NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Το ψηφιακό άλμα της χώρας στο 3rd InvestGR Forum 2020

Το ψηφιακό άλμα της χώρας στο 3rd InvestGR Forum 2020
15_07_2020 | 16:23 17_07_2020 | 16:35
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Ξεκίνησαν σήμερα οι συνεδρίες του online 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, το οποίο οργανώνεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την Public Affairs and Networks.

Στο δεύτερο πάνελ της ημέρας με θέμα: «Greece takes a digital leap forward», πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Σωτήρη Γιαννάτο, και τη συμμετοχή των κ.κ. Ράνιας Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλο ΕΕΣΥΠ, Agata JAKONCIC, Διευθύνουσα Σύμβουλο MSD Greece, Cyprus & Malta, Γιάννη Καντώρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο INTERAMERICAN Group, Μιχάλη Κασιμιώτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Greece & Cyprus HEWLETT PACKARD ENTERPRISE, και Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, κ. Γιάννης Καντώρος, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου θα σηματοδοτηθεί καθοριστικά από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της INTERAMERICAN, από την οργάνωση και τις λειτουργίες μέχρι τη σχέση με τον πελάτη, στηρίζεται στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Νέος τρόπος εργασίας με αιχμή τις ψηφιακές δεξιότητες, εκθετική αξιοποίηση των big data, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και νέες μέθοδοι διανομής. Όλα αυτά δημιουργούν μια νέα εμπειρία ασφάλισης και αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης στον οργανισμό μας με μοχλό την ψηφιακή τεχνολογία» υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι η υγειονομική κρίση άλλαξε τις διαστάσεις για το ψηφιακό μέλλον, φέρνοντας το ακόμη πιο κοντά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καντώρος σχολίασε τη διαφορετική ταχύτητα της ψηφιακής προσαρμογής μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μολονότι τα όλο και πιο σύνθετα κανονιστικά πλαίσια, αλλά και η περισσότερο πληροφορημένη νέα γενιά ασφαλιζομένων δημιουργούν νέες συνθήκες υψηλών απαιτήσεων για ψηφιακό εκσυγχρονισμό, οι ταχύτητες του μετασχηματισμού των εταιρειών στην ασφαλιστική αγορά δεν είναι ίδιες. Προβάδισμα έχουν οι εταιρείες που συνδέουν τον μετασχηματισμό τους, παράλληλα, με επενδύσεις σε ψηφιακή καινοτομία και σε ανθρώπινους πόρους πιο έτοιμους για τη νέα ψηφιακή εποχή, παρακολουθώντας τις τάσεις».

Καταλήγοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN τόνισε πως η ασφαλιστική βιομηχανία αλλάζει δυναμικά, καθώς δημιουργείται μια μεγάλη αγορά όπου καταλύονται τα παραδοσιακά όρια. «Ο μόνος τρόπος για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι να στραφούν σε μια διαφορετική προσέγγιση του πελάτη, διευρύνοντας την παρέμβασή τους στην καθημερινότητά του, ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του και να του προσφέρουν συνεχώς περισσότερα. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει εισαγωγή στον νέο ψηφιακό κόσμο με βιώσιμο σχεδιασμό, συνεργασίες και επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες και ψηφιακές υποδομές. Στον δικό μας οργανισμό είμαστε στα τελευταία χρόνια μέσα σε αυτή την άσκηση εντατικά, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στους τομείς ασφάλισης της υγείας και του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα με το business, δίνουμε χώρο στην έρευνα, στα οικοσυστήματα υπηρεσιών και σε σύγχρονες μεθοδολογίες ευελιξίας και αυτοματισμών».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, κα Ράνια Αικατερινάρη, αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν στην καινοτομία ανάμεσα στις δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της ΕΕΣΥΠ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών εταιρειών της.

Η κα Αικατερινάρη εστίασε στην ανάγκη συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε θέματα καινοτομίας, αναφέροντας: «Η κρίση της πανδημίας μας «ανάγκασε» να αποδώσουμε ταχύτερα όσον αφορά στις ψηφιακές φιλοδοξίες μας. Και είχαμε καλά αποτελέσματα, καθώς καταφέραμε να διατηρήσουμε την οικονομική δραστηριότητα, στηρίζοντας κρίσιμους τομείς και τους πολίτες. Για αυτό, χρειαζόμαστε κάτι που φαίνεται αυτονόητο: να δοκιμάζουμε και να προσαρμοζόμαστε. Πρέπει να είμαστε συνεχώς αυτοί που λύνουν προβλήματα με έξυπνο, δημιουργικό, ευέλικτο τρόπο. Πρώτη φορά στην ιστορία, ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αυτό, προφανώς, σηματοδοτεί το μέλλον, το δικό μας μέλλον».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HEWLETT PACKARD ENTERPRISE Greece & Cyprus, κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιακής θωράκισης τόσο των κρατικών δομών όσο και των επιχειρήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή πραγματικότητα, με την έκρηξη των δεδομένων (data) που συμβαίνει γύρω μας, η δύναμη ενός οργανισμού κρύβεται πίσω από την ικανότητά του να συλλάβει και να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα τη στιγμή της γέννησής τους. Από τεχνολογικής και οικονομικής πλευράς απαιτείται να αντλήσουμε αυτήν την ευφυΐα η οποία, με τη σειρά της, θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων. Η αξιοποίηση των δεδομένων μέσα από μηχανισμούς Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκλειδώνει μια τεράστια ευκαιρία για την ανθρωπότητα στο μέλλον και θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται».

Στη συνέχεια, ο κ. Κασιμιώτης ανέλυσε πώς ορισμένες εταιρείες κατάφεραν, εν μέσω της πανδημίας, να ξεπεράσουν τα όριά τους, παραθέτοντας τις ψηφιακές επενδύσεις που επέτρεψαν αυτή τη διαφοροποίηση, για να συμπληρώσει την παρέμβασή του με προτάσεις και λύσεις, χάρη στις οποίες εταιρείες και κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε παρόμοιες προκλήσεις: «Η επιτυχία της ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ισορροπημένη διαχείριση των τεχνολογικών πόρων, των ανθρώπινων πόρων και των κεφαλαίων που απαιτούνται. Η νέα τάση είναι τα XaaService μοντέλα κατανάλωσης που αφαιρούν από έναν οργανισμό την πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών και την οικονομική πίεση που έχουν τέτοιες επενδύσεις, προσθέτοντας ταυτόχρονα μόνο τα οφέλη που εξασφαλίζει η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος MSD Greece, Cyprus & Malta, κα Agata Jakoncic, ανέλυσε ποιο είναι το ψηφιακό άλμα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, εξηγώντας ειδικότερα: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας έδειξε ότι οι ψηφιακές λύσεις όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες κ.ά., μπορούν πραγματικά να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης και να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών. Η ανάπτυξη του ιατρικού φακέλου, όπως περιγράφεται στην ψηφιακή βίβλο, σε συνδυασμό με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και την ανάπτυξη ψηφιακών μητρώων ασθενειών, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό οικοσύστημα λύσεων στην πρόληψη και την ιατρική περίθαλψη, ικανό να καταστήσει τη χώρα κέντρο ψηφιακής αριστείας στην υγεία διεθνώς».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή της, η κα Jakoncic περιέγραψε ποιες είναι, κατά τη γνώμη της, οι προοπτικές της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα των Real-World evidence («μεγαδεδομένων») στην υγεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη ενός δικτύου ψηφιακών λύσεων και ψηφιακών βάσεων δεδομένων μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κονδύλια έρευνας καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μπορούν να συσχετίζουν θεραπείες με το επίπεδο υγείας, το επίπεδο ασφάλειας και την οικονομική επίπτωση στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας, να αντλούν δεδομένα για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κλινικών μελετών, καθώς και να αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών. Πάνω από 2.000 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν δίπλα σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κα Jakoncic ανέλυσε πώς μπορούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού οικοσυστήματος, λέγοντας: « Το ψηφιακό άλμα στην υγεία στη χώρα μας απαιτεί εθνική στρατηγική και σύμπλευση όλων των δυνάμεων για ένα πραγματικά επιδραστικό αποτέλεσμα με διεθνή εμβέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των παρόχων υγείας, των εταιρειών αναλύσεων δεδομένων, των εταιρειών επικοινωνιών, τηλεϊατρικής, ανάπτυξης λογισμικού, ερευνητικών συμβούλων και νεοφυών επιχειρήσεων με το δημόσιο σύστημα υγείας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι το απαραίτητο θεμέλιο για την επιτυχία».

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Διομήδης Σπινέλλης, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορέσουν το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εξηγώντας ότι «θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση και εκμετάλλευση νέων και συχνά επαναστατικών ψηφιακών τεχνολογιών για τη ριζική βελτίωση βασικών οργανωσιακών λειτουργιών, προϊόντων, διαδικασιών, επιχειρηματικών μοντέλων, οργανωτικών δομών και διοικητικών πρακτικών.

Ακολούθως, ο κ. Σπινέλλης περιέγραψε τον τρόπο που διάφοροι οργανισμοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανάπτυξη λογισμικού και τις πληροφορικές υποδομές προτείνοντας οι οργανισμοί να υιοθετούν, όπου γίνεται, την ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού (agile sofwtare

development), ενώ συνέστησε τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην ανάπτυξη λογισμικού και τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και πρακτικών (DevOps).

Τέλος, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για το πώς θα μπορούσαν διάφοροι οργανισμοί να επωφεληθούν από το λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source software), μιλώντας για τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης λογισμικού, τον τρόπο επιλογής τέτοιων συστημάτων, καθώς και καλές πρακτικές για την υιοθέτησή τους.

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι Χορηγοί Επικοινωνίας.

Στρατηγικοί Εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI, ενώ Χορηγοί και Υποστηρικτές είναι οι ABBVIE, COCA – COLA, ΕΚΟΜΕ, HPE, INTERAMERICAN, MSD, PFIZER, ACCENSUS, LIDL, NN.

Οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position συνεχίζονται αύριο, με τα πάνελ συζήτησης: «Greek Innovation: Head Start on a New Era» και «State and Corporate Purpose: the new asset of Greece to attract foreign investments».

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/3rd-investgr-online-event-registration/

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του 3rd InvestGR Forum 2020

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr