NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 1998 πέτυχε η αγορά υπολογιστών στη Δ. Ευρώπη

Την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 1998 πέτυχε η αγορά υπολογιστών στη Δ. Ευρώπη

Ο COVID-19 οδήγησε την αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 12 χρόνια.

Ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην αγορών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης είχε ο νέος κορονοϊός και τα περιοριστικά μέτρα, που θεσπίστηκαν για τον έλεγχο της μετάδοσης του. Για την ακρίβεια, τα κατά τόπους lockdowns και οι νέες συνθήκες που δημιούργησαν, οδήγησαν την αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στην ισχυρότερη ανάπτυξή της από το 1998.

Η παραδοσιακή αγορά ηλεκτρονικών (επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας) σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρικής (EMEA) αυξήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2020 κατά 26,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 20,7 εκατ. συσκευών. Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), η τεράστια ζήτηση για φορητούς υπολογιστές (+ 49,%) ήταν περισσότερο από αρκετή για να αντισταθμίσει τη διψήφια πτώση στους σταθερούς υπολογιστές (-16,1%).

Η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης ξεπέρασε τις ήδη θετικές προσδοκίες για άνοδο κατά 30,6%, καθώς τα κατά τόπους lockdowns λόγω του COVID-19 προκάλεσαν έντονη ανοδική τάση στην αγορά των συσκευών για εμπορική χρήση, η οποία ποσοστιαία ήταν της τάξης του 20,5%, και πρωτοφανή αύξηση στις συσκευές για προσωπική χρήση (+51,2% σε ετήσια βάση).

Μάλιστα, το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σηματοδότησε την υψηλότερη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές από καταναλωτές που έχει καταγραφεί ποτέ στη Δυτική Ευρώπη.

Ρεκόρ ζήτησης

“Η καραντίνα έκανε την κοινή χρήση ενός και μόνο ηλεκτρονικού υπολογιστή απ’ όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού αδύνατη. Ο “οικογενειακός” υπολογιστής δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετήσει πολλαπλές ταυτόχρονες απαιτήσεις για εργασία, μελέτη και ψυχαγωγία”, υπογραμμίζει η IDC. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά πρόσθετων φορητών υπολογιστών ήταν η βασική, αν όχι η μόνη λύση, οδηγώντας τις πωλήσεις της κατηγορίας σε αύξηση κατά 61,4% το 2ο τρίμηνο τους έτους. Αλλά και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 10,8% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά τις συσκευές για εμπορική χρήση, η ανάπτυξη οφείλεται εξ ολοκλήρου στην απότομη αύξηση των αναγκών για εξ αποστάσεως εργασία, η οποία οδήγησε τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών σε άνοδο κατά 55,2% το εξεταζόμενο διάστημα, επίδοση που αντιστάθμισε τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις σταθερών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση (-30,4%).

Εκτός από την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες αγορές της ΕΜΕΑ. Τόσο η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όσο και η Μέση Ανατολή και Αφρική, εμφάνισαν επίσης εξαιρετικές επιδόσεις στην παραδοσιακή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ειδικά, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ξεπέρασε τις προσδοκίες και σημείωσε αύξηση 29,6%, ενώ σε Μέση Ανατολή και Αφρική η άνοδος ήταν πιο ήπια, της τάξης του 6,9%.

Οι εταιρείες

Στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές στην περιοχή της ΕΜΕΑ έλεγχαν από κοινού ποσοστό 84,5% του συνολικού όγκου της αγοράς, έναντι 82,5% ένα τρίμηνο νωρίτερα και 83% το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η HP Inc συνέχισε να ηγείται στην αγορά υπολογιστών της EMEA, με μερίδιο αγοράς 29,3%, σημειώνοντας αύξηση κατά +0,4%. Η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο αγοράς 26,1% (+0,5%).

Η Dell Inc. παρέμεινε στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 13,4%, αλλά μείωση πωλήσεων κατά 1%.

Η Acer, από την πλευρά της, ανέκτησε την τέταρτη θέση έναντι της ASUS με μερίδιο αγοράς 8,3% (+0,2 %). Η ASUS έπεσε στην πέμπτη θέση, αφού ανέβηκε στην τέταρτη θέση για ένα μόνο τρίμηνο, με μερίδιο 7,4% (+1,4%).

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr