NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

«Φρένο» από το Ευρωδικαστήριο στη μεταφορά δεδομένων προς τις ΗΠΑ

«Φρένο» από το Ευρωδικαστήριο στη μεταφορά δεδομένων προς τις ΗΠΑ

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έβαλε «φρένο» στη συμφωνία με την οποία επιτρέπεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να μεταφέρουν δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συμφωνία αφήνει τα δεδομένα των Ευρωπαίων εκτεθειμένα στην επιτήρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η συμφωνία, γνωστή ως Privacy Shield, ισχύει από το 2016 και περισσότερες από 5.000 εταιρείες λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους της. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) έκρινε ότι ο νόμος των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμος για να προστατεύσει τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ στο βαθμό που απαιτεί το δίκαιο της ΕΕ.

«Οι περιορισμοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πρόσβαση και τη χρήση από τις δημόσιες αρχές των ΗΠΑ τέτοιων δεδομένων που μεταφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ... δεν περιορίζονται κατά τρόπο που να ικανοποιούν απαιτήσεις που είναι ουσιαστικά ισοδύναμες με εκείνο που απαιτείται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ».

Ως αποτέλεσμα της υπόθεσης, οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ή διαχειρίζονται δεδομένα από Ευρωπαίους πελάτες είτε θα πρέπει να διαπραγματευτούν νέες ατομικές ρυθμίσεις διαχείρισης δεδομένων, που ονομάζονται τυποποιημένες ρήτρες συμβάσεων (SCC), με την ΕΕ, ή να σταματήσουν να μεταφέρουν δεδομένα από ευρωπαϊκές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ισχύει για δεδομένα που εταιρείες όπως το Facebook μεταφέρουν σε διακομιστές των ΗΠΑ για εσωτερικούς λόγους, αλλά δεν επηρεάζει τις "απαραίτητες" μεταφορές δεδομένων, όπως εκείνες που λαμβάνουν χώρα όταν κάποιος στην Ευρώπη στέλνει ένα email σε έναν παραλήπτη στις ΗΠΑ, κάνει κράτηση πτήσης ή ξενοδοχείου σε αμερικανικό ιστότοπο κτλ.

Με πληροφορίες από arstechnica

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr