NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Επιστήμονες ενισχύουν την κατανόηση ξένων γλωσσών «χακάροντας» τον εγκέφαλο

Επιστήμονες ενισχύουν την κατανόηση ξένων γλωσσών «χακάροντας» τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα από νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποκάλυψε ότι μια απλή συσκευή που μοιάζει με ακουστικό μπορεί να διεγείρει ένα βασικό νεύρο του εγκεφάλου και να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του χρήστη να «μάθει» τους ήχους μιας νέας γλώσσας. Αυτή η συσκευή μπορεί να έχει ευρείες εφαρμογές για την ενίσχυση άλλων ειδών μάθησης.

Τα μανδαρινικά θεωρούνται μία από τις πιο δύσκολες γλώσσες για να μάθει κάποιος που μιλάει Αγγλικά, εν μέρει επειδή η γλώσσα - όπως πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο - χρησιμοποιεί διακριτικές αλλαγές, που ονομάζονται "τόνοι", για να μεταβάλει την έννοια των λέξεων που διαφορετικά ακούγονται το ίδιο.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο npj Science of Learning, οι ερευνητές αναφέρουν πως βελτίωσαν σημαντικά την ικανότητα των ομιλητών να διακρίνουν μεταξύ των τόνων, χρησιμοποιώντας μη επεμβατική διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Επιπλέον, η διέγερση του νεύρου επέτρεψε στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν μερικούς τόνους δύο φορές πιο γρήγορα.

«Η απόδειξη ότι η μη επεμβατική διέγερση των νεύρων μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση γλωσσών, ανοίγει πιθανώς την πόρτα για βελτίωση της γνωστικής απόδοσης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Fernando Llanos, Ph.D., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Pitt's Sound Brain Lab.

«Αυτή είναι μία από τις πρώτες αποδείξεις ότι η μη επεμβατική διέγερση του νεύρου μπορεί να ενισχύσει μια σύνθετη γνωστική ικανότητα, όπως η εκμάθηση γλωσσών σε υγιείς ανθρώπους», δήλωσε ο Matthew Leonard, Ph.D., βοηθός καθηγητή, Τμήμα Νευρολογικής Χειρουργικής, Ινστιτούτο UCSF Weill για τις Νευροεπιστήμες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μη επεμβατική τεχνική που ονομάζεται διαδερμική διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου (tVNS), στην οποία ένας μικρός διεγέρτης τοποθετείται στο αυτί και χρησιμοποιεί απαρατήρητους ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρει ένα από τα πιο κοντινά σημεία του νεύρου.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 13% καλύτεροι κατά την ταξινόμηση των τόνων και έφτασαν στην κορυφαία απόδοση δύο φορές πιο γρήγορα από τους συμμετέχοντες που φορούσαν τη σχετική συσκευή tVNS αλλά δεν έλαβαν ποτέ τα σχετικά «ερεθίσματα».

Με πληροφορίες από eurekalert

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr