NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που ανιχνεύει τον κορονοϊό σε μερικά λεπτά

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που ανιχνεύει τον κορονοϊό σε μερικά λεπτά
23_07_2020 | 13:06 23_07_2020 | 13:16
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

​Οι ερευνητές του Virginia Tech ανέπτυξαν μια τεχνική που θα μπορούσε να παρέχει αποτελέσματα δοκιμής COVID-19 μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι Jiangtao Cheng και Wei Zhou, και οι δύο καθηγητές μηχανικής στο Virginia Tech, ηγήθηκαν μιας ομάδας που ανέπτυξε μια μέθοδο «βιοαισθητοποίησης σταγονιδίων», στην οποία χρησιμοποιείται νανοτεχνολογία και ακτίνες λέιζερ για να αναλυθεί το περιεχόμενο ενός δείγματος υγρού σταγονιδίου. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano.

Η μέθοδος τους θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο επαλήθευσης της δοκιμής, ο οποίος συχνά διαρκεί αρκετές ώρες, σε «λεπτά», και θα μείωνε το περιθώριο σφάλματος και την πιθανότητα λανθασμένων αποτελεσμάτων.

Προς το παρόν, το πιο διαδεδομένο και αξιόπιστο τεστ κορονοϊού χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), στην οποία το RNA εξάγεται από το δείγμα σάλιου ενός ατόμου και στη συνέχεια αντιγράφεται δισεκατομμύρια φορές έτσι ώστε να υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο δείγμα για να ανιχνευθεί η παρουσία του ιού.

Σε αντίθεση με την PCR, η νέα τεχνική των ερευνητών δεν απαιτεί εξαγωγή ή ενίσχυση RNA. Αντ' αυτού, οι επιστήμονες τοποθετούν το υγρό δείγμα σε μια επιφάνεια με διαφορετικά επίπεδα τριβής που διαχωρίζουν τα σταγονίδια του υγρού. Στη συνέχεια θερμαίνουν την επιφάνεια έτσι ώστε το υγρό να εξατμιστεί μερικώς. Το δείγμα συρρικνώνεται σε ένα «πακέτο» και οι επιστήμονες το στοχεύουν με μια δέσμη λέιζερ, δημιουργώντας ένα φωτεινό σήμα που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τη συχνότητα του κορονοϊού. «Όλα αυτά συμβαίνουν σε λίγα μόνο λεπτά» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μέθοδος των ερευνητών του Virginia Tech μπορεί να εντοπίσει τον κορονοϊό ακόμα και αν οι ασθενείς έχουν τον ιό για μικρό χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου παρουσιάζουν χαμηλό υιικό φορτίο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με άλλες μεθόδους.

Η ερευνητική ομάδα επιδιώκει να καταχωρήσει με πατέντα τη διαδικασία και να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση, ούτως ώστε «να παραδώσει τη μέθοδο για ευρεία χρήση».

Με πληροφορίες από fortune

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr