NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. - Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. - Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου
03_07_2020 | 15:16 03_07_2020 | 15:17
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Στα νέα μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την εργασία και την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

«Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σήμερα είναι πιστεύω μία καλή ημέρα, συνολικά για την ανάπτυξη στη χώρα, καθώς μετά από 19 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη νέα επένδυση στο Ελληνικό, με την προοπτική δημιουργίας του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, αλλά και μίας συνδυασμένης ανάπτυξης η οποία θα δημιουργήσει στην πλήρη της ανάπτυξη 80.000 θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είπε: «Έχουμε πει πολλές φορές, ότι το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι μία θεωρητική άσκηση. Άκουσα και εσείς να επικαλείστε διάφορα νούμερα προβλέψεων για το μέλλον. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι να μιλήσω με βάση τα δεδομένα τα οποία ήδη έχουμε. Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ήδη έχουμε και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης;

Πρώτον, ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη ύφεση στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: 0,9% έναντι 3,6%.

Δεύτερον, ότι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε μεν κατά 7,4%, αλλά τέσσερις φορές λιγότερο -προσέξτε- από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ευρώπη κατρακύλησε η βιομηχανική παραγωγή, αυτούς τους δύο μήνες, κατά 27,7%.

Με άλλα λόγια η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα ή λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο θα είναι επιπτώσεις δραματικές.»

«Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Το ξέρουμε αυτό, δεν το κρύψαμε ποτέ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και ταυτόχρονα μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μία γρήγορη ανάκαμψη, όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αφήσουμε πίσω μας αυτή την υγειονομική περιπέτεια».

«Η κυβέρνηση συζητά να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέραν της προσπάθειας την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Αλλά εδώ πέρα, αυτό το οποίο μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει, είναι να αποτρέψουμε μία απότομη αύξηση της ανεργίας, όπως αυτή παρατηρείται σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, όπου έχουν μια αγορά εργασίας η οποία είναι παντελώς ευέλικτη και παντελώς απορυθμισμένη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δίνουμε στις επιχειρήσεις πλήρη ευελιξία να μπορέσουν είτε να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή, να πληρώνεται δηλαδή το προσωπικό από το κράτος -και φυσικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό αυτό σημαίνει διατήρηση της εργασιακής σχέσης, άρα δυνατότητα στη συνέχεια να ξαναμπούν στο Ταμείο Ανεργίας ώστε να μπορέσουν να επαναπροσληφθούν από το 2021- ή να αξιοποιήσουν με απόλυτη ευελιξία τις πρόνοιες του προγράμματος «Συν-Εργασία». Να μπορούν δηλαδή να αξιοποιούν περισσότερους εργαζόμενους μιας και θα έχουν λιγότερο τζίρο και με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι να έχουν καλύτερα εισοδήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής -και θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες από το Υπουργείο Οικονομικών- θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%. Επίσης, μισή προκαταβολή θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά αυτό είναι μια παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.

Δεύτερον εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισεκατομμυρίου. Αυτή θα αφορά πλέον και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Μέτρο τρίτο. Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, περίπου 600 εκατομμύρια.

Μέτρο τέταρτο. Οι εποχικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουρισμού δηλαδή όπως τις ορίσαμε πριν. Και θέλω να τονίσω, αυτός είναι ένας ad hoc ορισμός της εποχικότητας. Ορίζουμε ως εποχική επιχείρηση, το επαναλαμβάνω, επιχειρήσεις που κάνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια.

Πέμπτο μέτρο. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Είναι κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, σε όλο το εμπόριο των τουριστικών ειδών, τα καταστήματα δηλαδή, τα ωραία καταστήματα που είδα στη Σαντορίνη, τα οποία ζουν ας το πούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr