NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Diageo Learning for Life: Στήριξη στην κοινωνία και τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας

Diageo Learning for Life: Στήριξη στην κοινωνία και τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας

Η Έφη Μπούρα, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo, μιλάει στο epixeiro.gr για το Learning for Life, ένα πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης που δίνει την ευκαιρία σε νέους που ανήκουν σε ευάλωτες εργασιακές ομάδες να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και να λάβουν εξειδικευμένη γνώση από επαγγελματίες bartenders και barista .

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα Learning for Life, που φέτος πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά. Τι ακριβώς είναι, ποιους αφορά, ποιοι οι στόχοι του;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υλοποιήσαμε και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα Learning for Life. Ένα πρόγραμμα με βασικό στόχο να βοηθήσει νέους 18-35 ετών που ανήκουν σε εργασιακά ευάλωτες ομάδες να ενταχθούν με επιτυχία στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στους κλάδους του Τουρισμού, της Εστίασης και της Ψυχαγωγίας. Μέσω της πιστοποιημένης εκπαίδευσης Bartender και Barista, της γνώσης για τα αποστάγματα, τη μπύρα και το κρασί, αλλά και την ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, οι συμμετέχοντες αποκτούν εφόδια προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ποιες οι προσαρμογές που έγιναν στο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας; Και, γενικότερα, πώς προσαρμοστήκατε ως εταιρεία στις νέες συνθήκες που έφεραν οι περασμένες εβδομάδες;

Το αρχικό πλάνο ήταν το πρόγραμμα να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου για να ολοκληρωθεί εγκαίρως προκειμένου οι συμμετέχοντες να επωφεληθούν επαγγελματικά από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πράγματι, η επίσημη εκκίνηση έγινε στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, διαπιστώνοντας την ραγδαία εξέλιξη του Covid-19, πριν οι αρχές ανακοινώσουν τα περιοριστικά μέτρα, με βασικό γνώμονα την υγεία των συμμετεχόντων, αποφασίσαμε να το διακόψουμε, δίνοντας όμως την υπόσχεση ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κανονικά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, αξιολογώντας τα δεδομένα και σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων, το Learning for Life ξεκίνησε και πάλι την 1η Ιουνίου, ακολουθώντας νέα λειτουργικά δεδομένα βάσει των αναγκαίων κανόνων προστασίας και υγιεινής. Δεν θα μπορούσαμε να μην εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους νέους που ξεκίνησαν το πρόγραμμα με όρεξη και ενθουσιασμό να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν προκειμένου να ενταχθούν επαγγελματικά στους τομείς του Τουρισμού, της Εστίασης και της Φιλοξενίας, που είναι και οι σημαντικότεροι πυλώνες της οικονομίας μας.

diageo_interview.jpg?mtime=20200703133824#asset:195435

Καθώς αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που λαμβάνει χώρα σε όλη την υφήλιο, υπάρχουν σημεία του που προσαρμόζονται για την ελληνική «εκδοχή»; Ποια η ανταπόκριση που υπάρχει στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με άλλες περιοχές;

Το Learning for Life κατέχει σημαντική θέση στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Diageo σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκίνησε το 2008 από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Πλέον αριθμεί περισσότερα από 90 προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται σε ετήσια βάση σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο και ο αριθμός των ωφελούμενων ξεπερνάει τους 140.000 ανθρώπους. Διασφαλίζοντας εργασιακή εμπειρία για τουλάχιστον 70% των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη της απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 ακολουθώντας τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά εστιάζοντας σε νεαρές ηλικιακές ομάδες, καθώς είναι αυτές που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης και που απειλούνται περισσότερο από τις δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας. Η επιλογή των σπουδαστών του Learning for Life γίνεται σε συνεργασία με την Praksis, την Ανεξάρτητη Ανθρωπιστική Οργάνωση που υποστηρίζει συνανθρώπους μας που βιώνουν κοινωνικό ή/και οικονομικό αποκλεισμό. Η συνεργασία αυτή μας εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα, μετρήσιμα και ποιοτικά αποτελέσματα.

Eίναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η επιθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι νέοι έχουν ανάγκη από γνώση που θα τους δώσει την ευκαιρία για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον ευρύτερο κλάδο του Τουρισμού. Αυτή η επιθυμία δίνει και σε εμάς ενέργεια και έμπνευση να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μας. Μάλιστα φέτος, αποφασίσαμε να προσφέρουμε και δύο υποτροφίες με τις οποίες δύο συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να τελειοποιήσουν την εκπαίδευση τους στους τομείς Bartending ή Barista παρακολουθώντας σεμινάρια εξειδικευμένης γνώσης και υψηλότερου επιπέδου στο Bar Academy, τον εκπαιδευτικό συνεργάτη του προγράμματος.

diageo_interview3.jpg?mtime=20200703134546#asset:195438

Φωτογραφία από την τελετή αποφοίτησης (αριστερά: Έφη Μπούρα, Δ/ρια Εταιρικών Σχέσεων Diageo Hellas, Μαρί Χάλακα Δ/ρια Ανεύρεσης Πόρων PRAKSIS, σπουδαστής του Learning for Life, Γιώργος Ψωμιάδης Εμπορικός Δ/ντης, Diageo Hellas, Μπάμπης Καϊδαλίδης, Δ/νων Σύμβουλος Bar Academy)

Το Learning for Life, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά. Υπάρχει εικόνα από τα αποτελέσματα του περσινού προγράμματος και τους εκπαιδευόμενους που πήραν μέρος σε αυτό;

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι πρώτοι σπουδαστές μας ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαιδευτική διαδικασία. Η πιστοποιημένη γνώση που έλαβαν μέσω του προγράμματος και μάλιστα από αναγνωρισμένους φορείς, τους βοήθησε ουσιαστικά στο να απασχοληθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι όμως εξίσου σημαντικό, καθώς αποδεικνύει την συλλογικότητα του προγράμματος, ότι οι σπουδαστές κράτησαν επαφή μαζί μας και μεταξύ τους, ενώ με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων δημιούργησαν μία ιδιωτική πλατφόρμα επικοινωνίας, μέσω της οποίας μοιράζονται μεταξύ τους συμβουλές, εμπειρίες και τα νέα τους. Άλλωστε, με την έναρξη του φετινού προγράμματος είχαμε την πολύ μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας 2 από τους περσινούς σπουδαστές, οι οποίοι μίλησαν στους νέους συμμετέχοντες για όλα όσα αποκόμισαν από το Learning for Life σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ποια είναι η σημασία της ΕΚΕ στις μέρες μας και ποιος ο θετικός αντίκτυπος που υπάρχει από αυτές τις ενέργειες στην χώρα μας; Αποκτά μεγαλύτερη σημασία η ΕΚΕ στην εποχή της πανδημίας;

Η φιλοδοξία μας στη Diageo είναι να είμαστε μία από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις, τις πλέον αξιόπιστες και τις πιο ευυπόληπτες. H λειτουργία μας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο κάθε μέρα, σε όλη τον κόσμο, όπως άλλωστε δηλώνει και το όραμα μας, σημαίνει να στηρίζουμε τις κοινωνίες, να προστατεύουμε και να διατηρούμε τους φυσικούς πόρους και να διασφαλίζουμε ότι το αλκοόλ παίζει θετικό ρόλο στην κοινωνία. Αναφορικά με την πρώτη από τις παραπάνω προτεραιότητες μας, την στήριξη της κοινωνίας, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μας, οι προμηθευτές μας, οι κοινότητες που σχετίζονται με την δραστηριότητα μας, οι πελάτες, οι καταναλωτές και η κοινωνία μας γενικότερα ευδοκιμούν ως αποτέλεσμα της επιχείρησής μας. Η πανδημική κρίση επέφερε, ίσως για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, πολύ μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές. H Diageo διεθνώς, συμπαραστέκεται έμπρακτα στις κοινωνίες που δραστηριοποιείται, και στηρίζει πολύ δυναμικά τους κλάδους της Εστίασης, της Φιλοξενίας και της Διασκέδασης. Στην Ελλάδα, ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, που συμπεριλαμβάνει και τους παραπάνω, έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα και πρέπει να τον στηρίξουμε για να ανακτήσει τα υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας του. To πρόγραμμα Learning for Life εξυπηρετεί και αυτό το σκοπό, καθώς παρέχει στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, τεχνικά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr