NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η επόμενη ημέρα των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η επόμενη ημέρα των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα είναι γεγονός

Πριν από μερικές εβδομάδες, το ελληνικό κοινοβούλιο έδωσε τη θετική του ψήφο για το νέο πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων. Στόχος αυτού είναι η θέσπιση κανόνων για την ανάληψη, άσκηση και εποπτεία της δραστηριότητας. Σήμερα, το epixeiro.gr συζητά με τρεις οργανισμούς που «εμπλέκονται» άμεσα με το συγκεκριμένο ζήτημα - το People's Trust, την AFI και την microSTARS - ζητώντας τη γνώμη τους για το νέο πλαίσιο και την επόμενη ημέρα των μικροχρηματοδοτήσεων στην χώρα μας.

Η συζήτηση μας ξεκινά ζητώντας από τους επικεφαλής των τριών οργανισμών να μας αναφέρουν τα σημεία που ξεχωρίζουν από το νέο πλαίσιο. Ο Δημήτρης Κουλέτσης, Head of Operations του The People's Trust, σημειώνει ότι, με αυτό, η εποπτεία παραμένει κάτω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ίδρυση ενός φορέα μικροπιστώσεων «δεν είναι αμελητέα». Με βάση τα δύο αυτά σημεία, εκτιμά πως στην αγορά θα μπουν σοβαρές επιχειρήσεις και οργανισμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποια σημεία του νομοσχεδίου που είναι ασαφή, αλλά θεωρεί πως θα υπάρξουν «νέες εγκύκλιοι που θα θέσουν ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ειδικά σε ό,τι αφορά την παροχή άδειας λειτουργίας ενός φορέα μικροπιστώσεων».

Η Αναστασία Τσίλογλου, General Manager της AFI, τονίζει ότι είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη «για την ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενσωμάτωση τους στην οικονομία και κοινωνία της χώρας μας», με τις μικροπιστώσεις να αποτελούν «ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Ο νέος νόμος έχει σχεδιαστεί προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας επί σειρά ετών» σημειώνει, τονίζοντας πως είναι σημαντική η βαρύτητα που δόθηκε στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στην εναρμόνιση με ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και στη δυνατότητα σε νομικές μορφές πέραν των Α.Ε. να αδειοδοτηθούν. Σε κάθε περίπτωση, «απαιτούνται συμπληρωματικές οδηγίες από τη ρυθμιστική αρχή» και ευελιξία «για να γίνουν γρήγορα οι τυχόν απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Ο Νεοκλής Στάμκος, Chief Operating Officer της microSTARS, υπογραμμίζει πως «είχαμε εισηγηθεί την χρήση του Κώδικα Καλών Πρακτικών για τις Μικροπιστώσεις. Ευτυχώς για όλους μας, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η τρέχουσα, αποδέχθηκαν τις προτάσεις μας, με αποτέλεσμα στο τελικό κείμενο, το 60-70% των διατάξεων να "πατάει" στον Κώδικα». «Έχουμε καταφέρει ως χώρα να συμπεριλάβουμε ότι καλύτερο και επίκαιρο υπάρχει σήμερα ως προς την εποπτεία και τον έλεγχο των ιδρυμάτων». Παράλληλα, έχει «πολύ μεγάλη σημασία η διακομματική αποδοχή των προτάσεων μας για απαλλαγή των μικροδανείων από έξοδα χαρτοσήμου, την εισφορά του Ν. 128 όπως και την πολύ σημαντική αλλαγή στον ΚΦΕ (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) ως προς την έκπτωση των τόκων των μικροδανείων». Εντούτοις, τονίζει πως προβληματικό σημείο είναι το θέμα του μέγιστου ύψους επιτοκίου, για το οποίο «ψηφίστηκε διάταξη που δίνει στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών την δυνατότητα να το ορίζει μονομερώς», κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

Πώς επηρεάζεται, όμως η λειτουργία των συγκεκριμένων οργανισμών μετά το νέο πλαίσιο; «Για την AFI θα είναι σίγουρα μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης και εξάπλωσης προκειμένου να υποστηρίξει πολλές γεωγραφικές περιοχές και ανθρώπους αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα» δηλώνει η κ. Τσίλογλου. «Τα κεφάλαια που θα δίνονται στις επιχειρήσεις σταδιακά θα αυξηθούν από το ποσό που υπάρχει σήμερα για να αγγίξει τις 25.000 ευρώ που οριοθετούνται στο νόμο». Οι συμπληρωματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται από την ίδια την AFI και το δίκτυο εθελοντών της, ενώ οι συνεργασίες που υπάρχουν με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τον ιστό λειτουργίας της. «Οργανωτικά θα πρέπει να εναρμονιστούμε με το νέο νόμο, επομένως θα υπάρξουν απαραίτητες προσθήκες στο οργανωτικό σχήμα, και το μεγάλο στοίχημα θα είναι η πιο ομαλή μετάβαση από την υπάρχουσα κατάσταση στο νέο πλαίσιο».

«Με το νέο πλαίσιο, το microSTARS μπορεί να ανασάνει και να ενηλικιωθεί» τονίζει ο κ. Στάμκος. «Για μας ήταν πολύ δύσκολο τα τελευταία χρόνια να απορρίπτουμε την χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που μπορούσαν να την λάβουν και είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, αλλά λόγω των τραπεζικών κριτηρίων δεν μπορούσαμε να τους υποστηρίξουμε όπως θέλαμε. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας προς όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που ήρθαν σε εμάς αλλά δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε, τη στιγμή που μία μικρή οικονομική ενίσχυση είχε μεγάλη σημασία για την μετέπειτα πορεία τους. Από την ημέρα που ψηφίσθηκε ο νόμος έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για εμάς και ήδη βρισκόμαστε σε αρκετά ώριμο στάδιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε σύντομα να αδειοδοτηθούμε από την ΤτΕ».

«Στο The People’s Trust εξετάζουμε συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας, μένοντας πάντα προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει, που είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και η στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να τους επαναπροσδιορίσουμε αν διαπιστώσουμε νέες ανάγκες και νέους τρόπους να ανταποκριθούμε σε αυτές. Υπό αυτό το πλαίσιο, το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι για εμάς. Άλλωστε, το περιμέναμε εδώ και καιρό. Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά και διαθέτουμε την ετοιμότητα και τους μηχανισμούς για να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, αν αυτό χρειαστεί» σημειώνει στο epixeiro.gr ο κ. Κουλέτσης.

Τι σημαίνει λοιπόν το νέο πλαίσιο για όσους αναζητούν μικροχρηματοδότηση; Θα είναι πλέον ευκολότερο να λάβουν τέτοια; «Σαφέστατα ναι» σύμφωνα με τον Chief Operating Officer της microSTARS. «Μόνο εμείς, στην Κεντρική Μακεδονία, θα μπορούσαμε να έχουμε ρίξει στην αγορά γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε λόγω των τραπεζικών περιορισμών. Και μιλάμε για φρέσκα χρήματα, χωρίς να είναι κατ΄ ανάγκη κρατικοί πόροι ή χρήματα του ΕΣΠΑ. Εάν είχαμε αυτό το πλαίσιο νωρίτερα, θα μπορούσαμε να φέρουμε στην χώρα μας τμήμα των τριών δις που επενδύονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μικροδάνεια από ιδιωτικά κεφάλαια. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά».

«Θεωρητικά ναι» δηλώνει ο κ. Κουλέτσης από το People's Trust. «Αυτό είναι και το νόημα του νομοσχεδίου. Επιχειρήσεις και δυνητικοί επιχειρηματίες που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, αλλά μένει να δούμε πόσο εύκολα και με ποιους όρους. Το ύψος του επιτοκίου αποτελεί σίγουρα έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, αφού ένα υψηλό επιτόκιο μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα μία μικρή επιχείρηση πολύ περισσότερο από ότι θα την ωφελήσει βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη, ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα βιωσιμότητας στον φορέα που παρέχει τα δάνεια. Ελπίζω πως οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς θα λειτουργήσουν προς όφελος όλων».

«Από τη στιγμή που ο κλάδος θεσμοθετήθηκε, αναμένουμε να δούμε νέους παίκτες στην αγορά, και αυτό μας χαροποιεί» δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Τσίλογλου από την AFI. «Ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τον τελικό επωφελούμενο. Περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών και προϊόντων στην αγορά, που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρονται. Περιμένουμε να δούμε από όλα τα ιδρύματα που θα αδειοδοτηθούν μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που σήμερα επικρατεί στον κλάδο, και με μεγαλύτερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην προσφορά των υπηρεσιών». «Περιμένουμε ανθρώπους που τώρα ήταν εντελώς αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε μικρή μικροχρηματοδότηση να μπορούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα». «Θα πρέπει ο κλάδος να προχωρήσει με σωστό βηματισμό και λελογισμένο ρίσκο τον πρώτο καιρό, ώστε να βεβαιωθούμε όλοι πως βαδίζουμε προς το σωστό δρόμο».

Οι επόμενοι στόχοι και η στρατηγική

Ποιοι είναι οι στόχοι για τους συγκεκριμένους οργανισμούς μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου; Ξεκινώντας από το People's Trust, αυτό συνεχίζει να παρέχει οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η οικονομική υποστήριξη είναι μέχρι τα 10.000 ευρώ, με τον οργανισμό να δέχεται αιτήσεις σε καθημερινή βάση. «Έχουμε έτοιμα σχέδια για την επόμενη μέρα που εξαρτώνται από τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβαση σε ρευστότητα που θα παρέχεται από το σύστημα. Ωστόσο, η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν ακόμα φανεί. Όσο για το νομοσχέδιο, μένει να δούμε πόσοι φορείς θα ενταχθούν στην αγορά, τι είδους πιστώσεις θα παρέχουν και με ποιους όρους» τονίζει ο ίδιος.

Η AFI, σύμφωνα με την κ. Αναστασία Τσίλογλου, έχει στόχο να υποστηρίξει όσες περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορεί «και να ξέρουμε πως έχουν συσταθεί/αναπτυχθεί υγιείς επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». Όπως και τώρα, δεν θα έχουμε περιορισμούς στη νομική μορφή ή κλάδο εταιριών που θα υποστηρίξουμε. Θέλουμε η γκάμα των προϊόντων μας να είναι σταδιακά πλούσια, ώστε να προσαρμόζονται στις επιμέρους ανάγκες κλάδων, εποχικότητας και αποπληρωμής κάθε ενδιαφερομένου. Σίγουρα το 5ετές μας πλάνο αφορά σε ολοένα και μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Στους άμεσους στόχους μας είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της AFI και η οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος της νέας εταιρίας».

Στο νέο πλαίσιο, τέλος, σκοπός της microSTARS είναι αφενός να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση, αρχικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και σε δεύτερο χρόνο στις όμορες Περιφέρειες. «Για αυτόν τον σκοπό είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των ψηφιακών εργαλείων μας ως προς το σκέλος της συμβουλευτικής υποστήριξης. Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε κάθε μικρή επιχείρηση που μπορούμε να εμπιστευθούμε, η οποία παρά τα όποια προβλήματά της, μπορεί να χρησιμοποιήσει γόνιμα μια μικροχρηματοδότηση. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ότι έχουμε αναπτύξει μέσα από το επιχειρηματικό μας μοντέλο (mentoring μέχρι 4 ώρες, ανοιχτά workshops με επίκαιρη θεματολογία, ηλεκτρονική εκπαίδευση, μικροδάνεια μέχρι 25.000€), ενώ ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε και τα άλλα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος (microleasing, microguarantees). Επίσης, θα αναζητήσουμε συνέργειες και εργαλεία για να εισάγουμε τεχνολογίες αιχμής όπως το Blockchain».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr