι ταχύτητες θα είναι ακόμη πιο γρήγορες.

Όσον αφορά στις startups, σημείωσε πως αυτές «βρίσκονται μέσα στη φιλοσοφία και τη στρατηγική μας 100%», με την εταιρεία να αλληλεπιδρά με το οικοσύστημα. Αναφερόμενος σε μια επιχειρηματική ιδέα από τη Θεσσαλονίκη που σχετίζεται με την παρακολούθηση παραγγελιών, τόνισε πως «σε μια τέτοια ομάδα, που θα την χρηματοδοτήσεις, θα πάρεις ποσοστό, θα τους δώσεις και εμπορική διέξοδο», σε τομείς όπως το fintech, η παραγωγική δομή, οι μικρομεσαίες κτλ, «σε οτιδήποτε κουμπώνει πάνω σε ένα ERP και μας δημιουργεί συνέργειες, τότε αυτό είναι το ιδεατό και κάτι που θα δούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια από τις δουλειές που κάνουμε σαν management team στην Epsilon Net» ανέφερε χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr