NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Έρευνα HIGGS: Η επόμενη ημέρα για τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις

Έρευνα HIGGS: Η επόμενη ημέρα για τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις

Η πανδημία έχει επηρεάσει παγκοσμίως τον τρόπο λειτουργίας κρατών, οργανισμών και εταιρειών. Το HIGGS, αφουγκραζόμενο τις επιπτώσεις του Covid-19 στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, κατέγραψε τις ανάγκες τους με τα τρέχοντα δεδομένα, το πώς ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της πανδημίας και πώς διαφαίνεται η επόμενη μέρα για την Κοινωνία Πολιτών.

Η έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλους εδώ, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2020, σε δείγμα 119 κοινωφελών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα με σημαντική γεωγραφική ποικιλομορφία: από την Κομοτηνή έως την Κρήτη και από τη Λέσβο έως την Πάτρα. Οι οργανώσεις που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται σε μια πλειάδα τομέων. Ενδεικτικά: Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτισμό, 3η Ηλικία, Οικονομική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Τεχνολογία. Το δείγμα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό του ελληνικού οικοσυστήματος Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και συγκεντρώνει οργανώσεις όλων των μεγεθών: μικρές οργανώσεις, με προσωπικό που δεν ξεπερνά τα 10 άτομα και κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ, αλλά και μεγάλες οργανώσεις των 40+ ατόμων και ετήσια έξοδα που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ.

Η έρευνα κινήθηκε σε 5 άξονες:

  • Επιπτώσεις COVID-19 στη λειτουργία των κοινωφελών οργανώσεων & στη δράση τους στο πεδίο
  • Επιπτώσεις COVID-19 στη λειτουργία των κοινωφελών οργανώσεων στην ανεύρεση πόρων
  • Ανάγκες των κοινωφελών οργανώσεων λόγω COVID-19 στο επόμενο διάστημα (Λειτουργία/Χρηματοδοτήσεις)
  • Εκπαιδευτικές ανάγκες των κοινωφελών οργανώσεων λόγω COVID-19
  • Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τον τομέα των κοινωφελών οργανώσεων.

Συμπεράσματα

Όπως θα ήταν αναμενόμενο διαπιστώνεται η αρνητική επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία των οργανώσεων, αλλά και η αντοχή του τομέα στα νέα δεδομένα, κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην εμπειρία και την προσαρμοστικότητά του, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον εδώ για τις οργανώσεις και η μεγάλη πρόσκληση είναι να ανταποκριθούν τόσο σε επίπεδο γνώσεων και χρήσης νέων ηλεκτρονικών εργαλείων εξ αποστάσεως εργασίας και συντονισμού, όσο και σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού.

Στο πεδίο των χρηματοδοτών, η στροφή προς τον τομέα της υγείας έχει αφήσει αρκετά κενά στις οργανώσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την πανδημία, με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τους Ιδιώτες να είναι οι πηγές χρηματοδότησης με τις μεγαλύτερες μεταβολές. Σε σχέση με τις σημαντικότερες ανάγκες των οργανώσεων στο επόμενο διάστημα που θα μπορούσαν να καλύψουν οι χρηματοδότες, η τάση είναι η κάλυψη των παγίων αναγκών και των λειτουργικών τους εξόδων, γεγονός απολύτως λογικό, για να σταθεροποιήσουν ή να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα το κυρίαρχο στοιχείο είναι η αβεβαιότητα, επίσης απολύτως λογικό. Παρ’όλα αυτά, διαπιστώνεται μια τάση αισιοδοξίας για το μέλλον, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα για την ανθεκτικότητα των οργανώσεων και την αντίληψη ότι μετά από 10 χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε περιόδους κρίσης και, αν μη τι άλλο, να επιβιώνουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr