NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Εκτίναξη αποδόσεων στις μετοχές λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκτίναξη αποδόσεων στις μετοχές λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οδήγησε σε εκτίναξη των αποδόσεων των μετοχών. O Γενικός Δείκτης στις 11:00, βρισκόταν στις 660,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,09%, ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν αυξημένη και ανέρχονταν στα 10,04 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συρρικνώνονται με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται στο 1,086%.

Μία συμφωνία που την περίμεναν οι Ευρωπαίοι εδώ και μήνες επιτεύχθηκε και εκτίναξε τις αποδόσεις των μετοχών. Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και πέρασε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Νοτίων και των «φειδωλών» Βορείων, τελικά έκλεισε χθες το βράδυ με μικρές υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Οι Νότιοι (μαζί με την Γερμανία) δέχθηκαν να υποχωρήσουν οι επιχορηγήσεις κάτω από τα 400 δισ. ευρώ (έκλεισαν στα 390 δισ. ευρώ) και οι «φειδωλοί» δέχθηκαν να διαμορφωθεί ο λόγος επιχορηγήσεων/δανείων στο 60/40 αντί στο 50/50 όπως αρχικά ήθελαν.

Επί της ουσίας, οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές περίμεναν ότι η συμφωνία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έκλεινε, αφού ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων των κρατών μελών. Απλώς έδειξε ότι οι διαφορές σε επίπεδο νοοτροπίας ανάμεσα στα 27 μέλη της Ε.Ε. είναι μεγάλες αλλά, τουλάχιστον, επιλύονται με καλή θέληση. Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε χθες κάποιος διαχειριστής κεφαλαίων, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. «μοιάζουν με ένα παντρεμένο ζευγάρι ηλικιωμένων που αν και τσακώνονται για το παραμικρό, παραμένουν μαζί για πολλά χρόνια».

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίτευξη της συμφωνίας ήταν μία ακόμη ήττα των Ευρωσκεπτικιστών που από τον Μάρτιο έβλεπαν το τέλος της Ευρωζώνης. Όσο οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών δένονται μεταξύ τους με πολλά χρήματα και όσο παραμένουν τα κράτη μέλη σε κοινή γραμμή ως προς την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική πορεία, η Ε.Ε. δεν θα έχει πρόβλημα.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι διεθνείς επενδυτές είχαν αντιληφθεί ότι παρά τη «σκληρή γλώσσα» των ηγετών, η συμφωνία θα ερχόταν αργά η γρήγορα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η συμφωνία μάλλον ήρθε γρηγορότερα απ’ ό,τι την περίμεναν, αφού κάποιοι είχαν προεξοφλήσει περισσότερες διαπραγματεύσεις. Καθοριστικός για μία ακόμη φορά ήταν ο ρόλος της Γερμανίας (όπως τον εκφράζει η Ανγκελα Μέρκελ) που ουσιαστικά πίεσε τους «φειδωλούς» για να συμφωνήσουν.

Μεγάλη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Χρηματιστηριακά, ο δείκτης DAX έχει επιστρέψει πάνω από τις 13.000 μονάδες φτάνοντας ήδη σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά που είχε τον Φεβρουάριο πριν από την κρίση του covid 19. Αν δεχθούμε ότι οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις, φαίνεται ότι προεξοφλείται η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2020.

Στη Γαλλία, η ανάκαμψη του CAC 40 δεν είναι αντίστοιχη του γερμανικού δείκτη (απέχει περίπου 12% από τα ιστορικά υψηλά). Ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν ότι οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις θα κλείσουν τη χρονιά είτε με μικρή αύξηση της κερδοφορίας είτε με οριακές ζημιές. Τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας είναι εμφανέστατα μεγαλύτερα απ’ ό,τι της γερμανικής.

Στην πολύπαθη (λόγω covid 19) Ιταλία, ο χρηματιστηριακός δείκτης MIB έχει επιστρέψει πάνω από τις 21.000 μονάδες και βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Για την ιταλική οικονομία, προεξοφλήθηκε χρηματιστηριακά, ότι θα πάρει την «μερίδα του λέοντος» από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και από τα δάνεια. Το συνολικό πακέτο που θα εισρεύσει στο ιταλικό κράτος θα ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 20% του ιταλικού ΑΕΠ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, υποδέχθηκαν την επίτευξη της συμφωνίας από την προηγούμενη ημέρα (Δευτέρα) όταν και φαίνονταν ότι «έκλειναν» οι διαφορές. Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο κινείται πάνω από τα επίπεδα Μαΐου (660 μονάδες) με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα είναι αυτός που θα επωφεληθεί από τη συμφωνία. Ουσιαστικά τα περισσότερα κεφάλαια θα οδηγηθούν άμεσα ή έμμεσα προς την δημοσιονομική στήριξη του ελληνικού κράτους (που είχε καταρρεύσει λόγω covid 19 και αναβολών πληρωμών σε φόρους και εισφορές), αλλά και σε επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους κομβικής σημασίας.

Ελληνικά Ομόλογα

Εκεί που υπάρχει σημαντική ανάκαμψη είναι στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων η καμπύλη αποδόσεων έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά, το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύονταν σήμερα το πρωί κινούνταν στα επίπεδα του 1,086%. Το ιστορικό χαμηλό του ήταν τον Ιανουάριο στο 0,93% αλλά μετά, λόγω covid 19 και κρίσης, είχε εκτοξευτεί, αρχές Απριλίου, μέχρι το 4,03% και μετά είχε αρχίσει να συρρικνώνεται προς τα παρόντα επίπεδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr