NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Νέα μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Νέα μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
03_08_2020 | 14:11 03_08_2020 | 14:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Την εκ νέου ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες το Ιούλιο, έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Στην ανάλυσή το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι καταγράφηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και εντονότερη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, στο Λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου σημειώνεται υποχώρηση μετά την προσωρινή ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα.

Η διαφοροποίηση στις κλαδικές τάσεις αντανακλά σε κάποιο βαθμό τις αντίστοιχες εξελίξεις στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε κλάδο. Η αποκλιμάκωση της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, έστω πρόσκαιρα, ευνοεί τη βιομηχανία. Το άνοιγμα στο διεθνή τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με τους περιορισμούς και τις αβεβαιότητες που ενέχει, συνέβαλε, τουλάχιστον προσωρινά, στην τόνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, Στο Λιανικό Εμπόριο, πέρα από την υποχώρηση της ζήτησης, οι περισσότεροι σχετικοί κλάδοι λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες στην εξυπηρέτηση πελατών εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να διαφαίνεται η άρση τους προσεχώς.

Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο, πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της.

Στο διεθνές περιβάλλον επενεργούν αντίρροπα διάφορες εξελίξεις, από τη μια πλευρά η αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλες χώρες που δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία, όπως οι ΗΠΑ και από την άλλη, η πρόσφατη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις βασικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις στην περίοδο 2021-2027, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο τρόπος που θα διοχετευτούν αυτοί οι πόροι στην οικονομία, οι συνέργειες με άλλα εργαλεία και η αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίησή τους θα έχουν καθοριστική σημασία για τα προσεχή έτη. Απόλυτα κρίσιμη θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας καθώς η νέα κρίση θα φέρει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία. Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ότι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κορωνοϊού.

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται σημαντικά.
  • στις Υπηρεσίες, οι έντονα εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές με την πρόθεση για αποταμίευση να εξασθενεί οριακά.

ΕΕ – Ευρωζώνη: Νέα βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει να ανακάμπτει τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, μετά την κατάρρευση του Μαρτίου / Απριλίου. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 6,5 μονάδες, στις 82,3 μονάδες ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση στην ΕΕ, κατά 6,9 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 81,8 μονάδες.

Η μεταβολή αυτή καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το ήμισυ των απωλειών του δείκτη την περίοδο του lockdown. Η βελτίωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες (+9,4) και στη Βιομηχανία (+5,4) ήταν έντονη, στο Λιανικό εμπόριο (+4,1) οι προσδοκίες κινήθηκαν ηπιότερα, ενώ στις Κατασκευές (-1,0) υπήρξε μικρή επιδείνωση με την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,1) να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη.

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες αισθητά. Εντονότερα στην Ισπανία (+7,5) και την Ιταλία (+6,7), ενώ ακολουθούν Γερμανία (+6,5), Ολλανδία (+5,3), με την Γαλλία (+4,8) να έπεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις χώρες το 40-60% των απωλειών λόγω της πανδημίας έχει ήδη αποκατασταθεί. Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -15,7 μονάδες στην ΕΕ και στις - 16,2 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής κινούνται έντονα ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, παράλληλα με τις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -26,1 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται αισθητά ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης βελτιώνονται αισθητά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -13,9 και -15,3 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται ήπια και στις δύο ζώνες, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες ενισχύονται αισθητά και τα αποθέματα περιορίζονται.
  • Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις -14,3 και -12,6 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών κινούνται ήπια ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες.
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -15,6 και -15,0 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες εξασθενούν ήπια και στις δύο ζώνες, ενώ ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξή του κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οριακά ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, όπως και οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες.
  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ενισχύεται σημαντικά στην Ευρωζώνη (-11,0 από -25,4) και αντίστοιχα στην ΕΕ (-8,6 μον. από -22,8). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται αισθητά, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ ακόμη πιο έντονα βελτιώνονται οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr