NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Κομισιόν: Τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς

Κομισιόν: Τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς

Η Κομισιόν δημοσίευσε τον πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς για το 2020, ο οποίος δείχνει ότι, παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Τα αποτελέσματα του φετινού πίνακα αποτελεσμάτων, ο οποίος διατίθεται ως διαδικτυακό εργαλείο, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ανανεωμένη έμφαση που δίνεται στην εφαρμογή και την επιβολή των κανόνων, όπως περιγράφεται στο σχέδιο δράσης για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς της Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020. Πάνω απ' όλα, για να λειτουργεί πλήρως η ενιαία αγορά, χρειάζεται τη σύμπραξη μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Η πρόσφατα συσταθείσα ειδική ομάδα για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς θα αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την προώθηση μιας τέτοιας συνεργατικής προσέγγισης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς παρέχει λεπτομερή επισκόπηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) το 2019. Αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, τα εργαλεία διακυβέρνησης, καθώς και συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, βάσει ορισμένων επιλεγμένων δεικτών. Τα πορίσματα παρουσιάζονται υπό μορφή διαγράμματος «φωτεινού σηματοδότη», όπου απονέμονται κόκκινες (κάτω του μέσου όρου), κίτρινες (μέσος όρος) και πράσινες (άνω του μέσου όρου) κάρτες.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων καταγράφει μια σταθερή κατάσταση στα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά σημειώνει μικρή μείωση των συνολικών επιδόσεων. Συνολικά, ο πίνακας αποτελεσμάτων απένειμε 158 πράσινες κάρτες (153 το 2018), 107 κίτρινες κάρτες (137 το 2018) και 59 κόκκινες κάρτες (59 το 2018). Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις το 2019 ήταν η Λετονία, η Κύπρος, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, ενώ οι λιγότερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Μεταξύ των άλλων βασικών πορισμάτων του πίνακα αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς για το 2020 συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Ανομοιόμορφη επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς: παρότι τα κράτη μέλη έχουν βελτιώσει σημαντικά τη μεταφορά της ενωσιακής νομοθεσίας, έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαδικασιών επί παραβάσει, εν μέρει λόγω ημιτελούς ή λανθασμένης μεταφοράς. Ο πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει ότι σημειώθηκε ιδιαίτερη βελτίωση όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας για τους καταναλωτές, χάρη στον ισχυρό συντονιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών.
  • Πιο εκτεταμένη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών: Η χρήση του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI), το οποίο στηρίζει τη διοικητική συνεργασία των κρατών μελών σε 16 τομείς πολιτικής και νομοθεσίας, έχει αυξηθεί κατά 52 % και τώρα καλύπτει 59 διασυνοριακές διοικητικές διαδικασίες.
  • Σταθερή αύξηση της χρήσης εργαλείων που βοηθούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά: έχει αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν την πύλη πληροφόρησης Η Ευρώπη σου και τη συμβουλευτική υπηρεσία «Η Ευρώπη σου – Συμβουλές» (+48 % για την πύλη «Η Ευρώπη σου» με 35 εκατομμύρια επισκέψεις και +52 % για την υπηρεσία «Η Ευρώπη σου – Συμβουλές» με 35 χιλιάδες ερωτήματα). Ο όγκος υποθέσεων του SOLVIT, ενός άτυπου εργαλείου επίλυσης προβλημάτων, αυξήθηκε συνολικά κατά 4 %.
  • Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής: απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών, και ιδίως για να αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Οι επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις εξακολουθούν να είναι ανομοιόμορφες, ιδίως όσον αφορά τις συμβάσεις που ανατίθενται σε μεμονωμένους υποψηφίους/προσφέροντες.

europe_SingleMarket.jpg?mtime=20200706110131#asset:195635

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr